Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 26

Ne, nuo „onkologijos“ viskis neapsaugo

Tūkstančiai žmonių pastarosiomis dienomis feisbuke matė publikaciją, kurioje pasakojama apie viskio naudą sveikatai. Tačiau publikacijoje pateikiama informacijos mišrainė, sulipdyta iš netikslių detalių.
Išpardavimas prekybos centre
Išpardavimas prekybos centre / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Viskis apsaugo nuo onkologijos, išsiaiškino Izraelio mokslininkai“, – skelbia tinklalapio zibainis.lt antraštė. Nuoroda feisbuke išplito kaip ugnis šienu.

15min nuotr./Zibainis.lt publikacijos antraštė
15min nuotr./Zibainis.lt publikacijos antraštė

Vien per pastarąsias tris dienas ja socialiniame tinkle pasidalinta beveik 2 tūkst. kartų. Su nuoroda atliktų veiksmų suma siekia 20 tūkst., tačiau populiarumas tikslumo neužtikrina.

Onkologija yra medicinos mokslo šaka, todėl alkoholiniai gėrimai gali užkirsti kelią nebent ją studijuojančių motyvacijai. Panašu, kad publikacijos autoriai viskiui bandė priskirti gydančių savybių, padedančių kovoti su onkologiniais susirgimais, pavyzdžiui, vėžiu.

Pagrindiniu viskio privalumu įvardijama elago rūgštis, kuri yra antioksidantas. Tiesa, čia pat pažymima, kad tos pačios rūgšties galima rasti vaisiuose. Tos pačios rūgšties apstu ir uogose, todėl viskis nuo vėžio apsaugo ne ką labiau nei avietės.

„Fotolia“ nuotr./Alkoholis
„Fotolia“ nuotr./Alkoholis

Amerikietiškas Izraelis

Nors publikacijos pavadinime teigiama, kad atradimą padarė Izraelio mokslininkai, tekste minima gydymo įstaiga „Beth Israel Deaconess Medical Center“ (BIDCM) – įsikūrusi Jungtinių Valstijų Bostono mieste.

Ligoninė – dalis Harvardo universiteto medicinos mokyklos. Įstaigos veiklos pradžioje ji buvo skirta į JAV atvykusiems imigrantams, kalbantiems jidiš kalba ir valgantiems košerinį maistą.

Vis dėlto krislą tiesos publikacijoje galima rasti. 2003 m. BIDCM išties atliko tyrimą, kuriuo buvo siekiama nustatyti, kokią įtaką alkoholio vartojimas daro susirgimams įgyta silpnaprotyste. Tyrimo metu nustatyta, kad 1–6 alkoholinius gėrimus per savaitę išgeriantys žmonės vidutiniškai yra rečiau linkę sirgti šia liga.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio vėliava, JAV vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio vėliava, JAV vėliava

Tyrimo metu nebuvo išskiriama, koks alkoholinis gėrimas buvo vartojamas, nes pagrindinis tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti alkoholio įtaką sveikatai, ne konkrečios alkoholinio gėrimo rūšies daromą poveikį.

Tyrimą atlikęs BIDCM gydytojas Kenethas Mukamalas pastebėjo, kad daugiausia naudos patiria nedaug alkoholio vartojantys tyrimo dalyviai. Tuo metu kas savaitę išgeriantys daugiau nei 6 alkoholinius gėrimus yra linkę dažniau sirgti demencija.

2018 m. K. Mukamalas sulaukė nacionalinio JAV žiniasklaidos dėmesio po to, kai paaiškėjo, kad jo vykdomą tyrimą apie nedidelio kiekio alkoholio vartojimo įtaką širdies darbui ir susirgimams diabetu finansavo alkoholio gamintojai, su kuriais vyras nuolat konsultavosi.

15min nuotr./Ištrauka iš zibainis.lt publikacijos
15min nuotr./Ištrauka iš zibainis.lt publikacijos

Tyrimą atlikusi komanda sulaukė kaltinimų dėl bandymo pabrėžti alkoholio vartojimo naudą, taip siekiant užsitikrinti alkoholio įmonių finansavimą tolimesniems tyrimams. Paaiškėjus šioms aplinkybėms Jungtinių Valstijų Nacionalinis sveikatos institutas (NHI) tyrimą nutraukė.

Publikacijos antraštė – klaidinanti, dalis pateikiamos informacijos – netiksli, o tyrimai, apie kuriuos kalbama zibainis.lt publikacijoje, neišskiria alkoholinio gėrimo, turinčio teigiamos įtakos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius