Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 13 /15:30

Nustačius naujus koronaviruso atvejus, svarstoma uždaryti sienas, bet Mišių bažnyčia neatšaukia

Penktadienio duomenimis, Lietuvoje nustatyti dar trys nauji koronaviruso atvejai. Dabar jų išvis šalyje šeši. Koronavirusu užsikrėtę kauniečiai reikalauja nebeskelbti informacijos apie jų būklę, privatumo nori ir Šiaulių ligoninėje dėl koronaviruso nuo vasario pabaigos gulinti moteris. Seimo Europos reikalų komitetas siūlo dėl koronaviruso uždaryti valstybės sienas. Paaiškėjo, kad atvykusieji traukiniais dabar niekaip netikrinami. Lietuvos vyskupų konferencija skelbia, kad Mišios vyks ir toliau, nors visi renginiai uždrausti.
Kaukės iliustracija
Kaukės iliustracija / Arno Strumilos / 15min nuotr.
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Medikų atstovė: plaučių ventiliavimo aparatų gali pritrūkti

16:20

Lietuvoje toliau plintant koronovirusui, šalies ligoninių turimų plaučių ventiliavimo aparatų gali neužtekti, sako Lietuvos medikų sąjūdžio atstovė.

„Reikia prognozuoti tokią situaciją, kad greičiausiai teks rinktis, kuriuos pacientus gydyti, kurių negydyti“, – penktadienį Socialinių reikalų ir darbo komitete, kur aptarta situacija dėl koronoviruso plitimo, pareiškė sąjūdžio pirmininkės pavaduotoja Jurgita Sejonienė.  

Pasak jos, dabar Lietuvoje yra apie 1 tūkst. plaučių ventiliavimo aparatų, iš kurių laisvų gali būti yra 20 proc. 

„Reikia atkreipti dėmesį, kad tas tūkstantis yra ne laisvi, jie jau intensyviai naudojami“, – vėliau BNS teigė J.Sejonienė. 

Medikės teigimu, dėl koronoviruso grėsmės atsisakius planinių operacijų, šių aparatų atsilaisvintų.

J.Sejonienės teigimu, Lietuvoje turėtų būti išplėstos viruso diagnostikos apimtys. 

„Pas mus tyrimų atliekama per mažai, greičiausiai situacija yra grėsmingesnė negu deklaruojama, nežinome, kiek užsikrėtusių, kiek vaikšto tarp mūsų“, – teigė Lietuvos medikų sąjūdžio atstovė. 

Teisėjų taryba rekomenduoja dalį teismų posėdžių organizuoti nuotoliniu būdu

14:59

Teismų taryba rekomenduoja visose žodinio proceso tvarka nagrinėjamose bylose teismų posėdžius organizuoti naudojant nuotolinio vaizdo priemones arba juos atidėti dviem savaitėms.

Pasak teismų savivaldos institucijos, rekomendacija atidėti posėdį negalios, kai tai susiję su „būtinų proceso veiksmų atlikimu nagrinėjamose bylose“.

„Pavyzdžiui, dėl kardomosios priemonės – suėmimo skyrimo ar pratęsimo, vaiko paėmimo iš nesaugios aplinkos“, – rašoma penktadienį Teisėjų tarybos išplatintame pranešime.

„Esant būtinybei organizuoti teismo posėdžius žodinio proceso tvarka, pagal galimybes užtikrinti, kad tarp proceso dalyvių ir kitų byloje dalyvaujančių asmenų būtų ne mažesnis nei dviejų metrų atstumas, o posėdyje dalyvautų tik būtini asmenys“, – teigiama jame.

Taip pat rekomenduojama užtikrinti nuolatinį teismo posėdžių salių vėdinimą, darant ne trumpesnes kaip 15 minučių posėdžio pertraukas ne rečiau kaip kas valandą. Be kita ko, būtina laikytis visų valstybės ekstremalių situacijų operacijų centro priimtų sprendimų ir rekomendacijų.

Teisėjų taryba taip pat teismams rekomenduoja atidėti visus teismų savivaldos institucijų –komisijų, komitetų, darbo grupių – posėdžius ir kitus renginius, maksimaliai apriboti asmenų susipažinimą su bylomis teismo patalpose, teismo personalo fizinį kontaktą su lankytojais.

„Fizinį aptarnavimą taikyti tik tiek, kiek tai yra būtina proceso dalyvių teisėms užtikrinti“, – rašoma pranešime.

Taip pat Teisėjų taryba žmonėms, kurie kreipiasi į Lietuvos teismus įvairiais iškilusiais klausimais, siūlo tą daryti internetu.

Bažnyčia Mišių neatšaukia

14:42

Lietuvos vyskupų konferencija teigia, kad Mišios Lietuvoje bus tęsiamos, tačiau į jas kviečiami neiti rizikos grupėms priklausantys žmonės.

Arkivyskupas Gintaras Grušas teigia, kad vyresniems, ligos simptomus jaučiantiems ar rizikingose grupėse esantiems žmonėms, taip pat tiems, kurie bijo užsikrėsti arba būti viruso nešiotoju, sekmadieniais į bažnyčią eiti nebūtina. Jo teigimu, dalyvauti Šventose mišiose galima ir nuotoliniu būdu klausant radiją, žiūrint televiziją ar prisijungiant internetu. 

„Uoliems katalikams atrodo, kad jeigu neateisiu sekmadienį, man bus nuodėmė. Tikrai taip nėra“, – spaudos konferencijoje tikino G.Grušas.

Pasak jo, pamaldos vyks kaip vykusios.

„Nėra būtinybės nutraukti mišių. (...) Mišios visur vyks“, – pridėjo jis.

Anto G.Grušo Šventą komuniją nuo šiol bažnyčiose bus galima priimti trimis būdais.

„Į burną. Kurie norės, priimti į ranką, atidarome tokią galimybę. Ir trečia  – priimti dvasinę komuniją“, – kalbėjo arkivyskupas. 

Lietuvos vyskupų konferencijos vadovas taip pat pažymėjo, kad negerai besijaučiantys kunigai yra raginami save izoliuoti.

Kaip koronavirusas galėtų paveikti Velykas, arkivyskupas spėti nenorėjo. Sakė, dar per anksti apie tai kalbėti.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį ministerijoje vykusioje spaudos konferencijoje paragino išvis vengti maldos namų.

„Saviizoliacija yra kritiškai svarbi priemonė“, – kalbėjo 

Medikai prašo plėsti testavimą dėl COVID-19 ir keisti izoliavimo tvarką

14:00

Lietuvos medikus vienijančios organizacijos išplatintame pranešime teigia, kad dėl  COVID-19 pandemijos  būtina imtis pačių griežčiausių epidemiologinės kontrolės priemonių, siekiant išsaugoti Lietuvos žmonių sveikatą ir gyvybes.

„Primygtinai raginame visų lygių valdžios institucijas skirti adekvatų finansavimą epidemijos kontrolei įgyvendinti - pandemijai išplitus ir Lietuvoje, Valstybei tektų gerokai didesnė finansinė našta“, – skelbiama pranešime.

Medikai taip pat prašo atsakingų institucijų papildyti Vyriausybės ketvirtadienį paskelbtą priemonių planą. Siūloma išplėsti testavimą dėl COVID-19 infekcijos ir pakeičiant testuojamų asmenų izoliavimo taktiką, taip pat stiprinti įvežtinių COVID-19 atvejų kontrolę.

„Išplėsti testavimo indikacijas, tiriant visus pacientus, turinčius kvėpavimo takų infekcijos simptomų ir karščiavimą, neatsižvelgiant į epidemiologinius rizikos faktorius, kai gydantis gydytojas mano esant reikalinga. Netirti asmenų be simptomų. Išplėsti testavimą galinčių atlikti įstaigų sąrašą, įtraukiant visas įstaigas, turinčias pakankamas kompetencijas šiuos tyrimus atlikti“, – dėsto medikai.

Anot jų, lengvus simptomus turintiems asmenims ėminiai turi būti paimti negabenant jų į asmens sveikatos priežiūros įstaigą (ASPĮ), asmenys tyrimų rezultatų turėtų laukti izoliuoti namie. Tik vidutinio sunkumo / sunkūs hospitalizacijos reikalaujantys atvejai turi būti tiriami ir izoliuojami ASPĮ -  tap būtų racionaliau naudojamos lėšos ir apsaugos priemonių rezervas, būtų taupomos izoliacinės palatos sunkiems ligoniams.

„Teigiamus SARS-COV-2 tyrimų rezultatus turintys asmenys, sergantys lengva forma, turi būti gydomi (ir izoliuojami) namų sąlygomis, kol ėminiai taps neigiami, o vidutinėmis ir sunkiomis formomis sergantys - hospitalizuojami“, – siūlo gydytojai.

Taip pat prašoma užtikrinti adekvatų gripo viruso testų tiekimą ASPĮ, siekiant efektyvios ir operatyvios diferencinės diagnostikos.

Anot medikų, taip pat derėtų suteikti apmokamus nedarbingumo pažymėjimus visiems piliečiams, kuriems taikoma saviizoliacija, taip užtikrinant karantinavimo rekomendacijų laikymąsi ir sumažinant COVID-19 riziką nuslėpusių piliečių skaičių. Apie nustatytą tvarką aiškiai ir operatyviai informuoti visuomenę ir suinteresuotas institucijas.

Be to, reiktų įgalioti teisėsaugos institucijas imtis priemonių, nustačius piktybinius, pasikartojančius saviizoliacijos režimo pažeidimus.

Taip pat papildomas kreipimasis dėl socialinių garantijų medikams dirbantiems su COVID-19 infekuotais pacientais.

„Siekiant užtikrinti sveikatos priežiūros darbuotojų saugumą ir mažinti kylančią psichologinę įtampą, primygtinai prašome užtikrinti, kad visos viešojo administravimo institucijos ir ASPĮ vadovai pagal savo kompetenciją griežtai laikytųsi Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro reikalavimų, kiekvienoje ASPĮ nuolat užtikrintų reikiamų individualių apsaugos priemonių ir laikytųsi darbų saugos ir sveikatos reikalavimų“, – rašo gydytojai.

Kreipimąsi pasirašė šios medikus vienijančios organizacijos: Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos medikų forumas, Lietuvos medikų sąjūdis, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojų profesinė sąjunga, Jaunųjų gydytojų asociacija, Lietuvos šeimos profesinė sąjunga, Lietuvos išplėstinės slaugos praktikos asociacija, Santaros klinikų medicinos darbuotojų profesinės sąjunga, Santaros klinikų slaugos darbuotojų profesinė sąjunga, Nacionalinio vėžio instituto darbuotojų profesinė sąjunga.

Lietuvoje – dar trys nauji atvejai

13:41

Lietuvoje patvirtinti dar trys koronaviruso infekcijos atvejai, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Daugiau informacijos – ČIA.

 

Rekomendacijos teismams ir proceso dalyviams

13:39

Reaguodama į situaciją dėl koronaviruso veiksmų ėmėsi Teisėjų taryba.

Teismams rekomenduojama:

  • pagal galimybes visose žodinio proceso tvarka nagrinėjamose bylose teismo posėdžius organizuoti naudojant nuotolinio vaizdo priemones, o negalint – atidėti visus 14-os dienų laikotarpiu (iki 2020 m. kovo 29 d.) žodinio proceso tvarka nagrinėti paskirtus teismo posėdžius, išskyrus tuos atvejus, kai tai susiję su būtinų proceso veiksmų atlikimu nagrinėjamose bylose (pavyzdžiui, dėl kardomosios priemonės – suėmimo skyrimo/pratęsimo, vaiko paėmimo iš nesaugios aplinkos ir pan.);
  • esant būtinybei organizuoti teismo posėdžius žodinio proceso tvarka, pagal galimybes užtikrinti, kad tarp proceso dalyvių ir kitų byloje dalyvaujančių asmenų būtų ne mažesnis nei 2 m atstumas, o posėdyje dalyvautų tik būtini asmenys.
    Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Temidė
    Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Temidė
    Taip pat užtikrinti nuolatinį teismo posėdžių salių vėdinimą, darant ne trumpesnes kaip 15 min. posėdžio pertraukas ne rečiau kaip kas valandą;
  • atidėti visus teismų savivaldos institucijų (komisijų, komitetų, darbo grupių ir kt.) posėdžius ir kitus renginius;
  • maksimaliai apriboti asmenų susipažinimą su bylomis teismo patalpose, teismo personalo fizinį kontaktą su lankytojais, o fizinį aptarnavimą taikyti tik tiek, kiek tai yra būtina proceso dalyvių teisėms užtikrinti.

Lankytojai, turintys klausimų teismams, skatinami aktyviau naudotis svetainės e.teismas.lt paslaugomis.

Prezidentas: sienų uždarymas gali būti svarstomas

13:22

Šalies sienų uždarymas dėl koronaviruso grėsmės gali būti svarstomas, teigia prezidentas Gitanas Nausėda.

 „Sienų uždarymas praktiškai taip pat gali būti tarp svarstomų alternatyvų. Šiuo metu vykdoma patikra ir praktiškai sienų kontrolė yra visoje teritorijoje“, – po Valstybės gynimo tarybos posėdžio penktadienį Krašto apsaugos ministerijoje žurnalistams sakė šalies vadovas.

Pasak G.Nausėdos, šiuo metu ties šalies sienomis vykdomos priemonės yra adekvačios.

„Reikia užmegzti labai tvirtą informacinį ryšį su tais, kurie kirto sieną, ypatingai, jeigu jie atvyksta iš tų šalių, kurios laikomos rizikingomis“, – teigė G.Nausėda.

„Šiuo metu būtent tokia priemonė yra adekvačiausia susiklosčiusiai situacijai“, – sakė jis.

Šalies vadovas taip pat ragino žmones nepasiduoti panikai.

„Tikrai nepasiduokite panikai ir pasistenkite apriboti savo judėjimą, kiek tai yra įmanoma. Mažiau klausykite netikrų pranašų, ypač socialiniuose tinkluose“, – teigė G.Nausėda.

Seimo Europos reikalų komitetas penktadienį nusprendė siūlyti Vyriausybei dėl koronaviruso grėsmės uždaryti valstybės sieną.

Koronaviruso grėsmę aptarė Valstybės gynimo taryba

13:00

Penktadienį susirinkusi prezidento Gitano Nausėdos vadovaujama Valstybės gynimo taryba (VGT) aptarė padėtį dėl koronaviruso, žvalgybos tarnybų veiklos ataskaitas.

Pasak šalies vadovo, dėl koronaviruso bendrojo vidaus produkto (BVP) mažėjimas Lietuvoje, priklausomai nuo scenarijų, gali siekti nuo 0,5 iki 1,5 proc. Kartu G.Nausėda akcentavo, kad tai – ne recesija, esame sukaupę rezervų ir dabar galime panaudoti tuos „lašinukus“.

Prezidentas ir Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga skeptiškai vertina siūlymus uždaryti valstybės sienas.

Daugiau informacijos - ČIA.

Iš Baltarusijos atvykę traukiniu – nei tikrinami, nei registruojami

12:53

Į Lietuvą iš Baltarusijos atvykę asmenys dar nėra tikrinami dėl koronaviruso, teigia „Lietuvos geležinkeliai“. Pasak bendrovės, laukiama Nacionalinio visuomenės sveikatos centro bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos sprendimų.

„Suprasdami situacijos jautrumą, kreipėmės į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą ir Valstybės sienos apsaugos tarnybą dėl bendradarbiavimo tikrinant į šalį traukiniais atvykstančių keleivių sveikatos būklę, registruojant duomenis apie juos. Šiuo metu laukiame atsakingų institucijų sprendimo“, – teigė Komunikacijos departamento atstovė Rūta Atroškaitė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Keleivinis traukinys
Arno Strumilos / 15min nuotr./Keleivinis traukinys

Kita vertus, jos teigimu, Vilniuje ir kitur esančios geležinkelio stotys yra nuolat valomos dezinfekcinėmis priemonėmis.

„Traukiniai dezinfekcinėmis priemonėmis, kurios naikina virusą, valomi bent kartą per dieną, kursuojantys į oro uostą ar pasienio ruožuose – bent du kartus,  ypatingą dėmesį skiriant porankiams, sėdynių atlošams ir tualetams. Taip pat vykdomas papildomas traukinių vėdinimas, ilgesniam laikui paliekant atviras traukinio duris pradinėse bei galinėse maršrutų stotyse“, – teigė ji.

Penktadienio duomenimis, Baltarusijoje yra užfiksuota 12 susirgimų.

 

Seimo Europos reikalų komitetas siūlo dėl koronaviruso uždaryti valstybės sienas

12:44

Seimo Europos reikalų komitetas penktadienį nusprendė siūlyti dėl koronaviruso grėsmės uždaryti valstybės sieną.

„Priėmėme sprendimą rekomenduoti (uždaryti sienas-BNS). (...) Bus nusiųstas Vyriausybei, Vyriausybė spręs“, – BNS sakė komiteto pirmininkas socialdarbietis Gediminas Kirkilas.

Rekomendacinio pobūdžio sprendimą komiteto nariai priėmė vienbalsiai. Toliau jis turėtų keliauti į Vyriausybę, kur parlamentarai tikisi sulaukti palaikymo.

„Aš manau, kad jau praktiškai taip ir vyksta – tos kitos šalys jau uždaro sienas. Sprendžiant pagal visą eigą, aš manau, kad turėtų palaikyti“, – sakė G.Kirkilas.

Pasak jo, vienas iš argumentų yra tai, jog Lietuvos pasieniu eina išorinė Europos Sąjungos siena.

„Mes ne vien tik su Europos Sąjungos šalimis ribojamės, ribojamės ir su ne ES šalimis, iš kurių galbūt ir nėra patikimos informacijos: Baltarusijos, Kaliningrado srities yra nemažas judėjimas“, – sakė G.Kirkilas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Komiteto narys, konservatorius Dainius Kreivys sako, jog šiuo metu yra tinkama proga sustabdyti viruso plitimą.

„Pagrindimas yra tai, kad šiai dienai mes esame toje pirminėje stadijoje, kurioje galima apriboti viruso plitimą, sklaidą“, – sakė jis.

„Mes kol dar galime šitą daryti, mūsų statistika rodo, kad esame šioje stadijoje, tą reikia skubiai daryti. Izraelis čia yra geras pavyzdys ir buvo cituojamas ne kartą mūsų komitete šiandieną“, – kalbėjo parlamentaras.

Jo teigimu, delsiant dar bent savaitę, jau galėtume kalbėti nebent apie pasekmių mažinimą.

Politikai nesprendė techninių klausimų, kokiomis aplinkybėmis žmonėms būtų leidžiama keliauti, tačiau svarstė, jog logistika, tiekimas, taip pat gyvybiškai būtinos kelionės nebūtų ribojamos, o atvykstantieji būtų karantinuojami.

Kad šalies sienų uždarymas dėl koronaviruso grėsmės gali būti svarstomas, teigia ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Ketvirtadienį iš Milano grįžęs lėktuvas – dezinfekuotas

12:37

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad dezinfekuotas pirmasis į Lietuvą atvykęs lėktuvas nuo tada, kai šalis pradėjo taikyti prevencines priemones virusui suvaldyti.

„Kovo 12 dieną buvo atlikta dezinfekcija, lėktuvas atskrido iš Milano“, – teigė NVSC Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

„Nepasitvirtino atvejis, bet kai yra įtarimas, niekas nelaukia atvejo, buvo atlikta dezinfekcija“, – pridėjo ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste

Pasak specialistės, ar lėktuvą dezinfekuoti, nurodo NVSC, remdamasis tarptautinėmis rekomendacijomis. Tai gali būti atlikta šalyje, į kurią buvo skrista, arba valstybėje, kuriai priklauso orlaivis.

NVSC budėjimą oro uostuose pradėjo nuo sausio pabaigos.

Dėl Vyriausybės sprendimų, persitvarko NVSC, šauks savanorius

12:21

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė teigia, kad po Vyriausybės sprendimų NVSC perorganizuoja savo veiklą. Kartu ji pažymi, kad vėl bus kreipiamasi pagalbos į savanorius, mat gerokai išsiplėtė budėtinų taškų skaičius.

Pasak R.Lingienės, šiuo metu padeda Lietuvos krašto apsaugos savanorių pajėgos, Raudonasis kryžius ir Nacionalinis visuomenės sveikatos biuras. Maltos ordinas ir Šaulių sąjunga savanorystę yra sustabdę. Tačiau vėl bus prašoma jų pagalbos.

„Kviesim vėl visus, ką įmanoma, visus nevyriausybininkus, visos Lietuvos sveikatos biurus, nes mūsų tikrinimo plotas labai išsiplečia, pradedame dirbti visur – sausumos sienos kirtimo punktuose, geležinkeliuose, oro ir jūrų uostuose.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

Bandysime išdėstyti pajėgas ten, kur labiausiai jos efektyvios. Epidemiologus, intelektualiausią mūsų grandį, nukreipsime pagrindiniam darbui – į kontaktų atsekamumą. Pertvarkomas įstaigos darbas“, – kalbėjo R.Lingienė.

Jos teigimu, kiek šiuo metu žmonių trūksta, yra nežinoma, mat laukiama papildomos informacijos iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos.

Medikai koronavirusą siūlo pripažinti ypač pavojinga liga

12:02

Lietuvos medikai norėtų, kad koronavirusas būtų pripažintas ypač pavojinga užkrečiamąja liga. Taip siekiama suteikti papildomų socialinių garantijų medicinos darbuotojams.   

Lietuvos medikų sąjūdžio valdybos narys Valdas Pečeliūnas sako, kad turėdami daugiau socialinių garantijų, medikai „dirbti eis drąsiau“, nes žinos, kad jų šeimomis bus pasirūpinta.   

„Tai nėra pertekliniai reikalavimai“, – penktadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete sakė V.Pečeliūnas. 

„Žmonės turės tam tikras socialines garantijas, pavyzdžiui, draudimą, ir išmokos mirus dėl priežasčių, susijusių su tiesioginiu darbu ir pareigų atlikimu. Prašytume įstatymų leidėjų palaikymo medikų bendruomenės“, – komitete sakė V.Pečeliūnas. 

 

Kauno klinikinė ligoninė nebegalės informuoti apie koronavirusu sergančių kauniečių sveikatą

11:48

Kauno klinikinės ligoninės atstovas Saulius Tvirbutas nurodo, kad du kauniečiai, kuriems antradienį nustatytas koronavirusas, reikalauja privatumo. Informacija apie jų būklę nebegalės būti skelbiama.

„Pacientai medikų prašo gerbti jų privatumą ir išreiškė tai raštu, todėl nebegalime teikti jokios informacijos. Apie visų ligoninių mėginių tyrimus operatyviai praneša Sveikatos apsaugos ministerija“, – nurodo S.Tvirbutas.

Penktadienio rytą Kauno klinikinėje ligoninėje stebima 13 žmonių būklę.

 

Iš Italijos parskraidins „Avia Solutions Group“

11:38

Verslininko Gedimino Žiemelio kontroliuojama aviacijos verslo grupė „Avia Solutions Group“ ir jai priklausanti aviakompanija „KlasJet“ siūlosi pargabenti dėl koronaviruso protrūkio Italijoje įstrigusius lietuvius, pranešė grupė.

Penktadienį priešpiet Užsienio reikalų ministerija (URM) pranešė, kad norintys grįžti lietuviai iš Italijos raginami nedelsiant susisiekt su šia bendrove – skrydis planuojamas šeštadienio naktį.

Daugiau informacijos – ČIA.

Nuo ketvirtadienio Vyriausybė rekomenduoja nutraukti keliones. Į rizikos šalis vykti draudžiama. 

 

 

 

Dėl koronaviruso nuo penktadienio atšaukiami kultūriniai, sporto renginiai

10:19

Dėl Vyriausybės įvestų draudimų atšaukiami didieji kultūriniai, sporto renginiai, tarp jų – „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimai, „Birštono Jazz“ ir kiti, kino teatruose nevyks ir „Kino pavasaris“. 

„Kino pavasario“ organizatoriai pranešė, kad reaguojant į sostinės valdžios ir Vyriausybės sprendimus drausti viešus renginius, festivalį vykdys kitu formatu – žiūrovams bus suteikta galimybė žiūrėti filmus namų kino platformose.

„Taip išliksime ramūs dėl savo sveikatos ir sąmoningai neleisime plisti koronavirusui“, – skelbia organizatoriai.

123RF.com nuotr./Kinas
123RF.com nuotr./Kinas

Kultūros ministerija informuoja, kad visos pavaldžios organizacijos – muziejai, teatrai, koncertinės įstaigos – nuo penktadienio iki kovo 27 dienos stabdo veiklą – atšaukiami spektakliai, koncertai, taip pat ir darbuotojų komandiruotės. Be kitų renginių atšaukiamas ir tradicinis nemokamas muziejų lankymas paskutinį mėnesio sekmadienį, t.y. kovo 29-ąją. 

„Atkreipiame dėmesį, kad atšaukiami „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimai, turėję įvykti kovo 29 dienos Nacionaliniame operos ir baleto teatre. Apie naują renginio datą bus pranešta atskirai. Atšaukiamas ir kovo 29 dieną numatytas nemokamas muziejų lankymas“, – teigia ministerija.

Festivalio „Birštonas Jazz“ Zigmas Vileikis sakė, kad keturis dešimtmečius rengiamas festivalis atšaukiamas pirmąkart. Anot jo, festivaliui jau anksčiau kilo grėsmė, nes renginyje turėjo koncertuoti muzikantai iš Japonijos, Pietų Korėjos, Ispanijos, Italijos ir kitų šalių, priskiriamų prie rizikos grupės dėl paplitusio koronaviruso. Bilietų į renginį buvo parduota už 19 tūkst. eurų, pinigai bus grąžinami.

„Mes atšaukėme festivalį ir jį nukėlėme į kitus metus, į kovo 26-28. Bilietus kviečiame grąžinti, nuostoliai, kuriuos patirsime, bus mūsų galvos skausmas. Net 1991-aisiais, kai tankai važinėjo po Vilnių, mes festivalį vykdėme. Tai pirmas kartas, kai festivalį nugalėjo ne kažkas, bet virusas“, – BNS sakė Z.Valeikis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Dėl koronaviruso grėsmės uždraudus renginius kultūros įstaigos skaičiuoja šimtatūkstantinius nuostolius

Alytuje atšaukiamas tradicinis 10-asis cirko festivalis, turėjęs kovo 28-29 dienomis, savo pasirodymų ciklą visoje Lietuvoje atšaukė ir „Humoro klubas“, atšaukiami koncertai arenose, kultūros centruose.

Lietuvos futbolo federacija jau ketvirtadienį pranešė  dviem savaitėms stabdanti visus su futbolu susijusius renginius, tarp jų – ir suplanuotas šalies aukščiausiosios lygos rungtynes. Lietuvos krepšinio lyga galutinį sprendimą dėl čempionato likimo žada paskelbti penktadienį – svarstoma čempionatą stabdyti arba žaisti rungtynes be žiūrovų.

Vyriausybė ketvirtadienį nusprendė dviem savaitėms drausti visus renginius uždarose patalpose, taip pat ir atvirus renginius, jei juose yra daugiau nei 100 dalyvių, taip pat jei organizatoriai užtikrintų būtinąsias higienos priemones, bent metro atstumą tarp žmonių.

VPT siūlys atidžiai vertinti kiekvieną dėl koronaviruso stabdomą sutartį

10:09

Siekiant užtikrinti viešųjų pirkimų sutarčių įgyvendinimą, kai suplanuoti renginiai yra atidedami dėl koronaviruso, Vyriausybė rekomendavo Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) pateikti išaiškinimą, kaip būtų galima atidėti sutarčių įgyvendinimo datą. VPT vadovė sako, jog reikia žiūrėti plačiau, nes teks keisti ne tik sutarčių datą.   

Laikinai ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, kad tai yra būtina prevencinė priemonė.

„Tačiau mums svarbu, kad renginius susiplanavusios ir juos vėlesniam laikui turinčios nukelti įstaigos patirtų kuo mažiau nesklandumų ir visų nereikalingų kliūčių būtų išvengta”, – pranešime sakė Ž.Vaičiūnas. 

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

Laikinoji VPT vadovė Jovita Petkuvienė sako, jog esama kur kas didesnio poreikio keisti sutartis, ne tik dėl datos. Kiekvieną situaciją, anot jos, būtina vertinti atskirai.  

„Kiekvieną atvejį reikia vertinti, kad tiek viena, tiek kita pusė nepiktnaudžiautų, kad nebūtų pasinaudojama šia situacija tais atvejais, kai tai nesusiję su koronaviruso aplinkybėmis“, – BNS aiškino J.Petkuvienė.  

Kaip pavyzdį ji nurodė maitinimo įmones, aptarnaujančias mažiausiai dviem savaitėms uždarytas mokyklas, darželius ir kitas ugdymo įstaigas: „Jos tikrai kels klausimų, žmonės lieka be darbo.“   

Jos teigimu, VPT rengia išsamų išaiškinimą ir netrukus jį pateiks.  

Vyriausybė ketvirtadienį nutarė, kad ekstremalių situacijų metu masiniai renginiai uždarose patalpose nevyks bent iki kovo 27 dienos, todėl institucijų suplanuoti renginiai turi būti nukeliami. 

Pasak ministerijos pranešimo, Viešųjų pirkimų įstatyme numatyta galimybė perkančiosioms organizacijoms keisti sutartis, jei jos negalėjo numatyti ypatingų aplinkybių ir kai tai iš esmės nepakeičia sutarties pobūdžio, o pakeitimo vertė neviršija 50 proc. sutarties vertės.

Tai reiškia, kad naujų viešųjų pirkimų procedūrų dėl renginio atlikti nereikia, o sutartys lieka galioti.

Koronavirusu užsikrėtusi šiaulietė dar ligoninėje

09:38

Koronavirusu užsikrėtusi šiaulietė, praėjus dviem savaitėms po diagnozės, dar guli ligoninėje, detaliau jos situacija nekomentuojama.

„Mes esame sutarę su paciente, ji pageidavo didesnio privatumo. Apie eigą ir jos buvimą mes informuosime tik tada, jeigu kas nors keistis“, – BNS penktadienį sakė Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika.

„Ji labai prašė privatumo ir jaučia stresą“, – pridūrė jis.

Pasak direktoriaus, moteris jaučiasi gerai, dabar tiesiog laukiama, kol imuninė sistema susidoros su virusu.

„Gydymo nėra, ji – sveikas žmogus, tik turi virusą. Jai reikia ramybės ir kovoti su tuo, kas ten yra (...) Imuninė sistema turi jį pašalinti. Specifinio gydymo pasaulyje nėra (...) Gali būti tokių žmonių, kad nieko nejaučia, tačiau yra infekuoti“, – kalbėjo ligoninės vadovas.

39 metų šiaulietė iš Italijos Veronos miesto grįžo vasario 24 dieną, koronavirusas jai nustatytas po kelių dienų – vasario 28-ąją. Tai buvo pirmas Lietuvoje patvirtintas šio viruso atvejis.

Šią savaitę šalyje patvirtinti dar du nauji viruso atvejai Kaune.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-13 09:38

Sveikatos apsaugos ministerijos penktadienį paskelbtais duomenimis, Lietuvoje tebėra užfiksuoti trys koronaviruso atvejai.

Visi 45 ketvirtadienį atlikti tyrimai neigiami.

Išvis Lietuvoje jau atlikti 366 koronaviruso tyrimai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro stebimų asmenų skaičius per parą išaugo trečdaliu. Šiuo metu stebima 9176 asmenų sveikatos būklė.

Situaciją dėl koronaviruso penktadienį aptars Valstybės gynimo taryba.

Penktadienį dėl koronaviruso grėsmės Lietuvoje uždaromos mokyklos, kultūros, sporto, pramogų įstaigos, atšaukiami renginiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius