-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 14 /13:48

Neįgaliųjų teisių komisija prašo Seimo Antikorupcijos komisijos ištirti socialinių įmonių veiklą

Seimo Neįgaliųjų teisių komisija prašo Antikorupcijos komisijos atlikti parlamentinį tyrimą dėl socialinių įmonių, kuriose dirba neįgaliųjų, veiklos, užtikrinant neįgaliųjų įdarbinimo efektyvumą bei valstybės skiriamos paramos panaudojimo pagrįstumą.
Parlamentinį tyrimą dėl Artūro Skardžiaus atliekančios komisijos išvadų svarstymas
Antikorupcijos komisija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Turimais duomenimis, daugiausia socialinių įmonių gaunamų lėšų tenka darbo užmokesčio subsidijoms, nors neįgalieji atlieka darbus, už kuriuos įmonės gauna pelnus“, – įsitikinęs Neįgaliųjų teisių komisijos vadovas Justas Džiugelis.

Pasak jo, pradėjusi Seime veikti komisija gauna daug skundų, kuriuose socialinių įmonių darbuotojai tikina, kad yra tarsi įrankiai valstybės finansinei paramai ir technikai gauti.

Seime šiemet inicijuota socialinių įmonių finansavimo modelio reforma – tokia socialinių įmonių pertvarka siekta pažaboti dabar nesąžiningai veikiančias tas įmones, kurios neįgaliuosius įdarbina ne realiai, o „popieriuje“, tačiau už tai gauna finansinę paramą iš valstybės ir Europos Sąjungos.

Tačiau balandžio pradžioje pradėtos svarstyti pataisos įstrigo – Teisės ir teisėtvarkos komitetas nurodė, kad siūlomi neįgaliųjų įdarbinimo tvarkos pokyčiai gali prieštarauti Konstitucijai.

Socialinių įmonių reformos pataisos numatė, kad valstybės pagalba būtų teikiama tik jau veikiančioms socialinėms įmonėms – subsidijos darbo užmokesčiui ir „Sodros“ įmokoms būtų skiriamos tik už tuos darbuotojus, kurie bus įdarbinti iki šio įstatymo įsigaliojimo. Subsidijų neįgalių darbuotojų darbo vietoms įsteigti ar pritaikyti ir darbo priemonėms įsigyti naujai įdarbinant žmonėms siūlyta nemokėti.

Prieš pataisas prie Seimo protestavę socialinių įmonių darbuotojai teigė, kad siūlomos naujovės sunaikins vienintelę neįgaliųjų integravimo į aktyvią darbo rinką sistemą Lietuvoje ir paskatins emigraciją.

Lietuvoje veikia 170 socialinių įmonių, kuriose dirba beveik 9,5 tūkst. žmonių.

Komisijos duomenimis, neįgaliųjų integracijai į darbo rinką per socialines įmones valstybė skiria apie 30 mln. eurų per metus. Be to, socialinėms įmonėms suteikiama pirmenybė dalyvaujant viešuosiuose pirkimuose, nors, pasak J.Džiugelio, dažnai socialinių įmonių savininkai vykdo veiklą ir kitose, ne socialinėse įmonėse.

Lietuvoje iš viso 166 tūkst. darbingo amžiaus žmonių turi negalią, iš jų dirba 47 tūkst., arba 28 procentai.

Socialinių įmonių įstatymas Lietuvoje veikia nuo 2004 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius