Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2020 11 30

Naujojo sveikatos ministro lauks ir medikų atlyginimų dilema: nedidėjo, kiek planuota, be to, dar ir išsikreipė

Pirmadienį Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį susitiko su kandidatu į sveikatos apsaugos ministro postą Arūnu Dulkiu. Lietuvos gydytojų sąjunga būsimam ministrui jau formuoja darbotvarkę: šiam teks išspręsti ne tik koronaviruso keliamus iššūkius, tačiau ir medikų algų dilemą. Sąjunga atkreipė dėmesį, kad panašių teikiamomis paslaugomis ir darbuotojų skaičiumi ligoninių mokami atlyginimai medikams skiriasi. Pavyzdžiui, Kauno klinikose gydytojai uždirba 500 eurų daugiau nei Vilniaus Santaros klinikose ir 900 eurų daugiau nei Nacionaliniame vėžio institute (NVI).

Nuo šių metų balandžio mėnesio vidutinis gydytojų darbo užmokestis turėjo siekti 3250 eurų. Tiek Santaros, tiek Kauno klinikos vidurkį perkopė, tačiau NVI – ne.

Remiantis SAM šių metų balandžio-liepos mėnesių duomenimis, pirmojoje gydymo įstaigoje gydytojų vidutinė alga siekia 3 444, Kauno klinikose 3 987, o NVI – 3 043 eurus.

Aš įsivaizduoju, Santariškių gydytojams yra skaudu.

Gydytojų sąjungos vadovas stebisi, kodėl taip skiriasi šių daug panašumų turinčių įstaigų atlyginimai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Liutauras Labanauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Liutauras Labanauskas

„Mus labiausiai suglumino tas skirtumas, kad atlyginimų vidurkis tarp Kauno klinikų ir Santaros klinikų yra beveik 500 eurų. <...> Kadangi tikrai pinigai įsisavinti ir jų darbuotojų skaičius vienodas, ir kada toks skirtumas, tai, be abejo, aš įsivaizduoju, Santariškių gydytojams yra skaudu“, – teigė L.Labanauskas.

SAM/Kauno klinikų, Santaros klininkų ir Nacionalinio vėžio instituto gydydojų ir slaugytojų darbo užmokestis. 2020 kovo-liepos mėnesiais.
SAM/Kauno klinikų, Santaros klininkų ir Nacionalinio vėžio instituto gydydojų ir slaugytojų darbo užmokestis. 2020 kovo-liepos mėnesiais.

Gydytojų sąjungos vadovas taip pat sakė kreipęsis į Prezidentą G.Nausėdą prašydamas iškelti šį klausimą diskusijose su galimu naujuoju sveikatos apsaugos ministru. L.Labanauskas taip pat pažymi ketinantis šį klausimą kelti ir Seime.

Ar to reikia, abejoja naujoji Seimo narė Jurgita Sejonienė. Jos tikinimu, atlyginimų netolygumai rodo skirtingus ligoninių finansinius pajėgumus. Be to, pasak buvusios Santaros klinikų gydytojos, sutartį pasirašė profesinės sąjungos ir ministerija, tad jos ir turi siekti susitarimo įgyvendinimo.

TAIP PAT SKAITYKITE: G.Nausėda susitiko su kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus A.Dulkiu: reikės krizės valdymo įgūdžių

„Matyt, Santaros klinikos yra mažiau finansiškai pajėgi ligoninė lyginant su Kauno klinikomis. Su NVI yra kita situacija, nes yra ne viešoji, o biudžetinė įstaiga ir pinigų keliai, ir sąlygos, kaip darbuotojams reguliuojami atlyginimai, yra skirtingos.

Šakos sutartyje yra numatyta, kad jeigu yra tikslinės lėšos, jos ir turi būti tam skirtos. Ir Lietuvos gydytojų sąjungos, kaip vienos iš šakos sutartį pasirašiusios profsąjungos, užduotis ir būtų kontroliuoti, kaip įstaigose tas pinigų skirstymas vyksta. Aš manau, kad tai bus tikrai užduotis naujajam sveikatos apsaugos ministrui kaip įgyvendinti, kad geranoriškiau ir įstaigos laikytųsi [susitarimo], ir kaip tuos finansinius srautus reguliuoti“, – teigia buvusi Medikų sąjūdžio pirmininkės pavaduotoja.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Sejonienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgita Sejonienė

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, nuo 2016 m. iki 2020 m. medikų darbo užmokesčio didinimui iš viso buvo skirta 325 mln. Eur. Visgi ministerija sako negalinti tiesiogiai reguliuoti medikų darbo užmokesčio ir gydymo įstaigos pačios privalo paklusti susitarimui. Ministerija kartu pažymi, kad lėšos yra skirtos ne tiesiogiai darbo užmokesčiui, tačiau pasaugų įkainiams didinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius