Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 25

Netrukus knygynuose pasirodys 15min žurnalistų D.Pancerovo ir B.Davidonytės knyga „Kabinetas 339“

Jau šį lapkritį knygynuose pasirodys 15min tyrimų žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės publicistinė knyga „Kabinetas 339“, atvirai pasakojanti apie tiriamąją žurnalistiką ir Lietuvos politikos bei valstybės valdymo užkulisius. Šiandien, penktadienį, leidykla „Alma littera“ ir internetinis knygynas knyguklubas.lt pradeda išankstinę prekybą.
15min tyrimų skyriaus knyga „Kabinetas 339“
15min tyrimų skyriaus knyga „Kabinetas 339“ / 15min

Knygos „Kabinetas 339“ istorija prasideda 2018-ųjų balandį. Naujienų portalo 15min tyrimų skyriaus žurnalistai gauna intriguojančią žinutę iš slapto šaltinio, praminto Raktininku. Jis rašo apie įtartiną premjero Sauliaus Skvernelio komandos susitarimą su privačia energetikos įmone. Žurnalistai ima aiškintis, kas vyksta. Taip prasideda ilgiau nei metus trukęs žurnalistinis tyrimas, kurio centre – premjeras, jo aplinka, įtartini ryšiai ir milijoniniai sandoriai, sudaryti valstybės vardu. Per šį tyrimą 15min redakcija atsiduria premjero ir jo komandos taikiklyje, žurnalistai patiria spaudimą, šantažą ir išdavystę.

15min vizualas/Knyga „Kabinetas 339“
15min vizualas/Knyga „Kabinetas 339“

Kartu ši knyga – atviras pasakojimas apie tiriančių žurnalistų darbą, metodus ir kasdienybę.

„Ši Birutės Davidonytės ir Dovydo Pancerovo knyga nepaprastai skaudi ir atvira. Prasidėjusi nuo premjero veiklos, jo aplinkos tyrimo ir pasibaigusi priešais sėdinčio kolegos, vadovo, draugo demaskavimu. Tyrimas tapo rimtu išbandymu ne tik Birutei ir Dovydui, bet ir 15min redakcijai. Gavome progą patikrinti, ar tai, ką skelbiame ir kuo tikime, yra tikra, ar tik deklaruojama. Esame įsitikinę, jog žurnalistika turi būti tik atvira, drąsi, aštri, objektyvi, bekompromisė ir jokiu būdu ne kitokia“, – teigia 15min vyriausiasis redaktorius Raimundas Celencevičius.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./15min vyriausiasis redaktorius Raimundas Celencevičius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./15min vyriausiasis redaktorius Raimundas Celencevičius

Visas knygos pelnas ir autorių honoraras bus skiriamas 15min tiriamosios žurnalistikos plėtojimui ir jaunųjų žurnalistų ugdymui.

Atsiliepimai apie knygą:

„Skaičiau kaip gerą skandinavišką detektyvą. Tai ne superherojų kova su tamsos jėgomis, o atviras pasakojimas žurnalistų, kurie, rūpindamiesi demokratija ir viešuoju interesu, susiduria su gausybe išbandymų, tikrinančių jų ryžtą ir apsisprendimą. Taip pat knygoje atskleidžiami svarbūs šešėliniai Lietuvos politikos žaidėjai, jų veikimo schemos ir įtaka. Tokių tyrimų ir knygų galėtų būti daugiau“, – Donatas Puslys, politikos apžvalgininkas, publicistas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Donatas Puslys
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Donatas Puslys

„Puikus pasakojimas apie cinišką valdžion patekusių žmonių elgesį. Apie nedeklaruojamus ryšius, kurie daro įtaką kiekvieno iš mūsų gyvenimui. Ir apie absoliučiai neromantišką tiriamosios žurnalistikos žurnalistų darbą. Tokį neromantišką, kad knygą turėtų perskaityti apie žurnalistiką svajojantys moksleiviai. Jei perskaitę tebesvajos, vadinasi, išties suprato, kodėl visiems svarbu turėti stiprią ir nepriklausomą žiniasklaidą“, – Rita Miliūtė, „Laisvės TV“ ir LRT žurnalistė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rita Miliūtė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rita Miliūtė

„Ši knyga – naujas reiškinys mūsų literatūroje. Lyg įtemptame trileryje žurnalistinis tyrimas atskleidžia, kas iš tiesų vyksta mūsų politikoje, o kartu iš vidaus parodo žurnalistikos virtuvę. Šis detalus dokumentinis pasakojimas tarsi klausia: o kaip visa tai keičia mus? Tai patyrusius, aprašiusius, o dabar ir skaitančius šią knygą“, – Audrius Ožalas, 15min redaktoriaus pavaduotojas, literatūros apžvalgininkas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Audrius Ožalas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Audrius Ožalas

„Tiriančio žurnalisto darbas panašesnis į gatvėse po priedanga besitrinančio operatyvininko, o ne redakcijoje prie kompiuterio sėdinčio ir kavą gurkšnojančio raštininko. Tai supranti skaitydamas šią knygą, kuri, nors ir dokumentinė, parašyta lyg įtemptas politinis trileris“, – Paulius Ambrazevičius, komikas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Paulius Ambrazevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Paulius Ambrazevičius

Knygos autoriai – 15min tyrimų skyriaus žurnalistai Dovydas Pancerovas (gim. 1987 m.) ir Birutė Davidonytė (gim. 1990 m.) – atliko ne vieną žurnalistinį tyrimą dėl politinės korupcijos, įtartinų verslo sandorių, priešiškų šalių žvalgybos, dalyvavo tarptautiniuose žurnalistiniuose tyrimuose The Russian Laundromat, Paradise Papers ir kituose. Už atliktą darbą jie pelnė tarptautinį Peter Greste Freedom Of Speech apdovanojimą, taip pat Lietuvos žurnalistų sąjungos, Vilniaus universiteto, Vilniaus politikos analizės instituto premijas už tiriamąją žurnalistiką.

Išankstinis knygos užsakymas – knyguklubas.lt arba paspaudus čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius