-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 12 10 /11:12

Naujoji Vyriausybė griežtins karantiną: S.Skvernelis sako, kad reikia palūkėti

Penktadienį Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė turėtų gauti įgaliojimus veikti. Iš karto po to paskirtoji premjerė žada susitikti su ekspertais ir aptarti, kaip reikėtų griežtinti karantino sąlygas. O kol kas įvykiams už akių ji neužbėga. Vyriausybės vairą perleidžiantis ministras pirmininkas Saulius Skvernelis teigia, jog maksimalūs sprendimai dėl karantino jau priimti, o dabar esą reikia palaukti, kol jie suveiks.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip galėtų keistis karantino režimas, I.Šimonytė kol kas nenurodė.

„Jeigu Vyriausybė rytoj gaus įgaliojimus veikti, iš karto po to aš susitiksiu su žmonėmis, kurie sutiko man padėti savo ekspertize, patarimais – dalis jų dirbo prezidento ekspertų taryboje ir tebedirba. Tuomet diskutuosime apie tai, kokie konkrečiai sprendimai gali būti“, – ketvirtadienį prieš Seimo posėdį žurnalistams komentavo ji ir teigė nesanti pasirengusi leistis į detales.

Tuomet diskutuosime apie tai, kokie konkrečiai sprendimai gali būti.

Premjerė pažymėjo, jog Vyriausybės posėdis dėl karantino ribojimų gali įvykti ir savaitgalį.

„Jeigu matytųsi, kad reikalingas Vyriausybės posėdis, sprendimas, tai jis būtų organizuojamas savaitgalį“, – teigė I.Šimonytė.

Naujasis ministrų kabinetas, jos teigimu, bet kokiu atveju savaitgalį dirbs: „Mes ir taip savaitgalį ketinome dirbti dėl biudžeto projekto. Tikrai visi ministrai yra pasirengę dirbti, kadangi turime mažai laiko grąžinti biudžetą kitą savaitę į Seimą.“

Praėjusį sekmadienį prie prezidentūros suburta sveikatos ekspertų taryba parengė pluoštą siūlymų dėl karantino griežtinimo. Vyriausybė ne į visus juos atsižvelgė ir patvirtino. I.Šimonytė leido suprasti, kad tos rekomendacijos jau pasenusios.

Lauks naujų siūlymų iš ekspertų

„Nuo sekmadienio mes jau turim keletą papildomų dienų ir klausimas, ar to pakaks. Ar pakaks raginti visus, ar nurodyti visiems išsikelti į nuotolinį darbą, kas yra vienas iš sprendimų, ar reikia dar kažkokių papildomų sprendimų“, – svarstė ji.

„Mes turime remtis mokslo žmonėmis, ekspertais ir jų pasiūlymais, kad apžvelgtų situaciją tokią, kokia ji yra šiandien. Penktadienį mes turėsime savaitės duomenis“, – pabrėžė I.Šimonytė.

Ji apgailestavo, jog būsimoji Vyriausybė neturės viso duomenų vaizdo, o tai esą leistų priimti labai taiklius sprendimus.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Mes turime daug skaičių, jie ateina iš visur. Matyt, tokiais atvejais ribojimai yra neišvengiamai, daugiau ar mažiau, visuotini“, – kalbėjo politikė.

Paklausta, ar per Kalėdas bus ribojamas judėjimas tarp miestų, I.Šimonytė teigė, kad ribojimai gali būti nemalonūs, jaukti žmonių planus, bet vis dėlto tai – nėra baisu.

„Baisu yra, kai tavo artimasis miršta, nesulaukęs pagalbos, arba dėl COVID-19, arba dėl komplikacijų, kurias turėjo. Tai yra iš tikrųjų baisu“, – dėstė ji.

I.Šimonytė patikino, jog skiepysis nuo COVID-19, kai tik turės galimybę. Tai esą galės būti kaip įrodymas, jog vakcina – saugi.

„Jokių privilegijų man niekada nereikėjo ir privilegijos skiepytis nereikėtų, bet jeigu žmonės, kurie yra visuomenei žinomi, ir tai ne tik aš, ir kiti žmonės, kurių žodis yra girdimas – vadinamieji influenceriai, meno, mokslo žmonės, žymūs medikai, sutiktų sukelti bangą, manau, kad tai tikrai būtų labai gerai“, – komentavo premjerė.

Nemano, jog D.Kepenį įkalbės pasiskiepyti

Kad skiepysis, patikino ir kadenciją baigiantis premjeras Saulius Skvernelis.

„Siūlyčiau tą daryti visiems“, – ragino jis.

S.Skvernelis buvo paklaustas, ar skiepytis įkalbės ir skeptiškai dėl to nusiteikusį kolegą frakcijoje Dainių Kepenį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Kepenis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Kepenis

„Per prievartą, – šyptelėjo S.Skvernelis. – Nemanau. Matyt, yra žmonių, kurių niekas neįkalbės. Tie vaizdai, kuriuos mes matome ir ligoninėse, ir tarp žmonių, kurie patyrė netektis, ir prie laidojimo namų, krematoriumų, jiems, matyt, niekas neveikia. Bet jie yra mūsų visuomenės dalis, jie, matyt, turi teisę taip galvoti.“

Premjeras teigė, jog jo vadovaujama Vyriausybė jokių sprendimų dėl karantino režimo jau nebepriims.

Tos priemonės, kurios įsivestos ir įsigaliojo vakar, turi duoti rezultatų.

„Tos priemonės, kurios įsivestos ir įsigaliojo vakar, turi duoti rezultatų. Negali būti, kad kiekvieną dieną keičiantis skaičiams – didėjant, mažėjant, iš karto kažkokius ribojimus ar draudimus reikėtų įvesti. Nėra reikalo. Sprendimai yra padaryti“, – teigė S.Skvernelis ir pridūrė, jog ką nors pakeisti galėtų nebent nepaprastoji padėtis, bet tai esą – Seimo sprendimas.

Tai, kad I.Šimonytė negali pasakyti, kaip galėtų griežtėti karantino sąlygos, anot jo, yra problema.

„Atsakymą reikia turėti. Rytoj reikės daryti konkrečiai“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Kliovėsi savo ekspertais

Vyriausybė, priimdama sprendimus dėl karantino griežtumo, jo teigimu, rėmėsi savo ekspertais, o ne prezidentūros. Nors esą išklausė ir juos.

„Ekspertai yra įvairūs. Kiekviena institucija bando prisitraukti kažkokius savus. Mes nuo kovo mėnesio dirbam su Vyriausybės ekspertais, darbo grupe, taip pat ir medikų, verslo darbo grupe“, – pasakojo S.Skvernelis.

Pastebėjus, jog Vyriausybė neatsižvelgė į prezidento ekspertų siūlymą neleisti ne maisto prekių parduotuvėms dirbti savaitgaliais, premjeras teigė, jog šis siūlymas kelia rizikų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Per tą trumpesnį laikotarpį kuo daugiau žmonių norės atvažiuoti apsipirkti. Tai mes ir pasiūlėme rekomendacijose ilginti darbo laiką, kad būtų galima išvengti susibūrimų“, – aiškino S.Skvernelis.

I.Šimonytės vadovaujama Vyriausybė gaus įgaliojimus veikti, jei Seimas posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritars jos programai ir prisieks naujieji ministrai. Balsavimas Seime dėl to numatytas penktadienį.

Naujų COVID-19 atvejų nemažėja – ketvirtadienį vėl registruotas rekordas: patvirtinta 3330 atvejų, nuo COVID-19 mirė 31 žmogus.

VIDEO: Skiepai – gelbėjimosi ratas ligų jūroje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius