Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 24 /02 25 12:27

Rokiškyje sugriuvo pusė namo: savininkai patys norėjo griauti, bet reikėjo paveldosauginės ekspertizės

Šeštadienį Rokiškio centre sugriuvo pusė Nepriklausomybės aikštės 5-ojo namo pastato. Žalos pridaryta ir kaimyniniam pastatui, kur įsikūrusi „Neringos svetainė“, praneša „Gimtasis Rokiškis“. Rokiškio savivaldybės meras sako, kad avarinės būklės pastatą nusipirkusi šeima tvarkėsi dokumentus dėl pastato griovimo.

Pastatas statytas 1931 m., paskutiniai savininkai jį įsigijo 2023 m. balandį. Pastatas yra nekilnojamųjų kultūros vertybių teritorijoje (jų apsaugos zonoje).

Prie namo pritvirtinta atminimo lenta pastate 1944–1953 m. veikusiame Rokiškio apskrities (vėliau rajono) NKVD–MVD–MGB skyriuje ir stribų štabo būstinėje kalintų, tardytų ir kankintų Lietuvos piliečių atminimui.

Šalia sugriuvusio namo Nepriklausomybės a. 4 yra įsikūrusi „Neringos svetainė“, teikianti maitinimo paslaugas. Tiesa, šis pastatas priklauso Rokiškio Šv. apaštalo evangelisto Mato parapijai.

Kaip pasakojo kavinukės šeimininkė Neringa Mikalkėnienė, ryte, kai ji atėjo į darbą, gretimas pastatas dar nebuvo sugriuvęs. Neringa trumpam išvyko, o grįžusios apie 9 valandą į Nepriklausomybės aikštę, jos laukė staigmena – griuvėsiais virtęs Nepriklausomybės a. 5-asis pastatas iš kiemo pusės.

Nuolaužos sukrito ant „Neringos svetainės“ naudojamų patalpų priestato, įlauždamos stogą. Nukentėjo kavinukės pagalbinės patalpos – išlūžo lubų apdailos lentelės, atsirado įskilimų. Gali būti, kad dar ne visi apgadinimai pastebėti.

Ritos Grigalienės („Gimtasis Rokiškis“) nuotr./Namas
Ritos Grigalienės („Gimtasis Rokiškis“) nuotr./Namas

Pastatas jau seniai buvo avarinės būklės

Kaip 15min sakė Rokiškio rajono savivaldybės meras Ramūnas Godeliauskas, pastatas jau seniai buvo avarinės būklės.

„Yra privatūs savininkai nupirkę tą pastatą. Seniai jis buvo privatus, ėjo iš rankų į rankas. Dabar rokiškėnai yra nupirkę – šeima pradėjo tvarkytis dokumentus dėl nugriovimo to pastato. Nes jis avarinis jau buvo. Tik žinau, kad juos paveldo departamentas įpareigojo atlikti ekspertizę. Kol darė ekspertizę, jis pats nugriuvo“, – sakė meras.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Audrius Gimžauskas, Ramūnas Godeliauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Audrius Gimžauskas, Ramūnas Godeliauskas

Internete yra išlikęs jau nebeaktyvus šio namo pardavimo skelbimas, atnaujintas 2023 m. kovą. Jame nurodyta, kad pastatui reikalingas remontas, o jo kaina – 49 tūkst. eurų. Kitame to paties NT skelbime, publikuotame dar 2014 m. nurodyta kur kas didesnė kaina – 90 tūkst. eurų.

„Gimtojo Rokiškio“ duomenimis, namas jau daug metų turėjo pastebimų defektų (įskilusios sienos).

Kaip sako kaimyninio Nepriklausomybės a. 6-ojo savininkas Algimantas Šablinskas, problema atsirado po nemokšiško kanalizacijos įvedimo, pažeidžiant pastato konstrukcijas.

Tai nutiko prieš gerus dešimt metų. Nuo to laiko pastato sienos vis labiau trūkinėjo. Apie tai buvo rašoma ir spaudoje.

Pasak A.Šablinsko, jis girdėjęs, kad griūvantį pastatą nupirkę nauji savininkai, kurie žadėjo daryti pertvarkymus, tačiau, matyt, nespėjo, rašo „Gimtasis Rokiškis“.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas 15min informavo, kad tokio įvykio suvestinėse nefiksuota. Anot specialistų, nors faktinis griuvimas galėjo įvykti, greičiausiai į juos nebuvo kreiptąsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius