Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 30

Naujoji e. bilieto sistema už 7,3 mln. eurų: žymėjimo kaskart atsisakyta, bet pigiau nekainuos

Žinia, kad kaskart įlipus į sostinės autobusą ar troleibusą teks žymėtis visus bilietus, sukėlė didžiulę nepasitenkinimo bangą, kuri atsirito iki Vilniaus vadovų ir tokio būdo rinkti duomenis buvo atsisakyta. Tačiau jeigu sistemą diegianti įmonė „Susisiekimo paslaugos“ apie pokyčius būtų pradėjusi kalbėti iš anksto, galbūt nereikėtų už ją mokėti 7,3 mln. eurų? Įmonė teigia, kad ne.
Vilniaus viešojo transporto bilietai
Vilniaus viešojo transporto bilietai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Įlipai – pasižymėk

Praeitą savaitę išplatinta žinia apie atnaujinimą e.bilieto sistemą Vilniaus viešajame transporte sulaukė kiek kitokio atgarsio, negu galbūt tikėtasi.

„Kiekvieną kartą įlipus į autobusą reikės pasižymėti bilietą. Jeigu keleivis turės trumpalaikį bilietą, (...) niekas nesikeis. Turint ilgalaikį bilietą, jį reiks pasižymėti kiekvieną kartą įlipus į viešąjį transportą“ , – praeitą savaitę BNS apie naująją sistemą sakė savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ (JUDU) komunikacijos specialistė Greta Vasiliauskaitė.

Įdiegus naują sistemą, turimą bilietą – trumpalaikį, ilgalaikį ar esantį mobiliosiose programėlėse – reikės pažymėti, nepriklausomai nuo to, ar turimas bilietas yra aktyvuotas ar neaktyvuotas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus viešasis transportas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus viešasis transportas

Pasirašinėjo peticiją

Tačiau vos pranešus apie naujoves pasipylė kritika. Internete paskelbta peticija su tokiu tekstu: „Prieštarauju dėl ketinamos naujai įvesti elektroninio bilieto žymėjimo tvarkos kas kartą įlipant į transporto priemonę, net jei tai ilgalaikis bilietas. Tai apsunkina naudojimosi viešuoju transportu paslaugas, ir yra neadekvatu bei žalinga viešojo transporto keleiviams.

Prašau atsisakyti tokios tvarkos, siekiant darnos ir patogaus keliavimo viešuoju transportu.“

Per kelias dienas pasirašiusiųjų skaičius perkopė 3 tūkst., o po peticija pasipylė komentarai.

„Naujovės turi palengvinti keleiviams naudotis viešuoju transportu, o ne apsunkinti.“

„Visiška nesąmonė ta nauja tvarka, daugelis spjaus į tą viešąjį transportą ir automobiliu naudosi dar dažniau ar net tiesiog pradės važinėti automobiliais. Sprendimas nelogiškas, jei nori padaryti patogu viešąjį transportą ir pervilioti nuo automobilių. Kaip yra jų siekis.“

„Aš vėl sėsiu į savo automobilį.“

Sukritikavo ir R.Šimašius, ir V.Benkunskas

Kadangi kritika nerimo, teko sureaguoti ir Vilniaus savivaldybės vadovams.

„Matau diskusijas, kurios kyla dėl neva naujų tvarkų, kaip veiks viešojo transporto bilietų sistema. Dabartinė sistema yra lūžtanti, nesaugi, ją reikia keisti, ir tas bus padaryta. Tačiau naujų prievolių keleiviams įvedinėti nėra jokio reikalo, ir todėl to nebus. Srautus galima matuoti kitais, šiuolaikiniais, keleivių neapkraunančiais būdais.

Bus labai rimta kalba su pro šalį pridžiazavusia ir į melodiją net po pastabų nesugrįžtančia vadovybe“, – feisbuke parašė Remigijus Šimašius.

15min, BNS nuotr./Vilniečio bilietas, Remigijus Šimašius
15min, BNS nuotr./Vilniečio bilietas, Remigijus Šimašius

Išrinktasis meras Valdas Benkunskas irgi teigė, kad su visuomene nederinti įmonės „Susisiekimo paslaugos“ svarstymai įpareigoti viešojo transporto keleivius kaskart žymėti net ir ilgalaikius bilietus buvo komunikacinė klaida, tad šių pokyčių sostinėje nebus.

Vilniaus vadovų kritika suveikė: reaguodama į ją JUDU (SĮ „Susisiekimo paslaugos“) pranešė, kad naujoje sistemoje bilieto žymėjimo funkcija kas kartą įlipus į transporto priemonę nebus diegiama.

Papildomai nekainuotų

Paklausti, ar iš anksto pasitarus dėl funkcionalumų, galėjo už įsigyjamą sistemą sumokėti mažiau, JUDU atstovai sako, kad ne. Esą tai tėra papildomas funkcionalumas.

Pats funkcionalumas įmonei papildomai nekainavo, kadangi jis yra sudėtinė, pirkimą laimėjusio tiekėjo „Ridango“ diegiamos sistemos dalis.

„Nauja ir technologiškai moderni e.bilieto sistema pasižymės ypač greitais, ryškius ekranus turinčiais komposteriais, bilietų saugumu ir kliento paskyros principu veikiančiomis „m.ticket“ ir savitarnos platformomis.

Ši sistema viešojo transporto vairuotojams ir dispečeriams leis stebėti viešojo transporto judėjimą realiuoju laiku, greičiau reaguoti į nestandartines situacijas kelyje, operatyviai informuoti keleivius bei pagreitinti bilietų kontrolės procesą.  

Išanalizavus kitų miestų praktiką ir rinkoje siūlomus technologinius sprendimus bei atsižvelgiant į miesto judumo poreikius ir mieste kursuojančio viešojo transporto specifiką buvo suformuluotas poreikių paketas ir 2020 metais paskelbtas viešojo pirkimo konkursas naujai e. bilieto sistemai įsigyti“, – teigiama JUDU pateiktame komentare.

„Susisiekimo paslaugos“ nuotr./Vilniaus autobusas
„Susisiekimo paslaugos“ nuotr./Vilniaus autobusas

Įmonė taip pat pateikė sąrašą, ką perka per viešuosius pirkimus:

  • techninę įrangą, kuri montuojama kiekviename autobuse ir troleibuse – 698 komplektus;
  • sistemos programinės įrangos nuomos bei techninės įrangos priežiūrą visam 66 mėnesių sutarties laikotarpiui;
  • darbus – įrangos montavimą bei programinės sistemos diegimą.

„Reikia pabrėžti, kad JUDU vykdydama pirkimą nereikalavo bilieto žymėjimo kiekvieną kartą įlipus į transporto priemonę funkcionalumo, tad jis nebuvo įtrauktas į viešojo pirkimo techninę specifikaciją.

Tai reiškia, kad pats funkcionalumas įmonei papildomai nekainavo, kadangi jis yra sudėtinė, pirkimą laimėjusio tiekėjo „Ridango“ diegiamos sistemos dalis“, – teigiama G.Vasiliauskaitės pateiktame JUDU komentare.

Įmonės teigimu, bendra maksimali projekto vertė – 7,3 mln. eurų. Europos regioninės plėtros fondas finansuoja projektą 3,7 mln. eurų suma.

Graphical user interface, text, application, email Description automatically generated

JUDU teigia, kad įmonės tikslas – nuolat gerinti viešojo transporto paslaugos kokybę, pritraukiant naujus vežėjus, didinti viešojo transporto paslaugos prieinamumą bei išplėsti viešojo transporto tinklą į miesto viešojo transporto sistemą integruojant naujus viešojo transporto maršrutus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus viešojo transporto bilietai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus viešojo transporto bilietai

Sistema jau diegiama

„Susisiekimo paslaugos“ skelbia, kad sistema jau pradėta diegti, viešojo transporto priemonėse atsiranda naujų komposterių.

Sistemą planuojama įdiegti gegužės pabaigoje. Pasak įmonės, ji leis išvengti dabartinės e. bilieto sistemos dažno susidūrimo su gedimais ir techniniais sutrikimais.

Šią sistemą diegia Estijos įmonė „Ridango“, įdiegusi e. bilietų sistemą Klaipėdoje (2020 m.), Kyjive (2020 m.) ir Tartu (2019 m.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius