Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 02 11

Nešvariose Kauno daugiabučių laiptinėse – kirmėlės, grybai ir bakterijos

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) specialistai Kaune atliko daugiabučių namų laiptinių mikrobiologinius ir parazitologinius tyrimus. Gauti rezultatai atskleidė, jog periodiškai nevalomose laiptinėse gausu gyventojams pavojingų bakterijų ir mikroorganizmų.
Daugiabučio laiptinė
Daugiabučio laiptinė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tyrimui buvo pasirinktos laiptinės, kurios ilgą laiką nebuvo valomos nei sausuoju, nei šlapiuoju būdu. Mikrobiologiniai ir parazitologiniai paimti nuo lauko ir butų durų, rankenų, radiatorių, turėklų, palangių, laiptų, rašoma UAB „Mano būstas LT“ pranešime.

Tyrimo metu, anot NVSPL, mikrobiologai aptiko didelį kiekį sveikatai kenksmingų sufleredukuojančių klostridijų, enterobakterijų, pelėsinių grybų, kitų nešvarioje aplinkoje besidauginančių mikroorganizmų.

Vienoje iš laiptinių, ant turėklų, kuriuos per dieną paliečia keliasdešimt žmonių, parazitologai aptiko ir parazitinių kirmėlių Enterobius vermicularis, liaudiškai žinomų kaip spalinės. Šie parazitai, patekę į žmogaus organizmą, sukelia nemalonią, o kartais ir pavojingą ligą – enterobiozę. Ja labiausiai rizikuoja užsikrėsti vaikai ir žmonės, kurių silpna imuninė sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius