-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 18 /12:46

Gaisras Alytuje lokalizuotas, tačiau rajone paskelbta ekstremali situacija

Alytuje trečiadienį kilusį padangų perdirbimo įmonės gaisrą penktadienį pavyko galutinai suvaldyti ir sustabdyti plitimą, BNS informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Laura Valauskienė.
Gaisras Alytuje
Gaisras Alytuje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„12.21 val. paskelbta gaisro lokalizacija. (...) Ugnis sustabdyta ir ji nebeplinta“, – kalbėjo L.Valauskienė.

Ji sakė, kad šiuo metu gaisravietėje dirba apie 50 ugniagesių. Alytaus meras Nerijus Cesiulis nurodė, kad į pagalbą atėjo ir šilumos tinklų darbuotojai: kadangi nėra reikiamos įrangos, jie su traktoriais ir kaušais kasa sugriūvusią konstrukciją. Apie tai meras kalbėjo portalo alytausgidas.lt transliacijoje.

Šalia esantys ugniagesiai teigė, kad gaisrą gesino gelbėtojai iš septynių savivaldybių.

Tirs, ar gali tokios įmonės būti miestuose

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika transliacijoje teigė, kad vėjas, nešantis dūmus nuo gaisravietės, palankus Alytaus miesto gyventojams, bet nepalankus rajonui. Ministras užtikrina, kad vykdomi aplinkos taršos matavimai, o gyventojai gali realiu laiku stebėti rodiklius, imamasi atsargos priemonių.

K.Mažeikai taip pat keista, kad penktadienį nėra įmonės „Ekologistika“ vadovo Juozo Cicėno, tačiau ministras teigė, kad jis turės bendradarbiauti, aiškintis vykdant tyrimą. Be to, Aplinkos ministerija nagrinės, ar tokios pramoninės įmonės gali būti netoli miesto centro.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

„Mano akimis ir mūsų specialistų vertinimu, tai tikrai nėra normalu, tai bus įvertina, tokios įmonės nebus arti miesto centrų, kad būtų išvengtos panašios nelaimės ateityje“, – dėstė K.Mažeika.

Taip pat jis pridūrė, kad specialistai stebės poveikį Nemunui, nes jau dabar perpildyti rezervai, į kuriuos buvo pilamas gaisrui malšinti naudotas vanduo.

Ekstremali padėtis paskelbta ir Alytaus rajone

BNS rašo, kad ekstremali padėtis dėl gaisro padangų perdirbimo gamykloje penktadienį paskelbta ir Alytaus rajone.

Kaip skelbiama savivaldybės pranešime, šiuo metu pakilęs smogas virš Miklusėnų ir Užubalių gyvenviečių.

„Kartu su Ekstremalių situacijų komisija lankiausi smogo paveiktose teritorijose. Gyventojams sudarome galimybę išvykti, bet per jėgą jų nepriversime palikti namų. Nuo durų prie durų vaikšto bendruomenių pirmininkai, seniūnaičiai, važinėja policijos pareigūnai instruktuoja gyventojus“ – pranešime cituojamas rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

Miklusėnuose ir Užubaliuose šiuo metu dalijami respiratoriai, pirmenybė teikiama vienišiems senoliams, kurie negali pasirūpinti šia priemone dėl amžiaus ar lėšų stygiaus.

Rajono savivaldybė taip pat penktadienį paskelbė sudarysianti sąlygas žmonėms laikinai apsigyventi Daugų palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje.

Alytuje – smogas, bet mieste užterštumas normų neviršija

Pablogėjimą, dūmų sutirštėjimą penktadienio naktį, rytą pajuto ne tik aplinkiniai gyventojai, taip pat Pramonės ir aplinkinių rajonų darbuotojai, rašo alytausgidas.lt.

Šios paros smogas, kylantis nuo gaisro, yra kitoks, nei trečiadienio ar ketvirtadienio, vyrauja balti dūmai. Ne baisiausiai atrodantys juodi, o šie, balti, pasak aplinkosaugininkų, sveikatos specialistų, yra patys nuodingiausi.

Negana to, pasak alytausgidas.lt portalą konsultuojančio specialisto, penktadienį nėra vyraujančio vėjo, todėl minėti nuodingi dūmai leidžiasi ant žemės, o nenuskrenda padebesiais, kaip buvo ankstesnėmis dienomis.

Alytuje penktadienį oro užterštumas neviršija normų, rajone – dar tik bus tiriamas, pranešė Aplinkos apsaugos agentūra.

Kaip teigiama pranešime, mobili laboratorija ketvirtadienį iš Pramonės rajono buvo perkelta į Kauno gatvę, o penktadienį popiet bus perkelta į Miklusėnų gyvenvietę.

Penktadienio naktį Alytaus mieste didelių pokyčių neužfiksavo – kietųjų dalelių ir kitų oro teršalų koncentracijos nebuvo pavojingos žmonių sveikatai.

Anot specialistų, šiuo metu dūmai nuo gaisravietės Pramonės rajone yra nešami šiaurės vakarų kryptimi, tolyn nuo Alytaus, link Miklusėnų gyvenvietės.

Šiuo metu dėl kenksmingų dūmų, aitraus kvapo Alytaus mieste, aplink gaisro židinį, nedirba keliolika įmonių, tarp jų ir didžiosios įmonės „Snaigė“, „Koslita“, „Lanksti linija“, „Haltex“, „Kirptė“, „Jakobsen Home“.

Taip pat aitrus kvapas juntamas Alytaus rajono teritorijoje, Miklusėnuose, netoli šių įmonių.

Geriamo vandens tiekimas bus atnaujintas užgesinus gaisrą

Geriamo vandens tiekimas jo neturintiems alytiškiams bus atnaujintas baigus gesinti gaisrą.

Pasak „Dzūkijos vandenų“ Ekonomikos ir plėtros departamento vadovo Tomo Valatkos, šiuo metu geriamas vanduo netiekiamas kiek daugiau nei 1,3 tūkst., daugiausia Putinų mikrorajono, gyventojų.

„Čia priklauso nuo gaisro eigos, nes kol reikalingas didelis vandens kiekis gesinimui, tol negalime atnaujinti. Kuo greičiau bus likviduotas gaisras, tai tuo greičiau galėsime atnaujinti geriamojo vandens tiekimą“, – BNS sakė T.Valatka.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vanduo
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vanduo

Šiuo metu geriamojo vandens savo butuose neturintiems alytiškiams tiekiamas vanduo tiesiai iš gręžinio – jis netinkamas maisto gaminimui.

„Jame yra padidintas geležies kiekis. Jis sveikatai nėra kenksmingas, tačiau turi tokį prieskonį ir yra vos, vos gelsvas. Tas didelis geležies kiekis duoda šiokį tokį skonį“, – teigė specialistas.

Geriamas vanduo jo neturintiems gyventojams pristatomas specialiu „Dzūkijos vandenų“ transportu, tam sudarytas grafikas, kurį galima pasiekti įmonės interneto svetainėje.

„Sudarėme grafiką ir šeštadieniui bei sekmadieniui, nes panašu, kad ir savaitgalį to reikės dar. Atvažiuoja mūsų mašina ir žmonės su savo tara gali ateiti įsipilti vandens“, – sakė T.Valatka.

Ministrai gaisrą Alytuje apžiūrės sraigtasparniu

Aplinkos, sveikatos, vidaus reikalų ministrai gaisrą Alytuje, padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“, penktadienį apžiūrės kariniu sraigtasparniu.

Apie tai BNS informavo ministrų atstovai spaudai.

Kęstutis Mažeika, Aurelijus Veryga ir Rita Tamašunienė taip pat ketina susitikti su gyventojais, apžiūrėti gaisro teritoriją pėsčiomis ir apžvelgti padarinius.

„Ministras šiuo metu vyksta į gaisravietę Alytuje, kur dar kartą susitiks su atsakingais pareigūnais. Vėliau sraigtasparniu pakils apžiūrėt iš oro gaisravietės, Nemuno, apylinkių – kad geriau pamatyti, kur skleidžiasi teršalų debesys“, – sakė aplinkos ministro atstovas Justas Jaskonis.

Pasak Lietuvos kariuomenės atstovo Gintauto Ciunio, ministrai skris Karinių oro pajėgų sraigtasparniu „Dauphin AS365“.

Trečią parą gesina

Ugniagesiai jau trečią parą gesina gaisrą Alytaus padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“.

„Situacija kol kas panaši, kaip praėjusią parą – ugnis nebeplinta, šiuo metu gesinama atskirais židiniais“, – BNS penktadienį sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Laura Valauskienė.

Alytaus meras Nerijus Cesiulis, penktadienio rytą aplankęs gaisravietę, BNS sakė, jog šiuo metu vientiso gaisro nėra, likę pavieniai nedideli židiniai, dūmų kiekis taip pat sumažėjęs bent du kartus.

Pasak mero, gaisravietė nuolat stebima dronais iš viršaus. Ugnį toliau malšina didelės ugniagesių pajėgos.

VIDEO: Gaisras Alytuje: degusio pastato vidus

Tuo metu Alytaus Pramonės rajone šalia degančios gamyklos esančioms įmonėms rekomenduojama įvertinti situaciją ir nedirbti.

Gaisras 2 tūkst. kvadratinių metrų pastate Pramonės gatvėje, Alytuje, kilo trečiadienio naktį.

Savivaldybėje trečiadienį paskelbta ekstremali padėtis, evakuotas šalia esantis Medicininės reabilitacijos ir sporto centras.

VIDEO: Gaisro Alytuje padariniai nufilmuoti iš paukščio skrydžio

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika tai pavadino viena didžiausių pastarojo meto ekologinių nelaimių Lietuvoje, o žala gamtai, pasak jo, gali siekti 5 mln. eurų.

Penktadienį dėl gaisro pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius