Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
2023 07 01 /13:07

A.Kandrotas-Celofanas su kukliu palaikytojų būriu norėjo perdažyti vaivorykštės perėją, po pokalbio su pareigūnais persigalvojo

Šeštadienį 11 valandą sostinės Katedros aikštėje prasidėjo Antano Kandroto-Celofano organizuotas renginys. Tą pačią dieną sostinėje vyksta ir LGBTQ+ bendruomenės eitynės – renginio dalyviai nuo Martyno Mažvydo bibliotekos 13 valandą pajudės link Katedros aikštės.
Antanas Kandrotas-Celofanas Katedros aikštėje
Antanas Kandrotas-Celofanas Katedros aikštėje / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Į akciją apie 11 val. susirinko iki 30 žmonių. Renginyje matomos kelios trispalvės, taip pat keletas Vyčio vėliavų.

Iniciatorius A.Kandrotas kalbėjo, kad ketinama eiti ir perdažyti pėsčiųjų perėją Vilniaus centre, Pylimo gatvėje – ji šiuo metu išpiešta vaivorykštės spalvomis. Ši perėja ne kartą „nukentėjo“ panašių akcijų metu. Jis žadėjo perėją eiti dažyti apie 13 valandą – maždaug tuo pat metu, kai prasidės „Baltic Pride“.

A.Kandrotas taip pat nurodė, kad bus surengtas protestas prie Švedijos ambasados.

Jis teigė, kad protestas esą nesusijęs su šiandien vyksiančiu „Vilnius pride 2023“ eitynėmis. „Jie yra mažuma, jie nori būti matomi“, – sakė A.Kandrotas, kaltindamas LGBT+ bendruomenę, kad ji privertė „jais domėtis“.

Renginio organizatorius teigė, kad renginio tikslas yra pabrėžti, kad Lietuvoje yra Lietuvos trispalvė, svarbiausia vėliava.

Jis piktinosi visuomenininko, Švedijos piliečio Jono Ohmano pozicija ir planuojama akcija per NATO viršūnių susitikimą liepos 10-11 d. Vilniuje iškelti Ukrainos vėliavas.

Birželio 25 d. dalyvaudamas LRT informacinėje laidoje „Savaitė“ J.Ohmanas, reaguodmas į klausimą apie A.Kandroto-Celofano akciją, teigė, kad organizatoriai yra vatnikai, noritntys „sau pasidaryti piarą ir tuo pačiu būti naudingi Rusijai“.

Dėl šios priežasties renginio dalyviai planuoja eiti prie Švedijos ambasados.

„Gal biškį švedai sužinos, kad pas mus yra toks ateivis invazinis ir gal jį pasiims. Gal panaikins jam pilietybę G.Nausėda, kaip ketina panaikinti Margaritai Drobiazko“, – teigė A.Kandrotas.

Renginyje pasirodė ir keturi kontrprotestuotojai prieš A.Kandroto šalininkų poziciją. Trys laikė plakatus su tokiais užrašais kaip „Daržovės = nuodai“ ir „Pirma pienas tada dribsniai“, „Sriuba yra šlapios salotos“.

Justina iš socialdemokratinio jaunimo prisistačiusi mergina teigė, kad savo pozicia norėjo parodyti, jog A.Kandroto sekėjų nuomonės yra „kvailos“.

„Kartais reikia pasijuokti“, – teigė pašnekovė.

11:30 žmonių būrys pasuko link sostinės Pilies g., o prieš 12 val. protestuotojai pasiekė Švedijos ambasadą. Juos pasitiko grupė policijos pareigūnų, kurie nurodė, kad prie ambasados dėl saugumo negalima artintis arčiau nei 25 metrai.

15min nuotr./Antanas Kandrotas-Celofanas prie Švedijos ambasados
15min nuotr./Antanas Kandrotas-Celofanas prie Švedijos ambasados

Protestuotojai prie ambasados nusifotografavo. Grupė nusifotografavo ir skandavo „Mes – Lietuva“. Taip pat nuskambėjo šūkis „Už tradicinę šeimą“.

Policijos pareigūnams A.Kandrotas-Celofanas ten pat atskleidė, kad ketina eiti perdažyti perėjos. Tuo metu pareigūnas teigė, kad policijai žinoma apie situaciją dėl minėtos perėjos ir renginio dalyvius paragino neužsiimti saviveikla.

Apie 12.15 val. protestuotojai pasiekė Pylimo g. perėją, kurią ketina perdažyti. Čia jie ginčijosi su pareigūnais bei tikino, kad laukia, kol bendražygiai atveš dažų. A.Kandrotas aiškino, kad bus dažoma aerozoliniais dažais.

Pareigūnas įspėjo, kad tokiu atveju matytų administracinio pažeidimo požymius ir galimai neteisėti veiksmai bus nutraukti.

Pylimo gatve į renginį „Vilnius Pride“ eina ir LGBT+ simbolika pasipuošusių žmonių. Neskaitant replikų, didesnių konfliktų išvengta. Tiesa, viena prie vaivorykštės perėjos priartėjusi jaunuolių trijulė, pasidabinusi LGBT+ vėliavos spalvomis, nusprendė apsisukti ir per ją neiti.

Kai kurie A.Kandroto-Celofano renginio dalyviai tariasi masiškai skambinti policijai ir pranešti, kad Pylimo gatvėje nupiešta nelegali vėliava.

12:45 val. protestuotojai, panašu, nutarė nebedažyti perėjos. Tačiau vis vis dar diskutuoja su policijos pareigūnais.

Prie 13 val. protestuotojų grupė pareigūnus informavo, kad savo akciją baigė - perėja liko neperdažyta.

„Lietuva – lietuviams“

Prieš renginį savo paskyroje feisbuke A.Kandrotas teigė, kad renginys vadinsis „Keliu trispalvę už Lietuvą“. Feisbuke pasidalintame vaizdo įraše jis žadėjo, kad Katedros aikštėje skambės šūkis „Lietuva – lietuviams“.

Birželio 30 d. Lietuvos policija išplatino pranešimą, kuriame pabrėžiama, kad toks renginys pažeistų teisės aktus.

Riaušių prie Seimo byloje figūruojantis A.Kandrotas-Celofanas kvietimą rinktis Katedros aikštėje pirmąsyk išplatino šią savaitę.

Vaizdo įraše jis piktinosi Pylimo gatvėje esančia pėsčiųjų perėja, kuri anksčiau buvo išpiešta vaivorykštės spalvomis.

„Nevykėliai LGBT atstovai bandė kažkaip dažyti, bet ant tiek sąmoningi buvo vilniečiai, kad kažkas praeidamas iš tų šešių flakonėlių du nunešė ir LGBT liko be perėjos“, – sakė jis.

„Tai jie po šiai dienai jos nenudažė ir greičiausiai nenudažys“, – pridūrė Celofanas.

Jis taip pat piktinosi raginimais artėjant NATO viršūnių susitikimui iškelti Ukrainos vėliavas.

A.Kandrotas-Celofanas su trispalvėlis Katedros aikštėje kvietė rinktis 11 valandą – pora valandų prie LGBTQ+ eitynes, vyksiančias nuo Martyno Mažvydo bibliotekos iki Katedros aikštės.

LGBTQ+ eitynėms leidimas išduotas, tuo tarpu A.Kandrotas-Celofanas kviečia į nesankcionuotą renginį.

Dėl šio renginio policija penktadienį feisbuke išplatino pranešimą su įspėjimu garsiajam „maršistui“.

„Policija atkreipia dėmesį, kad soc.tinkluose pasirodę raginimai šeštadienį rinktis į sostinės Katedros aikštę ir organizuoti eitynes su trispalvėmis iki Švedijos ambasados, yra nesuderinti, tad tokie veiksmai pažeistų galiojančius teisės aktus. Raginame susilaikyti nuo tokių veiksmų, nedalyvauti neteisėtose eitynėse ir nepažeidinėti įstatymų“, – rašoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius