-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 11

Nepriklausomybės atkūrimo dieną pagerbti už Lietuvos laisvę galvas paguldę partizanai

Kovo 11-ąją Lazdijuose iškilmingai minint Nepriklausomybės atkūrimo dieną atidengtas paminklas Lietuvos Laisvės Kovų Sąjūdžio gynybos pajėgų vadui generolui Adolfui Ramanauskui-Vanagui, praneša Krašto apsaugos ministerija.
Adolfui Ramanauskui-Vanagui pagerbti atidengtas paminklas
Adolfui Ramanauskui-Vanagui pagerbti atidengtas paminklas / Romo Sadausko nuotr.

„Šiandien stovint čia sunku įsivaizduoti, kad prieš septyniasdešimtmetį visoje Dzūkijoje, visoje Lietuvoje aidėjo šūviai, liejosi kraujas. Beveik dešimtį metų galinga imperija slopino mažutę Lietuvą, o palaužus ginkluotą pasipriešinimą genocidas tęsėsi iki pat 1991-ųjų. Išėjusiųjų į miškus, partizanų rėmėjų buvo tiek daug, kad drąsiai galima teigti, jog tai buvo visos tautos pasipriešinimas. Šimtai tūkstančių žmonių buvo išvaryti iš gimtinės, tremiami, tačiau partizanai vis tiek turėjo didelę paramą, be kurios jų kova būtų greitai užgesusi,“ – pabrėžė krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas.

Paminklo atidengime taip pat dalyvavo Lietuvos šaulių sąjungos vadas ats. plk. ltn. Liudas Gumbinas, Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis, A.Ramanausko-Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė.

1949 m. vasario 16 d. Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos deklaracijos signataro A.Ramanausko-Vanago vardu taip pat pavadinta Lazdijų šaulių 4-oji kuopa. Iškilmėse dalyvavo 30 šios kuopos jaunųjų šaulių.

„Partizanų vaidmuo ir jų kovos įamžinimas labai svarbus ugdant jaunimą. Paminklo prasmė: Adolfo Ramanausko-Vanago atmintis, lai liudija ateinančioms kartoms, kad Lietuvos laisvė yra nuopelnas drąsių Lietuvos sūnų ir dukrų, kurie troško gyventi laisvoje Lietuvoje ir dėl jos paaukojo brangiausią turtą – šeimų likimus ir savo gyvybes. Būkime verti jų pražūtingos kovos,“ – sakė ats. plk. ltn. Liudas Gumbinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius