Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 15

Nemune ties Gardinu pastebėtos negyvos žuvys, Lietuvoje tiriama, ar upė neužteršta

Sekmadienį feisbuke pasklido nuotraukos, kuriose matosi į Nemuno krantą Gardino miesto centre išmestos negyvos žuvys ir kiti vandens gyvūnai. Žuvinto biosferos rezervato direktorius mano, kad tai galėjo būti cheminis užterštumas. Aplinkos apsaugos ministerija tiria Nemuno vandenį Lietuvos teritorijoje.
Upės vaga
Upės vaga / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sekmadienį popiet Baltarusijos gyventojas Dzmitry Vincheuski savo „Facebook“ paskyroje pasidalino nuotraukomis iš Gardino miesto centro. Jose nufotografuotas per miestą tekantis Nemunas, jo krantuose ir vandens paviršiuje iškilusios negyvos žuvys ir vėžiagyviai.

Savo įraše jis pranešė apie galimą nelaimę Nemuno upėje. „Šios nuotraukos buvo padarytos maždaug 30 metrų atstumu nuo upės kranto, esančio Gardino centre“, – rašė jis.

Aplinkos ministro patarėjas Justas Jaskonis 15min nurodė, kad apie galimai užterštą Nemuną dar sekmadienį pranešė Žuvinto biosferos rezervatas, vyksta tyrimas.

„Mano žiniomis, šiandien paimti vandens mėginiai ties Alytumi Ir Druskininkais”, – teigia J.Jaskonis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Justas Jaskonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Justas Jaskonis

Žuvinto Biosferos rezervatas sako gavęs informaciją ir žuvų nuotraukas iš Baltarusijos nevyriausybinių organizacijų, oficialūs duomenys iš šios šalies kol kas nepateikiami.

„Kaip mus informavo, gerokai virš Gardino ir žemiau Gardino yra masiškai iškritusios tos žuvys. Ir svarbiausia, kelios, praktiškai visos rūšys, kurios yra aptinkamos, ne viena rūšis. Ir kitas dalykas – vėžiagyviai“, – sako rezervato direktorius Arūnas Pranaitis.

Pasak jo, tai rodo ne vienos rūšies ligą, o galimą cheminį vandens užterštumą.

Man nesitiki, kad Nemune pirmiausia pradėtų dusti žuvys. Paprastai taip nebūna.

„Mes negalime sakyti nematavę cheminių matavimų, kad tai yra iš tikrųjų kažkoks cheminis užterštumas, bet didžiulė tikimybė, kad būtent taip yra“, – sako A.Pranaitis. Jis netiki, kad žuvys galėjo uždusti dėl aukštos temperatūros, nes tam dar per anksti.

„Man nesitiki, kad Nemune pirmiausia pradėtų dusti žuvys. Paprastai taip nebūna, paprastai pradeda dusti sekliuose ežeruose, nes Nemune čia retas reiškinys“ – teigia jis ir mano, kad situaciją Lietuvoje stebėti būtina, nes Gardinas yra netoli Lietuvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius