Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 25

Nauji pranešimai apie Alytuje nugaišusius gyvūnus: tiriami kritę stirniukas ir antras zuikis

Nugaišęs zuikis gali būti ne vienintelė pastarųjų dienų tragiško gaisro Alytuje auka. Vietos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) šiomis dienomis sulaukė nemažai pranešimų apie mieste ir jo apylinkėse rastus kritusius gyvūnus bei paukščius, tarp jų – stirniukas, dar vienas zuikis bei keli sparnuočiai. Neatmetama versija, kad jie galėjo nugaišti dėl taršos.
Stirniukas
Stirniukas / Daivos Vaiškūnienės nuotr.

Penktadienį pranešta, kad po daugiau nei savaitės pagaliau pavyko užgesinti gaisrą padangų perdirbimo gamykloje Alytuje. Jo pasekmės žmonių sveikatai ir aplinkai gali būti labai skaudžios.

Feisbuke alytiškiai vienas po kito jau kelias dienas skelbia kritusių paukščių ir gyvūnų nuotraukas.

Alytaus VMVT penktadienį 15min patvirtino, kad netoli gaisro židinio nugaišo pas žmones atklydęs stirniukas, rastas dar vienas kritęs zuikis. Surinktos jų gaišenos penktadienį išsiųstos patanatominiams tyrimams į Vilnių.

Priklydo, o ryte rastas nugaišęs

Alytaus VMVT patarėjo Jono Vaikšnoro teigimu, gautas pranešimas, kad Balbieriškyje (Prienų r.) į sodybą atklydo nusilpęs stirniukas.

Miestelis yra apie 14 km nuo gaisro židinio – „Ekologistikos“ padangų perdirbimo gamyklos.

„Gyventojai jį kaip ir priglaudė ir pranešė institucijoms. Kadangi mūsų gyvūnų prieglaudos namai turi teisę ir laukinius gyvūnus priglausti, tas stirniukas buvo atvežtas į Alytaus rajoną, Norgeliškių kaimą. Ten yra gyvūnų prieglaudos namai. Tuose namuose jis patalpintas, tačiau ryte atėjus tas stirniukas buvo kritęs“, – pasakojo tarnybos patarėjas.

Vario globėjos nuotr./Stirniukas
Vario globėjos nuotr./Stirniukas

Penktadienį stirniuko gaišena buvo pristatyta į Alytaus VMVT, o prieš pietus buvo išvežta į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą tyrimams.

Atlikus juos, turėtų paaiškėti, kodėl gyvūnas nugaišo. „Mes išsiuntėme būtent dėl gaišimo priežasties patanatominiam tyrimui“, – sakė J.Vaikšnoras.

Mes išsiuntėme būtent dėl gaišimo priežasties patanatominiam tyrimui.

Anot jo, į sodybą priklydęs stirniukas nebuvo sužeistas. Neatmetama versija, kad gyvūnas galėjo nugaišti dėl taršos.

„Atliks tyrimą institute ir nustatys ten iš tų pažeidimų, kas ten buvo pažeista, kokie organai ir spręs toliau“, – teigė J.Vaikšnoras.

Patanatominio tyrimo rezultatai turėtų paaiškėti artimiausiu metu. Toks tyrimas paprastai trunka 1-2 dienas.

VIDEO: Gaisras Alytuje: iš pradžių žmonės galvojo, kad tai tamsus lietaus debesis

Zuikis rastas 5 km nuo gaisro židinio

Tyrimams į Vilnių Alytaus VMVT išsiuntė ir zuikio gaišeną. Ji rasta ketvirtadienį Raudonikių kaime, esančiame 5 km nuo gaisro židinio. Tiesa, gaišena jau buvo smarkiai apgraužta kitų gyvūnų.

„Vis tiek yra vidaus organai, plaučiai dar išlikę, tai institutas spręs, ar jis tinkamas tyrimui. Jeigu tinkamas, atliks tyrimą ir pateiks atsakymą“, – kalbėjo J.Vaikšnoras.

„Scanpix“ nuotr./Kiškis
„Scanpix“ nuotr./Kiškis

„Taip pat išsiųsti buvo septyni paukščiai. Dar šiandien paėmėme keturis kritusius paukščius“, – aiškino Alytaus VMVT patarėjas.

Gyventojams pranešus, kritę paukščiai penktadienį buvo surinkti Alytaus mieste.

Taip pat išsiųsti buvo septyni paukščiai. Dar šiandien paėmėme keturis kritusius paukščius.

Tarp visų šiomis dienomis rastų negyvų paukščių daugiausia balandžių. „Dvi pilkosios zylės, slanka yra, strazdai yra“, – vardijo Alytaus VMVT patarėjas.

Pasak J.Vaikšnoro, anksčiau Alytaus VMVT negaudavo tiek gyventojų pranešimų apie kritusius gyvūnus ar paukščius.

Tačiau jis nesiėmė vertinti, ar žmonės dabar apie tai praneša dėl situacijos, kuri susiklostė dėl gaisro, ar ir anksčiau būdavo randama nugaišusių gyvūnų bei paukščių, bet tiesiog nematyta reikalo apie tai informuoti tarnybą.

„Nes mes nefiksavome tokių kritimų ir negaudavome informacijos apie paukščių gaišimus“, – teigė jis.

VIDEO: Savaitė Alytaus gaisre mero akimis: „Oras čia ne kalnų“

Nesuvarysi į neužterštą zoną

Alytuje liepsnojant padangų perdirbimo gamyklai, gyventojai, kurių namai dėl gaisro teršalų pateko į pavojingą zoną buvo paraginti išvykti. Kiti – likti namuose, užsandarinti langus, lauke būti tik su apsauginėmis priemonėmis ir panašiai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Alytuje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gaisras Alytuje

Klausiamas, ar tokioje situacijoje įmanoma kaip nors padėti laukiniams gyvūnams, J.Vaikšnoras sakė, kad jų nesuvarysi ir neuždarysi saugioje zonoje. Gyvūnai tik patys gali pasitraukti į neužterštą teritoriją.

Tačiau, kaip akcentavo Alytaus VMVT atstovas, yra kontaktuojama ir bendradarbiaujama su medžiotojų klubais, būreliais, aplinkosaugos specialistais.

„Medžiotojai vis tiek vykdo paieškas ten ir apie surastus bet kokius gyvūnus jie iš karto informuotų aplinkosaugą ir mūsų tarnybą“, – tikino jis.

VIDEO: Išskirtiniai kadrai: pirmą kartą parodė, ką mato su gaisru Alytuje kovojantys ugniagesiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius