-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 06

Nemėžio gyventojai pikti: kas leido miestelio centre įrengti sąvartyną?

Vilniaus rajone esančio Nemėžio gyventojai jau kurį laiką suka galvas, kas leido miestelio centre įrengti šiukšlyną. Prie konteinerių kažkas prikrovė didžiulę krūvą padangų, medžių šakų, net senų lovų. Tačiau Vilniaus rajono savivaldybė teisinasi jokio sąvartyno čia neatidariusi ir paragino gyventojus nepalikti atliekų ten, kur joms ne vieta.
Sąvartynas Nemėžyje
Sąvartynas Nemėžyje / Nemėžio gyventojų nuotr.

Prašo sutvarkyti

Nemėžio gyventoja Ingrida Grigaitė Vilniaus rajono savivaldybės paprašė atsakyti, kas, kokiu sprendimu ir su kurių Nemėžio gyventojų sutikimu nutarė atidaryti šiukšlyną pačiame miestelio centre.

„100 metrų nuo Statybininkų gatvės gyvenamųjų namų, taip pat gydymo įstaigos, šalia katilinės. Šį laišką rašome reikalaudami sutvarkyti aplinką pagal visas sveikatos ir higienos normas, iškelti šiukšlyną bent jau už Nemėžio gyvenamųjų kvartalų ribų“, – rašoma gyventojos laiške, kuris pasiekė ne tik 15min redakciją, bet ir atsakingus asmenis Vilniaus rajono savivaldybėje bei merę Mariją Rekst.

Anot gyventojų, šiukšles ketinta išvežti spalio 23 dieną, tačiau esą tai nepadaryta.

„Merės labai prašome imtis visų priemonių nors kartą peržiūrėti Nemėžio seniūno ir jo pavaldinių atliktus darbus ir bendravimą, kadangi matome, kaip sutvarkyta aplinka Skaidiškėse, kur gyvena p. seniūnas, ir aplink pačią seniūniją ir kaip tvarkosi seniūnas Nemėžyje“, – rašo I.Grigaitė.

Nemėžio gyventojų nuotr./Sąvartynas Nemėžyje
Nemėžio gyventojų nuotr./Sąvartynas Nemėžyje

Gyventojų atsakomybė

Vilniaus rajono savivaldybė, paprašyta pakomentuoti situaciją, vis dėlto linkusi įžvelgti pačių gyventojų kaltę, o ne savo ar atliekų tvarkytojų.

„Informuojame, kad, vadovaujantis Vilniaus rajono savivaldybės atliekų tvarkymo taisyklėmis, atliekų turėtojai privalo atliekas rūšiuoti jų susidarymo vietoje, naudoti konteinerius pagal paskirtį ir dėti į juos tik tas atliekas, kurioms šie konteineriai yra skirti. Draudžiama atliekas išmesti viešose vietose, gatvėse, parkuose bei palikti šalia komunalinių atliekų konteinerių“, – rašoma Vilniaus rajono savivaldybės Viešųjų ir tarptautinių ryšių skyriaus laikinosios vedėjos Ilonos Tučinskos persiųstame komentare.

Taip pat jame teigiama, kad didelio gabarito atliekas ir padangas gyventojai turi atiduoti į didelio gabarito atliekų surinkimo aikšteles, o žaliąsias (biologiškai skaidžias) atliekas gali kompostuoti savo privačioje valdoje arba, nesant galimybės/nepageidaujant, pristatyti į žaliųjų atliekų surinkimo aikštelę.

Nemėžio gyventojų nuotr./Sąvartynas Nemėžyje
Nemėžio gyventojų nuotr./Sąvartynas Nemėžyje

„Vadovaujantis atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimais, didelio gabarito atliekos iš atliekų turėtojų yra surenkamos ir apvažiavimo būdu 2 kartus per metus pagal iš anksto viešai skelbiamą grafiką. Š. m. spalio 23 d. didelio gabarito atliekos buvo surinktos Nemėžio seniūnijos teritorijoje“, – rašoma komentare, tačiau nepatikslinama, kodėl atliekos nesurinktos ir gyventojų nurodytoje aikštelėje.

Gyventojai, paliekantys neleistinas atliekas šalia konteinerių, ne tik nesilaiko taisyklių, bet ir skatina kitus taip elgtis.

Vis dėlto atsakomybės gyventojams kratytis nereikėtų, mano Vilniaus rajono savivaldybė: „Gyventojai, paliekantys neleistinas atliekas šalia konteinerių, ne tik nesilaiko atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimų, bet ir skatina kitus taip elgtis, todėl nuolat šalia konteinerių atsiranda šiukšlynai. Siekdama išspręsti šią problemą Vilniaus rajono savivaldybė planuoja įsigyti vaizdo kameras, skirtas konteinerių aikštelėms stebėti, kurios leis nustatyti bei sudrausminti pažeidėjus.“

Taip pat gyventojai raginami nelikti abejingi ir prisidėti nustatant šiukšlintojus. „Savavališkai paliktų atliekų tvarkymas finansuojamas seniūnijos lėšomis, kurios yra skirtos visos seniūnijos teritorijai tvarkyti ir prižiūrėti bei yra ribotos. Tačiau informuojame, kad artimiausiu metu konteinerių aikštelė bus sutvarkyta“, – užtikrino Vilniaus rajono savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius