-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 19 /17:13

STT tyrimas: įtariama, kad vienas maisto rizikos vertinimo instituto Kaune vadovų ėmė kyšius

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) penktadienį pranešė tirianti galimą korupciją Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybai pavaldžiame Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute. BNS žiniomis, tyrime figūruoja žuvies produktų gamybos ir prekybos grupė „Norvelita“ ir mėsos ir paukštienos perdirbimo bendrovė „Nematekas“.
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Šiandien instituto Kauno teritoriniame skyriuje atliktos kratos, kurių metu paimti tyrimui reikšmingi daiktai ir dokumentai, bei atliekami kiti procesiniai veiksmai“, – rašoma STT pranešime.

BNS žiniomis, kratos taip pat atliktos „Norvelitos“ ir „Nemateko“ patalpose. Pirmoji veikia Raseinių, antroji – Kaišiadorių rajone. Tyrimas vyksta dėl kyšininkavimo, papirkimo ir dokumentų klastojimo.

„Norvelitos“ vadovas Vidmantas Globis BNS telefonu sakė, kad šiuo metu kalbėtis negali, ir padėjo ragelį. 100 proc. „Norvelitos“ akcijų netiesiogiai valdo Jordanas ir Viktorija Kenstavičiai.

Papildyta 17.13 val. Įtariama, kad klastojo duomenis apie tyrimus

STT pranešė turinti duomenų, kad Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Kauno teritorinio skyriaus vadovaujančias pareigas užimantis valstybės tarnautojas, pasinaudodamas tarnybine padėtimi ir žinodamas duomenis apie tikrinamos produkcijos pavyzdžių tyrimus, kurių metu nustatyti draudžiami bakteriniai užkratai, kaip įtariama, pats klastojo ir pavaldiems darbuotojams nurodydavo suklastoti dokumentus, nuslepiant tikruosius tyrimų rezultatus, o už tai priėmė įvairaus dydžio ir formos neteisėtus atlygius iš suinteresuotų įmonių atstovų.

Šiame tyrime įtarimai pareikšti 6 asmenims – valstybės tarnautojui ir suinteresuotų įmonių atstovams.

Taip pat tiriama, ar minėtas asmuo provokavo duoti ir priėmė kyšį iš vienos įmonės direktoriaus, suteikdamas jam neskelbtinos informacijos apie institute vykdomus viešuosius pirkimus ir tokiu būdu sudarydamas palankias sąlygas šiai bendrovei laimėti konkursą. Šiame tyrime įtarimai pareikšti 6 asmenims – valstybės tarnautojui ir suinteresuotų įmonių atstovams.

Papildyta 16.57 val: „Nemateko“ vadovė: STT pareigūnai paprašė dokumentų

Mėsos ir paukštienos perdirbimo bendrovės „Nematekas“ akcininkė ir vadovė Egidija Vaicekauskienė patvirtino, kad Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai penktadienį lankėsi įmonėje.

Ji BNS informavo, kad Kaišiadorių rajone, Dovainonyse, kratas penktadienį atlikę pareigūnai įmonės paprašė laboratorinių tyrimų, kuriuos šiemet ir pernai atliko Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT) pavaldus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, protokolų.

Paprašė atitinkamų laikotarpių nuo 2015 metų iki 2016 metų dvidešimt vieno protokolo, kuriuos mes pateikėme,– E.Vaicekauskienė.

„Taip, buvo atvykę pareigūnai, kurie mūsų paprašė laboratorinių tyrimų protokolų. Mes dirbame su Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo laboratorijos Kauno skyriumi, turime tai daryti, turime tirti savo produktus, ir mes tą darome daugelį metų pagal visus reikalavimus.

Paprašė atitinkamų laikotarpių nuo 2015 metų iki 2016 metų dvidešimt vieno protokolo, kuriuos mes pateikėme“, – BNS sakė E.Vaicekauskienė.

Anot jos, STT pareigūnų apsilankymas įmonėje ją nustebino.

„Man tai yra labai didelė staigmena ir šioks toks pyktis, nes neaišku, dėl ko šitie dalykai daromi. Mes tiriamės ne tik šioje laboratorijoje, savo produktus eksportuojame, ir mūsų produktai tiriami ir Europoje. Su Rusija mes išvis nedirbame“, – kalbėjo įmonės vadovė.

E.Vaicekauskienė teigė, kad STT neinformavo bendrovės, koks tyrimas atliekamas ir kaip su juo susijęs „Nematekas“. Pačios E.Vaicekauskienės penktadienį įmonėje nebuvo, ji informaciją apie kratas gavo iš pavaldinių.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Kauno teritorinio skyriaus kokybės vadybininkė Lina Kajokienė BNS anksčiau penktadienio popietę sakė, kad STT pareigūnai tuo metu buvo skyriaus patalpose. Skyriaus vadovas Vytautas Pamakštys iki šiol yra nepasiekiamas.

Tai antras teisėsaugos tyrimas, kuriame figūruoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Vykstant kitam tyrimui įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo buvo pateikti šios tarnybos direktoriui Jonui Miliui. Teisėsauga įtaria, kad šaldyto maisto produktų bendrovė „Judex“ per Seimo narį Petrą Gražulį siekė paveikti tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus.

Vykdant šį tyrimą teisėsauga taip pat atliko kratas Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute.

STT praėjusią savaitę taip pat pranešė Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje nustačiusi korupcijos rizikos veiksnių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius