-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 15

Neįgalių vaikų dienos centrui Kauno valdžia pagalbos rankos neištiesė – teko užsidaryti

Kauno valdžia nusprendė, kad 2019 metais finansinę paramą gaus 15 socialinės reabilitacijos paslaugas neįgaliesiems teikiančių organizacijų. 7 įstaigoms lėšų nebuvo skirta. VŠĮ „Mes kitokie“ dienos centrui, kurį lankė kompleksinę negalią turintys vaikai, ši žinia buvo lemtinga – teko užsidaryti. Savivaldybė paaiškino, kad finansavimas nėra skirtas užtikrinti šių organizacijų nuolatinei veiklai.
Gita Navickienė
Gita Navickienė / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Kauno savivaldybei įvykdžius Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje 2019 metų projektų atrankos konkursą paaiškėjo, kad 15 organizacijų padalyta per 0,5 milijono eurų. Iš valstybės biudžeto buvo skirta 497 670 eurų, dar 56 931 euru prisidėjo savivaldybė. Kitos 7 į lėšas pretendavusios organizacijos, pritaikius specialų vertinimo metodą, surinko per mažai balų, tad paramos nesulauks.

Žinia šokiravo

15min kalbinta VšĮ „Mes kitokie“ vadovė Gita Navickienė patvirtino, kad nuo 2015 metų veikęs dienos centras užvėrė duris. Pasak jos, užsiėmimus čia lankė apie 20 kompleksinę negalią turinčių vaikų, kurių amžius svyruoja nuo 4 iki 12 metų.

Pakraščio gatvėje veikusiame centre vykdavo dailės terapijos užsiėmimai, teiktos logopedo, psichologo ir ergoterapeuto paslaugos. Pasak pašnekovės, su psichologu savo rūpesčiais galėjo pasidalyti ir tėvai, veikė specialiai jiems skirta savitarpio pagalbos grupė.

„Šiuo metu nutraukiame veiklą. Jau atsisakėme patalpų ir atleidome visus darbuotojus. Buvome įsitikinę, kad paramą šiemet gausime, todėl išgirdus žinią buvome šokiruoti. Prieš šventes su darbuotojais dar planavome veiklas. Išėjome švęsti Naujųjų, o paaiškėjo, kad ir nesugrįšime... Tėvelių nuotaikos taip pat liūdnos, nes niekas nesitikėjo, kad mokslo metų viduryje teks užsidaryti. Jiems kyla klausimų, kur dėti vaikus? Yra panašią veiklą vykdantis centras, tačiau ir jiems nebuvo skirta lėšų, todėl nežinia, ar galės priimti mūsų vaikus“, – svarstė „Mes kitokie“ vadovė G.Navickienė.

Atleido dalį darbuotojų

Likti be paramos nesitikėjo ir VšĮ „Ištiesk pagalbos ranką“ direktorė Loreta Mickūnaitė. 15min ji atskleidė, kad raidos sutrikimų turinčių vaikų dienos centras Aleksote duris atvėrė vos gruodį. Kitas centras, įsikūręs Kauno senamiestyje, veikia kiek ilgiau – nuo 2017 metų.

„Du dienos centrai liko be paramos. Juos lanko 38 negalią turintys vaikai. Esame sutrikę, nes lėšų negavimas reiškia, kad negalime dirbti pilnu pajėgumu. Negalime išlaikyti specialistų komandos, turime stipriai sumažinti darbuotojų skaičių, o likę turi dirbti labai sudėtingomis sąlygomis. Konstatuojam faktą, kad paramos šiai dienai neturime, bandome gauti lėšų kitais būdais, ieškom rėmėjų. Po truputį paremia tai vieni, tai kiti... Kol kas dar galime užsakyti maitinimą, tačiau nėra jokių stabilumo garantijų“, – nerimavo L.Mickūnaitė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vaikų užimtumo centras „Mes kitokie“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vaikų užimtumo centras „Mes kitokie“

Nevyks užsiėmimai

Su nerimu naujuosius pradėjo ir VšĮ „Būkime drauge“ darbuotojai. Projektų vadovė Snieguolė Butrimavičienė 15min teigė, kad organizacija teikia paslaugas Vilijampolės socialinės globos namų gyventojams. Be to, prieš metus įkurti savarankiško gyvenimo namai, kuriuose apsigyveno negalią turinčios merginos. Nors pastarieji negavus paramos uždaryti nebus, tačiau teks susiveržti diržus – atsisakyti asmeninio asistento pagalbos, nevyks ir socialinį savarankiškumą skatinantys užsiėmimai.

Kalbame apie deinstitucionalizaciją, kai žmogus išeina iš globos namų, tai norima, kad jis ką nors mokėtų, o galimybė mokytis nesudaroma.

„Kas savaitę, neskaitant čia gyvenančių merginų, į užsiėmimus iš Vilijampolės socialinės globos namų atvykdavo apie 20 proto negalią turinčių žmonių. Čia jie mokėsi visko, ko gali prireikti: gaminti, padengti stalą, apsipirkti ir pan. Darė meninius darbelius iš medžio. Dabar viso to neliko. Vyksta ta pertvarka ir jiems labai reikia išeiti į bendruomenę, išmokti joje elgtis. Kalbame apie deinstitucionalizaciją, kai žmogus išeina iš globos namų, tai norima, kad jis ką nors mokėtų, o galimybė mokytis nesudaroma“, – pasakojo S.Butrimavičienė.

Nukentės paslaugų kokybė

Kauno savivaldybės paskelbtame sąraše Sveikatos ir integracijos klubas „Sauliukas“ atsidūrė pirmoje rezervo vietoje. 15min kalbinta jo vadovė Dalia Šatinskienė teigė vilties nepraradusi. Pasak jos, beveik dešimtmetį veikianti organizacija turi neįgaliesiems puikiai pritaikytas patalpas bei įrangą, tačiau, norint teikti kokybiškas paslaugas, reikalinga parama.

„Liūdna, kad vaikams ir jaunimui nelieka lėšų. Būdami tokiose organizacijose jie tobulėja, įgyja įgūdžių, kurie jiems bus reikalingi ateityje. Galbūt užaugę šie vaikai ne gyvens iš pašalpų, o užsidirbs patys. Negalime negalią turinčio vaiko, kad ir kokia ji bebūtų, palikti likimo valiai. Norėtųsi, kad neįgalieji susilauktų daugiau dėmesio, kad su jais būtų kalbamasi apie tai, ko jiems trūksta. Manau, kad jeigu daugiau diskutuotume, tai sprendimą tikrai surastume. Tikimės savivaldybės atstovų ir geros valios žmonių pagalbos“, – 15min sakė D.Šatinskienė.

Keitėsi vertinimo metodika

15min kalbinta Kauno savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Jolanta Baltaduonytė paaiškino, kad vyko Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje 2019 metų projektų atrankos konkursas, kurio nuostatus 2018 metų spalį patvirtino LR Socialinės apsaugos ir darbo ministras. Vertinimo metodika, atskleidė pašnekovė, šiemet skyrėsi nuo anksčiau taikytos.

„Šių projektų įgyvendinimui iš valstybės biudžeto 2019 metams buvo skirta 497 670 eurų, Kauno miesto savivaldybės indėlis – 56 931 euras, viso paskirstyta 554 601 euras. Projektų paraiškas pateikė 22 neįgaliųjų organizacijos už 1 428 145 eurų. Planuojama sutartis sudaryti su 15 projektus vykdančių organizacijų už 544 908 eurus. Už likusius 9636 eurus bus siūloma sudaryti sutartį su 1-ąja rezerviniame projektų sąraše esančia organizacija, vykdančia vaikų su kompleksine negalia dienos centro paslaugas“, – dėstė savivaldybės atstovė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Baltaduonytė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Baltaduonytė

Kaip 15min teigė pašnekovė, Projektų vertinimo ir atrankos komisiją sudarė specialistai iš kelių aukštųjų mokyklų, o procesą stebėjo 3 Neįgaliųjų reikalų departamento paskirti stebėtojai iš įvairių neįgaliųjų organizacijų.

Pasak J.Baltaduonytės, projektai buvo reitinguojami pagal surinktą didžiausią balų skaičių, vertinant paraiškos atitikimą patvirtintiems nuostatams ir juose nurodytiems finansavimo prioritetams.

„Rezerviniame sąraše liko įstaigos, kurių projektų paraiškos surinko mažiau balų dėl įvairių priežasčių: neaiškiai suplanuotos veiklos, nepagrįsta arba neatitinkanti veiklų ar rinkoje esančių kainų sąmata ir panašiai“, – teigė Socialinių paslaugų skyriaus vedėja.

Savivaldybės atstovės teigimu, 7 įstaigos liko rezerviniame sąraše. Dvi iš jų vykdė neįgaliųjų vežimo paslaugas, tarp jų yra du dienos centrai vaikams su autizmo spektro ir intelekto sutrikimais, vienas dienos centras suaugusiems su psichikos negalia, taip pat viena įstaiga vykdanti intelekto sutrikimus turinčių neįgaliųjų integravimo į visuomenę veiklą.

Paklausta, kodėl vertinant nebuvo atsižvelgta į tai, kad kai kurios organizacijos, pavyzdžiui, neįgalių vaikų dienos centrai, vykdo unikalią misiją ir neturi alternatyvos, savivaldybės atstovė nurodė, kad paramą gavo panašią veiklą vykdanti VšĮ „Socactiva“, į kurią neįgalių vaikų tėveliai gali kreiptis.

Šiuo metu yra rengiami viešojo pirkimo dokumentai vaikams su autizmo spektro ir kitų intelekto sutrikimų dienos centro ir stovyklų paslaugoms įsigyti.

J.Baltaduonytė 15min atskleidė, kad šiuo metu yra rengiami viešojo pirkimo dokumentai vaikams su autizmo spektro ir kitų intelekto sutrikimų dienos centro ir stovyklų paslaugoms įsigyti.

„Susidomėjimą yra pareiškusi VšĮ „Ištiesk pagalbos ranką“, kuri ir šiuo metu sutiktų priimti daugiau vaikų. Dėl dalyvavimo viešojo pirkimo konkurse VšĮ „Mes kitokie“ abejoja ir yra linkę iš viso laikinai sustabdyti veiklą“, – nurodė pašnekovė.

Kauno miesto savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja J.Baltaduonytė atkreipė dėmesį į tai, kad nevyriausybinių organizacijų finansavimas nėra skirtas užtikrinti šių organizacijų nuolatinei veiklai. Pasak jos, projektai yra skirti sukurti sąlygas organizacijos veiklos pradžiai ir/arba plėtrai. Pasibaigus projektui organizacija turi išlaikyti projekto metu pasiektų veiklos rezultatų apimtį nesitikint tolimesnių projektų finansavimo tai pačiai veiklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius