-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 18

Nauji Seimo nariai padėjėjais jau įdarbino buvusius parlamentarus, partijos kolegas, mero žmoną

Daugiau nei pusė naujai išrinktų Seimo narių vargsta ieškodami padėjėjų. Sunkiausia čia, atrodo, bus valstiečiams-žaliesiems ir su jų sąrašu išrinktiems nepartiniams. Kol kas dauguma jų naujame darbe neturi nė vieno pagalbininko. Kiti jau darbina buvusius Seimo narius, buvusių Seimo narių padėjėjus, partijos kolegas ir draugus.
Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Arimantas Dumčius,  Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, Aurelija Makūnienė
Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Arimantas Dumčius, Daiva Tamošiūnaitė-Budrė, Aurelija Makūnienė / 15min nuotr.

Naujiems Seimo nariams talkins mažiausiai du ankstesnės kadencijos parlamentarai. Konservatorius Laurynas Kasčiūnas padėjėja jau įdarbino buvusią Seimo narę partijos kolegę Viliją Aleknaitę-Abramikienę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilija Aleknaitė-Abramikienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilija Aleknaitė-Abramikienė

Su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga rinkimus Kalniečių vienmandatėje apygardoje laimėjusi „Vieningo Kauno“ narė Aušra Papirtienė padėjėju pasirinko buvusį Seimo narį, buvusį konservatorių Arimantą Dumčių.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arimantas Dumčius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arimantas Dumčius

Dar dvi padėjėjas – Ingą Puišą ir Eveliną Šilinytę – A.Papirtienė atsivedė iš Lietuvos švietimo profesinės sąjungos, o kaip ketvirtą pagalbininkę ji pasirinko pynimo iš vytelių vaikus mokančią, konkurse „Lietuvos ponia 2012“ dalyvavusią mokytoją Ritą Kybartienę.

Robertino Valiulio nuotr./Rita Kybartienė
Robertino Valiulio nuotr./Rita Kybartienė

Kiti „valstiečiai“ nevengia padėjėjų ieškotis tarp žmonių, anksčiau jau dirbusių kitų parlamentarų padėjėjais. Pavyzdžiui, su „valstiečiais“ išrinktas Seimo narys Eugenijus Jovaiša įdarbino Tautininkų sąjungos tarybos narę, buvusią konservatoriaus Ryto Kupčinsko padėjėją Nijolę Balčiūnienę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Etnologė N.Balčiūnienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Etnologė N.Balčiūnienė

Tuo tarpu Dovilė Šakalienė padėjėją rado tarp savo bendražygių. Ji jau įdarbino 2008-aisiais į Seimą išrinktą, bet mandato tada atsisakiusią žurnalistę Daivą Tamošiūnaitę-Budrę.

Luko Balandžio nuotr./Daiva Tamošiūnaitė-Budrė
Luko Balandžio nuotr./Daiva Tamošiūnaitė-Budrė

Ne pirmą kadenciją Seime dirbantys parlamentarai dažniausiai padėjėjus pasilieka tuos pačius, dairosi į aktyviausius savanorius, gelbėjusius rinkimų kampanijos metu arba įdarbina partijos jaunimą.

O štai socialdemokratė Raminta Popovienė pasirinko kitaip. Ji padėjėja įdarbino socialdemokrato Kauno rajono mero Valerijaus Makūno žmoną Aureliją Makūnienę.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aurelija Makūnienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aurelija Makūnienė

Pagal įstatymus, Seimo nariai gali įdarbinti tris padėjėjus visu etatu arba darbo krūvį skirstyti. Visu etatu dirbdamas vienas Seimo nario padėjėjas uždirba apie 740 eurų iki mokesčių.

Tačiau kai kurie parlamentarai nutaria darbinti daugiau padėjėjų ne visai darbo dienai.

Štai Seimo narys Naglis Puteikis naują kadenciją pradeda turėdamas net šešis padėjėjus. Jis pasiliko dvi praėjusioje kadencijoje talkinusias pagalbininkes, įdarbino tris Centro partijos narius, su kuriais kartu dalyvavo Seimo rinkimuose, ir dar pasamdė iš Alytaus teatro vadovės pareigų po skandalo su tuomečiu meru Jurgiu Krasnicku atleistą Laurą Radzevičiūtę.

Asmeninio archyvo nuotr./Laura Radzevičiūtė
Asmeninio archyvo nuotr./Laura Radzevičiūtė

Ieško „Facebook“

Tačiau ne visiems Seimo nariams rasti pagalbininkų atrodo lengva. Štai konservatorius Arvydas Anušauskas ne kartą yra skelbęs padėjėjų paiešką socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Šiuo pavyzdžiu seka ir pirmadienį Seimo pirmininko pavaduotoju išrinktas „valstiečių“ frakcijos narys Arvydas Nekrošius.

Lapkričio pradžioje „Facebook“ jis paskelbė padėjėjų paiešką. Reikalavimus Seimo pirmininko pavaduotojas padėjėjams kelia nemenkus.

Jis pageidauja atsakingo, diskretiško, gerai įstatymus išmanančio ir anglų kalbą mokančio žmogaus su aukštuoju universitetiniu išsilavinimu, mokančio naudotis dokumentų duomenų bazėmis ir registrais.

Tokiam žmogui A.Nekrošius siūlo 743 eurų atlyginimą iki mokesčių.

Tapęs Seimo vicepirmininku A.Nekrošius jau gali pasiūlyti kur kas didesnį atlygį. Vidutiniškai parlamento pirmininko pavaduotojams patariantys asmenys uždirba apie 1200 eurų iki mokesčių.

Tačiau kol kas A.Nekrošius neturi nė vieno pagalbininko. Ir jis toks toli gražu ne vienintelis. Ypač daug nė vieno padėjėjo dar neturinčių Seimo narių priklauso valstiečių-žaliųjų frakcijai.

R.Karbauskis: „Man jų kol kas nereikia“

Nė vieno padėjėjo iki šiol neturi ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas ir partijos frakcijos Seime vadovas Ramūnas Karbauskis. Jis tikina, kad jam pagalbininkų kol kas nė nereikia.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greta Kildišienė ir Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greta Kildišienė ir Ramūnas Karbauskis

„Neturiu kandidatų. Nežinau, aš dabar nekomentuosiu to klausimo. Man tai nėra labai aktualu šiuo momentu, šią minutę aš dar sugebu kažkaip pats tvarkytis. Ateis tas momentas, galvosim. Gali būti kažkokie frakcijos interesai ir gal aš tiesiog atiduosiu savo tuos etatus, kad būtų frakcijoje žmonės, kurių reikia pagal kompetenciją“, – sakė jis.

R.Karbauskis tvirtino, kad padėjėjų dauguma su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga išrinktų parlamentarų neturi, nes partija į šias pareigas neturi eilės kandidatų.

„Pas mus nėra partinių sąrašų. Ir tą mes sakėme labai aiškiai. Mes neturime eilės laukiančių partiečių, kuriems reikia sudaryti sąlygas užimti kažkokias pozicijas. Nei Vyriausybėje, nei Seime, nei dar kur nors. Mes nežinojome, kiek turėsime Seimo narių, o dabar labai ramiai mes tą visą reikalą susidėliosim. Jie atsiras, tie padėjėjai, bet mes laikomės savo nuostatos, kad partinis bilietas nieko nereiškia. Reiškia kompetencija, galimybės. Dabar Seimo nariai ieškosi sau tinkamų padėjėjų“, – teigė R.Karbauskis.

Anot jo, frakcijos vadovybė paieškose nepadės.

„Jie asmeniškai nuspręs. Tai yra jų pasirinkimas“, – sakė jis.

Vienintelis dalykas, ko R.Karbauskis neleis – tai įdarbinti padėjėjais savo draugų ir artimųjų.

„Aš manau, kad tokių atvejų nebus. Jei kažkoks pasitaikys buvęs padėjėjas, tai reiškia, kad jo kompetencija yra tinkama tam, kad jis eitų tas pareigas. Aš esu labai aiškiai visiems pasakęs, kad jokių variantų panaudoti tas lėšas, kurios skiriamos padėjėjų etatams, savo artimųjų ar savo interesams nepavyks. Jeigu aš sužinočiau tokį faktą, aš iškart atitinkamai reaguočiau“, – sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas.

R.Karbauskis tikina, kad Seimo nariai padėjėjus turėtų susirasti per savaitę dvi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius