-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 30

Nei šeimininkų, nei remonto: apleista Nepriklausomybės aikštė teturi garsią istoriją

Kasdien Nepriklausomybės aikšte Vilniuje šalia Seimo vaikštantys vilniečiai ar miesto svečiai jau ne pirmi metai atkreipia dėmesį, kad reprezentacine vadinama sostinės erdvė teturi garsų vardą ir istoriją. Plytelės kliba, po gausesnio lietaus po jomis susidaro balos, želdynai sudžiūvę, apie veikiantį fontaną jau ir pamiršti spėta. Sausio 13-osios memorialas irgi yra matęs geresnių laikų.
Vilniaus Nepriklausomybės aikštė
Vilniaus Nepriklausomybės aikštė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tiesiog gėda“

Šalia Nepriklausomybės aikštės Gedimino prospekte gyvenantis Mykolas stebisi – viena pagrindinių ne tik Vilniaus, bet ir visos Lietuvos aikščių su kiekviena diena atrodo vis prasčiau.

Ypač šį lietingą pavasarį, kai po kiekvieno lietaus eiti čia pasidaro pavojinga, nes gali įlipti į balą, kurią slepia išklibusi plytelė.

„Gėda, tiesiog gėda, – neslėpė emocijų vilnietis. – Nuolat matau, kaip ten eina daugybė užsieniečių, jiems gidai rodo, pasakoja, kaip šioje vietoje griuvo Sovietų Sąjunga, kaip parlamentas gintas 1991 metų sausio 13-ąją, kaip žmonės čia stovėjo pasiryžę viskam. Matau tų turistų veidus – jie stebisi tokiu aikštės vaizdu.“

Iškilmingomis progomis šalia Seimo keliamos ir vėliavos, rikiuojasi Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopa.

„Ir memorialas atrodo prastai, atlūžę betono gabalai, nudaužyti ir sumesti į balas. Augalai nurudavę, nupiepę, niekas nesutvarko. Kaip šitą paaiškinti?“ – piktinosi Mykolas.

Perduoda Seimui

Išties – remonto ši aikštė jau nematė senokai. Bent kol kas ir konkrečių planų tokiems darbams nėra.

Vilniaus miesto savivaldybė teigia, kad sklypas, kuriame yra Nepriklausomybės aikštė, suformuotas ir registruotas Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vardu.

„Yra priimtas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimas dėl turto (fontano) perdavimo, šiuo metu turėtų būti rengiamas Vyriausybės sprendimas dėl turto perdavimo LR Seimui. Kai jis bus priimtas, perduosime turtą LR Seimui, kurie ir rūpinsis fontanu“, – teigiama Vilniaus savivaldybės komentare apie Nepriklausomybės aikštę.

Sklypas, kuriame yra ši aikštė, didelis – 1,25 ha ploto, užima visą teritoriją šalia Seimo ir Nacionalinės M.Mažvydo bibliotekos, įrėmina ją Gedimino pr., A.Goštauto, A.Tumėno ir Gynėjų gatvės.

Laukia galutinio sprendimo

Seimo kanceliarija irgi neneigia, kad aikštės būklė ne pati geriausia, tačiau laukiama teritorijos perdavimo.

„Kol kas Seimo kanceliarijai nėra perduotas fontanas ir atitinkama teritorija. Šis klausimas sprendžiamas. Jeigu (kai) tai bus padaryta, tuomet bus parengti visos Nepriklausomybės aikštės atnaujinimo projektiniai dokumentai, sprendžiami finansavimo klausimai“, – 15min informavo Seimo kanceliarijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Artūras Zeleniakas.

Jo teigimu, Seimo kanceliarija Sausio 13-osios memorialo atnaujinimu rūpinasi: „Ieškome galinčių atlikti reikalingus remonto darbus.“

Vilniaus miesto savivaldybės taryba sprendimą dėl Seimo fontano priėmė kovo 10 dienos posėdyje.

„Vilniaus miesto taryba nusprendė perduoti valstybės nuosavybėn Seimo fontaną Nepriklausomybės aikštėje – daugiau nei prieš 30 metų Gedimino prospekte pastatytą 1232 kv. m ploto statinį, už kurio priežiūrą iki šiol buvo atsakinga savivaldybė. Taip teisiškai sureguliuoti fontano priklausomybės ir priežiūros klausimai.

Savivaldybės žiniomis, Seimo kanceliarija planuoja fontano rekonstrukcijai gauti valstybės ir privačių fondų skiriamų lėšų. 1987-aisiais skulptoriaus Gedimino Karaliaus ir architekto Algimanto Nasvyčio suprojektuotas fontanas seniai neeksploatuojamas, jo architektūrinė dalis buvo išardyta 2013-aisiais, ruošiantis Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seniai nenaudojamas fontanas šalia Seimo
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seniai nenaudojamas fontanas šalia Seimo

Iš pradžių čia įrengti gėlynai, vėliau jis uždengtas tentais su istoriniu Europos žemėlapiu, buvo svarstyta jį ir visiškai išardyti“, – po sprendimo pranešė Vilniaus miesto savivaldybė.

Anot savivaldybės, perdavus fontaną Seimo kanceliarijai, atsiras galimybė fontaną rekonstruoti ir atgaivinti, kad jis vėl džiugintų miesto gyventojų ar svečių akis, taip kartu pagerinant estetinį centrinės miesto dalies ir reprezentacinės Nepriklausomybės aikštės vaizdą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius