Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 21

Neapsikentę Vilniaus rajono gyventojai skundžiasi smarve: spėja, kad kaltas darželis

Vilniaus rajono Bendorių kaime gyvenanti Ala tikina, kad jai pabodo smarvė, ir įtaria, kad to priežastis – nevalytos nuotekos. Gyventojos įsitikinimu, jas leidžia apylinkėje veikiantis privatus darželis „Metų laikai“. Įstaigos vadovė taršą neigia, o aplinkosaugininkai praneša pradėję tyrimą.
Dėl sklindančio kvapo Ramučių gyventojai susirinko į protestą
Asociatyvi nuotrauka / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Į 15min redakciją besikreipusi Ala pasakojo nuolat, kai tik nėra vėjo, prie namų jaučianti nemalonų kvapą ir matanti nevalytas nuotekas, grioviais keliaujančias į Riešės tvenkinį.

„Ta kanalizacija pastoviai bėga. [...] Yra du didžiuliai pastatai ir ta smarvė pas mus kieme pastoviai stovi“, – teigė ji ir tikino įtarianti, kad gamtą teršia netoliese veikiantis darželis „Metų laikai“.

„Kol darželis dirba, darbo metu, visas dalykas vyksta, ir bėga. Kai darželis užsidaro, nieko ir nebėga“, – aiškino Ala.

Klausiama, gal turi nuotraukų ar taršos įrodymų, gyventoja atsakė, kad iš vienos nuotraukos to nepavyktų suprasti.

„To vamzdžio neatsikasus nesimato. Eina toks upelis, bėga kaip iš žemės, todėl kad jie (darželis – 15min) [vamzdį] paslėpė“, – teigė ji ir pridūrė apie incidentą pranešusi aplinkosaugininkams.

Aplinkos apsaugos departamentas pranešimo apie tai, kad įstaiga „Metų laikai“ į aplinką leidžia nevalytas nuotekas sulaukė sausio 9-ąją, 15min informavo departamento Viešųjų ryšių specialistė Ieva Krikštopaitytė.

Dėl šio atvejo atliekamas tyrimas.

„Šiuo metu dėl šio atvejo atliekamas tyrimas. Apie jo rezultatus galėsime informuoti tyrimui pasibaigus“, – nurodė ji.

Tiesa, tai nebuvo pirmas kartas, kai kreipiamasi dėl galimai neatsakingos darželio veiklos.

Kito pranešimo apie galimai mokymo įstaigos leidžiamas nuotekas, aplinkosaugininkai sulaukė praėjusių metų balandį. Tąkart nustatytas pažeidimas.

„Atlikus patikrinimą, nustatyta, kad įmonė „Metų laikai“, eksploatuodama nesandarų biologinio nuotekų valymo įrenginį, skleidė nuotekas po valymo ant žemės paviršiaus“, – išdėstė Aplinkos apsaugos departamento atstovė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aplinkos apsaugos departamentas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aplinkos apsaugos departamentas

Jos žiniomis, įmonės atsakingam asmeniui už aplinkos teršimą nuotekomis pagal Administracinių nusižengimų kodeksą buvo surašytas protokolas. Vėliau žala esą buvo ištaisyta.

„Po aplinkosaugos pareigūnų patikrinimo, nuotekos iš nuotekų valymo įrenginio buvo išsiurbtos ir atliktas įrenginio remontas. Įmonė pateikė tai įrodančius dokumentus“, – informavo I.Krikštopaitytė.

Dar vieno pranešimo apie „Metų laikų“ veiklą departamentas sulaukė gegužės pabaigoje, tačiau tada įtarimai dėl taršos nepasitvirtino.

„2019 metų gegužės pabaigoje buvo gautas kitas pranešimas apie galimai į aplinką išleidžiamas nuotekas. Apžiūrėjus nurodytą vietą, nustatyta, kad nuo įmonei „Metų laikai“ priklausančio pastato yra išvestas vamzdis, kuris yra skirtas lietaus nuotekoms nuo stogų ištekėti. Aplinkos tarša nuotekomis nenustatyta“, – konstatavo I.Krikštopaitytė.

Įstaigos direktorė Lina Gečienė, klausiama, ar gali būti, kad darželis į aplinką skleidžia nevalytas nuotekas, tai paneigė.

„Kad mes visą laiką valom ir siurbiam. Bendravom su aplinkosaugininkais ir tarėmės, nėra pas mus tokių dalykų“, – tikino ji.

Vadovė pripažino, kad anksčiau vienas valymo įrenginys veikė netinkamai, bet dabar esą viskas kaip turi būti: „Buvo sugedęs įrenginys, pataisėm tą įrenginį ir dabar viskas tvarkoje.“

Nuotekų išleidimas į aplinką viršijant išleidžiamų teršalų ribines vertes ar pažeidžiant kitas nuotekų išleidimo sąlygas asmenims užtraukia 60–300 eurų baudą, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 170–1170 eurų baudą.

Pakartotinis pažeidimas asmenims užtraukia 300–1150 baudą, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 500–3000 eurų baudą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius