Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 01 /17:18

Prie bankroto slenksčio priartėjusiai Neringai premjeras Algirdas Butkevičius pinigų nepažadėjo

Antstolių viešnagė Neringos savivaldybėje sukėlė dar neregėtą sumaištį. Savivaldybė turės padengti teismo priteistą žalą – 1 mln. 115 tūkst. eurų už nugriautą prabangų restoraną Juodkrantėje. Trečiadienį pas premjerą atskubėjęs meras Darius Jasaitis pažado, kad Vyriausybė duos pinigų, nesulaukė.
Kuršių nerijoje
Į nelegalių statybų skandalą įklimpusiai Neringai gresia bankrotas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartis yra neskundžiama ir galutinė, tai reiškia, kad bylinėjimasis baigtas – verslininkams teks sumokėti.

Nesužiūrėjo nelegalių statybų

Nustatyta, kad prabangus restoranas Juodkrantėje iškilo pažeidžiant statybų reglamentą. O statybas palaimino Neringos savivaldybė ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija. Po tokio teismo sprendimo savininkai buvo priversti nugriauti restoraną. Darbai buvo įvykdyti, tačiau nuo žemės paviršiaus nušluoto restorano savininkai pareiškė pretenzijas dėl nuostolių atlyginimo.

Restorano savininkų nuotr./Šiame pastate buvo įsikūręs restoranas „Sorento“
Restorano savininkų nuotr./Šiame pastate įsikūręs restoranas „Sorento“ buvo nugriautas

Ieškinį teismas patenkino ir žalą padengti įpareigojo Neringos savivaldybę ir Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, kurios nesužiūrėjo, kad statybos Juodkrantėje vyktų nepažeidžiant įstatymų.

Antstoliai areštuos savivaldybės sąskaitą

Kad teismo nuosprendis būtų įvykdytas, antstoliai jau pradėjo žalos išieškojimo procedūrą. Antstoliai liepos 10-ąją ketino areštuoti savivaldybės sąskaitas ir nurašyti visas turimas lėšas. Tokie planai ne juokais išgąsdino Neringos savivaldybės vadovybę. Kurorto meras D.Jasaitis trečiadienį išskubėjo į susitikimą su premjeru A.Butkevičiumi.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Neringos meras socialdemokratas Darius Jasaitis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Neringos meras  Darius Jasaitis

Atvykęs į Vyriausybę jis 15min.lt patikslino, kad antstoliai padarė formalią klaidą, todėl iki sąskaitų areštavimo Neringos savivaldybė turi tris mėnesius. Jis vylėsi, jog Vyriausybė padės kurortui nebankrutuoti.

Po susitikimo su premjeru meras sakė, jog premjeras nepažadėjo mesti gelbėjimo ratą ir sumokėti reikiamą sumą. „Jis pažadėjo surengti konsultacijas su Teisingumo, Finansų ministerijomis, išanalizuoti teisines galimybes ir pasakyti sprendimą“, – sakė jis.

Premjeras patikino, kad savivaldybei iškart šios sumos sumokėti nereikės.

Anot D.Jasaičio, premjeras patikino, kad savivaldybei iškart šios sumos sumokėti nereikės. „Jei Vyriausybė negalės padengti iš rezervo, bus galimybė atsiskaityti dalimis“, – aiškino pašnekovas. 

Jo teigimu, premjeras laikosi nuomonės, kad valdininkai ne per teismus, o tarpusavyje turi aiškintis, kas yra teisus dėl nelegalių ar legalių statinių Neringoje, nes šis atvejis parodė, jog tokie aiškinimaisi valstybei kainuoja brangiai.

„Jei teismas priteisė kompensacijas, pastatai buvo pasatyti teisėtai. Premjero nuomone, viešasis interesas tokiose situacijose pažeistas labiau – juk savivaldybei gresia bankrotas“, – pabrėžė meras.

Vasaros vidury biudžete gali likti nulis

Kurorto vadovas tikino ruošiantis prašymą ir teismui, kad nuosprendžio vykdymas būtų atidėtas. Kitaip Neringa vasaros sezono įkarštyje, esą, atsidurs duobėje.

„Jei areštuos savivaldybės sąskaitą, bus košmaras. Sąskaitoje – nulis, o  metai tik įpusėjo. Kuo atsiskaityti su gelbėtojais, valytojais, švietimo įstaigomis?“ – piktinasi meras.

Šiuo metu Neringos savivaldybės sąskaitoje yra 400 tūkst. eurų.

Juos nurašius ir paskirsčius teismo priteistą sumą, savivaldybė iš skolos, D.Jasaičio skaičiavimu,  išbristų tik šių metų spalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius