Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 07

Nelegalių televizijų blokavimas gali užtrukti

Lietuvos radijo ir televizijos komisijai siūlant blokuoti interneto tinklalapius, nelegaliai retransliuojančius televizijos programas, Seime tokių pataisų svarstymas gali užtrukti, sako vienas komiteto vadovų Arūnas Gelūnas. Anot jo, norima išklausyti visas susijusias puses ir gauti teisinį vertinimą.
Televizija
Televizija / 123rf.com nuotr.

Lietuvos kabelinės televizijos asociacija (LKTA) mano, kad tinklalapių blokavimas padėtų spręsti nelegaliai transliuojamų televizijos programų problemą.

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininkas Edmundas Vaitekūnas sako, jog blokavimas, leidus teismui, padėtų skaidrinti interneto televizijos rinką.

„Buvo registruota ir anksčiau (Visuomenės informavimo įstatymo pataisos – BNS), bet dabar papildėme naujais straipsniais ir Kultūros komitetas registravo iš naujo. Čia kalbama, kai atskiruose interneto portaluose yra retransliuojama 50 ar 10 įvairiausių kanalų. Tokios veiklos vykdytojos apie ją privalo pranešti komisijai, o jeigu nepraneša, tai ta veikla yra neteisėta ir tai reikėtų riboti“, – BNS sakė E.Vaitekūnas.

Komisijos parengtos įstatymo pataisos, kuriomis siūloma blokuoti tokius interneto tinklalapius, buvo įregistruotos dar praėjusioje Seimo kadencijoje, tačiau birželio pradžioje jos buvo pakoreguotos.

Seimo Kultūros komiteto pirmininko pavaduotojas A.Gelūnas sako, jog komisijos iniciatyva yra logiška, tačiau įstatymo pataisų svarstymas gali užtrukti, nes komiteto nariai nori išgirsti visas susijusias puses bei gauti visapusišką teisinį vertinimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Gelūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Gelūnas

„Aš manau, kad nelegalus turinys yra nelegalus turinys. Autorių teisės yra pažeidžiamos ir diskriminuojami tie žmonės, kurie susimoka abonentinius mokesčius už televizijos kanalais transliuojamą turinį. Jeigu mes kalbame tik apie nelegalų turinį internete ir jo blokavimą, tai iniciatyva logiška. Su draudimais ir ribojimais susiję juridiniai veiksmai turi būti pamatuoti. Norime išgirsti visas puses ir ypač juristus tiek nacionalinės, tiek europinės teisės“, – tvirtino A.Gelūnas.

LKTA prezidentė Vaiva Žukienė kritikavo politikus neveiksnumu, bandant diskutuoti ir priimti šias pataisas.

„Kai kuriems politikams atrodo, kad internetas yra tema, apie kurią garsiai negalima kalbėti. Mes internetą traktuojame kaip technologinę priemonę perduoti programas. (...) Iš politikų pusės aš matau baimę, nes jie baiminasi, kas bus pasakyta viešoje erdvėje, kad jie galbūt kėsinasi į interneto laisvę. Kalbėkime tik apie technologijas“, – spaudos konferencijoje trečiadienį teigė V.Žukienė.

LKTA skaičiavimais, daugiau nei dešimtadalis televizijos programų Lietuvoje dabar yra platinama nelegaliai, o dėl nelegalaus televizijos turinio platintojų internete Lietuvos biudžetas kasmet praranda maždaug 6 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius