Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 11

„Nepatogaus kino“ vertinimo komisijoje – Vladimiro Putino režimo kalinys

Lietuvoje vykstantis žmogaus teisių kino festivalis į vertinimo komisiją pakvietė teroristą. Greičiausiai, taip skambėtų Kremliaus agentūros „Ria Novosti“ ar kitos režimo valdomos žiniasklaidos priemonės antraštė.
Olegas Sentsovas
Olegas Sentsovas / „YouTube“ nuotr.

Iš tikrųjų, šių metų festivalio žiuri yra žmogus, kuris, už Rusijos teismo nuomone planuotą Lenino skulptūros susprogdinimą ir prorusiškų organizacijų Kryme padegimą nuteistas dvidešimčiai metų kalėjimo.

Ukrainos pilietis, Simferopolyje gimęs ir augęs kino režisierius Olegas Sentsovas buvo išgabentas, o daug kas pasakytų pagrobtas, iš Krymo ir išvežtas į Rusiją.

Pietiniame šios šalies mieste, Rostove prie Dono, atliktos procedūros, kurios Rusijos manymu turėtų būti vadinamos teismo procesu.

Ukrainos Prezidentas Petro Porošenka, išgirdęs apie šių metų rugpjūtį paskelbtą dvidešimties metų nuosprendį režisieriui socialiniuose tinkluose rašė „Laikykis, Olegai. Praeis laiko ir tie, kurie organizavo šį parodomąjį teismą, patys sėdės teisiamųjų suole“.

Atrodė, kad proceso metu O.Sentsovas, kartu su savo „bendrininku“ Aleksandru Kolčenka, iš tiesų laikosi. Išklausę bet kuriam žmogui visišką neviltį galintį sukelti teismo nuosprendį aktyvistai iš Krymo atsistojo ir pradėjo giedoti Ukrainos himną: O.Sentsovo ir A.Kolčenkos akys buvo sumišusios, tačiau himnu pasmerktųjų lūpos dar kartą sakė, kad Krymas yra neatskiriama Ukrainos dalis ir jie nėra Rusijos piliečiai, todėl visas teismo procesas – absoliutus farsas.

V.Putino rėmėjas ragino paleisti

Bėda, kad laikytis ir laukti gali tekti nemažai. Už grotų O.Sentsovas praleis ne du rudenius, kaip pavyzdžiui Rusijos pankroko grupės „Pussy Riot“ narė Maria Alyokhina, bet dvidešimt, juos seks tiek pat žiemų.

Chuliganizmą, kuriuo buvo apkaltintos „Pussy Riot“ narės, greičiau primenantis „planavimas“ susprogdinti Lenino skulptūrą Simferopolyje įvardytas terorizmu ir nubaustas dešimt kartų ilgesne bausme – pasikėsinta juk į pačią V.Putino režimo esmę.

Chuliganizmą, kuriuo buvo apkaltintos „Pussy Riot“ narės, greičiau primenantis „planavimas“ susprogdinti Lenino skulptūrą Simferopolyje įvardytas terorizmu ir nubaustas dešimt kartų ilgesne bausme – pasikėsinta juk į pačią V.Putino režimo esmę.

Tarptautinė bendruomenė piktinasi. Nevyriausybinės organizacijos tokios kaip „Amnesty International“ sako, kad buvo šiurkščiai pažeista O.Sentsovo teisė į teisingą ir nešališką teismą. Pagrindinis liudininkas, kurio parodymais buvo formuojamas kaltinimas, savo žodžius atsiėmė, teigdamas, kad apklausos metu buvo spaudžiamas, o pats „Nepatogaus kino“ žiuri narys teigia, kad, siekiant išgauti prisipažinimą, buvo kankinamas.

Daugiau nei tūkstantis kino pasaulio atstovų pasirašė peticiją, reikalaudami režisierių paleisti į laisvę.

Matyt, mažai ką stebina tokio režisieriaus kaip Pedro Almodovaras parama ukrainiečiui, bet paleisti O.Sentsovą paragino ir nusipelnęs Rusijos artistas, režisierius Nikita Michalkovas, ištikimas V.Putino draugas, gyręs ir teisinęs jo politiką Ukrainoje.

„Wiki Media Commons“ nuotr./Lenino skulptūra Simferopolyje, kurios susprogdinimu apkaltintas O.Sentsovas
„Wiki Media Commons“ nuotr./Lenino skulptūra Simferopolyje, kurios susprogdinimu apkaltintas O.Sentsovas

O.Sentsovo atvejis – klasikinė propaganda

Vytautas Keršanskas, Rytų Europos studijų centro ekspertas, mano, kad pastarųjų metų Rusijos veiksmai tarptautinėje politikoje arba tiksliau bet kokių sutartinių jos principų nepaisymas yra didžiausia grėsmė nusistovėjusiai pasaulio tvarkai po Šaltojo karo pabaigos.

V.Keršanskas teigia, kad Rusija beveik vienu metu paneigdama bet kokius tarptautinės teisės principus įvykdė du nusikaltimus: Estijos teritorijoje buvo pagrobtas estų saugumo pajėgų karininkas Estonas Kohveris. 

V.Keršanskas teigia, kad Rusija beveik vienu metu paneigdama bet kokius tarptautinės teisės principus įvykdė du nusikaltimus: Rusijos ir Estijos pasienyje (tačiau Estijos teritorijoje) buvo pagrobtas estų saugumo pajėgų karininkas Estonas Kohveris,  apkaltintas šnipinėjimu ir sufabrikuotoje byloje nuteistas 15 metų laisvės atėmimo bausme. O.Sentsovas ir jo kolega A.Kolčenka buvo pagrobti ir nuteisti taip pat ciniškai.

„Tai, kuo buvo apkaltinti šie du menininkai, atitinka autoritarinių režimų praktikas bei klasikines propagandos taisykles. Juk abu politiniai kaliniai buvo kaltinami dalyvavimu „ekstremistinių grupių“, nukreiptų prieš Rusiją ir rusus, veikloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius