Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 17 /11:36

Neįleistų į Lietuvą – 340, neišleistų – 107, vilkikų eilė ties Lenkija rekordinė – 45 km

Nuo karantino pradžios, kovo 16-osios 00.00 val. iki antradienio 6 val. ryto, į Lietuvą nebuvo įleisti 340, išleisti – 107 asmenys, 15min antradienį informavo Valstybinės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Prevencijos skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis. Vilkikų eilė prie Lenkijos sienos ties Kalvarijos–Budzisko kontrolės punktu, jo žiniomis, nutįso iki 45 km. Tokio ilgio eilės čia dar nebuvo.
Lietuvos ir Lenkijos pasienyje
Lietuvos ir Lenkijos pasienyje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Medininkuose aikštelėje laukia apie 300 automobilių ir laukimo laikas jiems prognozuojamas – 15 val. Panašiai kaip vakar.

Dar yra eilės Kybartuose išvykstant. Kybartų punkte pasienyje su Rusija laukia apie 25 automobiliai, laukti reikėtų apie 3 val.“, – pasakojo VSAT atstovas.

„Su Lenkija 8 val. – 45 km. eilė“, – pridūrė jis, pažymėdamas, kad tokio ilgio eilės ties Lenkijos–Lietuva siena per pastarąsias dienas dar nebuvo.

Eilės Lenkijos pasienyje formuojasi dėl griežtesnės vilkikų patikros: tikrinama vairuotojų kūno temperatūra, jie turi užpildyti tam tikras anketas.

„Dar didesnės yra eilės. Jeigu bus toks pralaidumas Lenkijos pusėj, koks dabar yra, bus tragedija“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo premjeras Saulius Skvernelis.

Derybas vadina sunkiomis

Lenkija, anot jo, kiekvienam vilkiko vairuotojui atlieka pilną medicininę patikrą ir tai esą daro tik vienam kontrolės punkte.

„Ir, jeigu situacija tokia pati, kokia buvo sekmadienį, kai aš buvau, tai daro viename punkte tik tai“, – sakė premjeras.

VIDEO: Prie Lenkijos sienos „strigę“ vilkikų vairuotojai kovoja su prekių stygiumi lentynose: „O kas jei ne mes?“

Situaciją, pasak jo, įmanoma būtų pakeisti, tai yra, atidaryti dar vieną patikros punktą, bet derybos su Lenkija, kaip pabrėžė Vyriausybės vadovas, „būna pakankamai sunkios“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Yra siūlymai šiuo metu pateikti: arba Lenkijos pusė didina patikros punktų skaičių Kalvarijų–Budzisko pasienio punkte. Galbūt yra variantas atidaryti Lazdijų–Aradnykų punktą – bent jau įsileistų savo krovininius automobilius, nes daugiau negu pusė stovinčių automobilių yra su Lenkijos registracijos numeriais“, – sakė S.Skvernelis.

Dalį informacijos apie nuolat kintančias eiles pasienyje galima rasti čia.

Nurodymams nesipriešina

Įsigaliojus karantinui, nuo kovo 16-osios Lietuvos piliečiams išvykti svetur draudžiama, tačiau galioja išimtys – leidžiama keliauti svetur, jei ten asmuo gyvena, vyksta į savo darbo vietą, taip pat – kai turi Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovo ar jo įgalioto asmens leidimą.

Su tam tikromis išimtimis į Lietuvą neleidžiama atvykti ir užsienio šalių piliečiams.

„Iš Lietuvos nebuvo išleisti 107 asmenys, o į Lietuvą neįleista 340 asmenų“, – iki 6 val. ryto surinktą statistiką pristatė VSAT Prevencijos skyriaus viršininkas G.Mišutis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Mišutis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Mišutis

Piliečiai, jo teigimu, nurodymams jų neįleisti ar neišleisti nesipriešina: „Nesidžiaugia, aišku, bet incidentų, muštynių, tokių nebuvo.“

Rado alternatyvų

Lietuvos link dėl koronaviruso grėsmės vykstantys lietuviai nuo sekmadienio vidurnakčio pradėjo strigti Vokietijoje, kai Lenkija, siekdama stabdyti koronaviruso plitimą, užvėrė savo sienas užsieniečiams.

S.Skvernelis patvirtino, kad pirmadienį per Lenkiją buvo praleisti du autobusų ir mikroautobusų konvojai ir „bent jau tai yra gera žinia“.

Kalbėdamas apie situaciją Vokietijos–Lenkijos pasienyje, S.Skvernelis ragino įstrigusius Lietuvos piliečius neblokuoti kelių ir pasinaudoti suteikta alternatyva keleiviams grįžti traukiniu iš Frankfurto, automobiliams su jų vairuotojais – keltu iš Zasnico.

„Aš visiškai suprantu mūsų žmones, sąlygos yra nežmoniškos, yra piktumas. Bet reikia laikytis įstatymų, elgtis taip, kaip yra numatyta. Bent jau tos alternatyvos, kurios pasiūlytos – jei ne, tai apskritai gali būti problematiška kalbėti apie tolesnį sugrįžimą“, – tvirtino premjeras.

Anot jo, suplanuoti ir komerciniai skrydžiai, derinamos detalės, iš kur jie bus vykdomi, taip pat bus pasitelkiamas „Spartan“ lėktuvas, tačiau juo tegalima pergabenti iki 35 žmonių.

Laukia kelionės traukiniu, keltu

Užsienio reikalų ministerija (URM) pirmadienį paskelbė, kad Vokietijos–Lenkijos pasienyje įstrigę Lietuvos piliečiai iki antradienio 7.30 val. Vokietijos laiku privalo atvykti į Frankfurto prie Oderio centrinę geležinkelio stotį ir ten išlipę laukti traukinio, tuo metu vairuotojai su automobiliais turi vykti į Sassnits jūrų uostą iki antradienio 13 valandos.

URM dar tikslina situaciją, kiek keleivių atvyko – užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė teigė, kad antradienio rytą į geležinkelio stotį atvyko tik dalis planavusių tai padaryti keleivių.

„Visą naktį ir dabar rūpinamasi, kad pasieny į eilę sustoję automobiliai apsisuktų. Padeda į pagalbą paprašyta atvykti Vokietijos policija“, – BNS nurodė ji.

Lietuvoje dėl koronaviruso pavojaus nuo pirmadienio paskelbtas karantinas. Mūsų šalyje nustatyta 18 užsikrėtimo COVID-19 atvejų.

COVID-19 lietuvoje nustatytas 18 asmenų:

  • Kovo 17 d. vienam asmeniui. Pacientui, grįžusiam iš Pietų Afrikos Respublikos, jis gydomas Panevėžyje.
  • Kovo 16 d. trims asmenims. Du pacientai, grįžę iš Austrijos, izoliuoti ir gydomi Vilniuje, vienas, atvykęs iš Dominikos Respublikos, – Klaipėdoje.
  • Kovo 16 d. dviem asmenims. Vyrui, grįžusiam iš Vokietijos, ir moteriai, parvykusiai iš Ispanijos, Madrido. Abu gydomi Vilniuje.
  • Kovo 15 d. trims asmenims. Vyrui, grįžusiam iš Danijos, kuris gydomas Klaipėdoje. Vyrui, grįžusiam iš Austrijos, ir moteriai, kuri lankėsi Barselonoje ir Paryžiuje, jie abu gydomi Vilniuje.
  • Kovo 14 d. trim asmenims. Iš Nyderlandų grįžusiam vyrui, kuris gydomas Panevėžyje. Iš Danijos grįžusiam vyrui, kuris gydomas Klaipėdoje; iš Italijos grįžusiam vyrui, kuris gydomas Vilniuje.
  • Kovo 13 d. trims asmenims. Iš Tenerifės grįžusiai moteriai, gydoma Klaipėdoje; iš Italijos grįžusiam vyrui, gydomas Kaune; iš Ispanijos grįžusiai moteriai, gydoma Vilniuje.
  • Kovo 10 d. dviem asmenims. Iš Italijos grįžusiai porai, gydomi Kaune.
  • Vasario 28 d. vienam asmeniui. Iš Italijos grįžusiai moteriai, buvo gydoma Šiauliuose. Tačiau pasveiko ir buvo išleista iš ligoninės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius