-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 04

Norintiems kirsti medžius Kėdainiuose reikės gauti komisijos leidimą

Pastaruosius penkerius metus Kėdainiuose tai vienur, tai kitur virusios aistros dėl medžių kirtimo pagaliau suvaldytos – rajono taryba patvirtino naujas želdynų ir želdinių apsaugos taisykles, kurios, neabejojama, yra vienos iš pažangiausių visoje šalyje.
Kėdainių geležinkelio stotis
Kėdainiai / Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.

Nukirsti medį šiame rajone nebus paprasta, tam nebepakaks savivaldybės atstovo išduoto leidimo – nuo šiol leidimus kirsti medžius išduos tik speciali komisija. Taisyklių sugriežtinimą inicijavo viena iš jauniausių rajono tarybos narių Karolina Štelmokaitė. Beje, svarstant šį klausimą, ji davė gerą pamoką ir politikos senbuviams, o ypač buvusiam merui Sauliui Grinkevičiui, rajono tarybos posėdyje taip ir nesugebėjusiam konkrečiai suformuluoti savo pasiūlymo ir paprašiusiam tai už jį padaryti bei tik kitam posėdžiui pateikti rajono savivaldybės administracijos.

Naujose taisyklėse – ypatingas dėmesys žaliajai aplinkai

Naujos savivaldybės želdynų ir želdinių apsaugos taisyklės patvirtintos įsigaliojus šalyje naujiems teisės aktams. Iki šiol augalus ir medžius rajone tvarkyta pagal prieš aštuonerius metus patvirtintas taisykles.

Naujame dokumente akcentuojama, kad želdynai ir želdiniai turi gerinti aplinkos kokybę, tenkinti visuomenės sveikos gyvensenos ir rekreacijos poreikius, nekelti pavojaus žmonėms, statiniams, pastatams, saugiam eismui gatvėse.

Numatyta, kad želdynų ir želdinių priežiūros darbai bus atliekami nedarant neigiamo poveikio aplinkai ir žmogui, kad bus nemažinamas Kėdainių miesto ir rajono bendrasis esamų atskirųjų želdynų, kurie išskiriami bendrajame bei specialiuosiuose teritorijų planuose, plotas, saugoma ir gausinama biologinė įvairovė, numatytas nepatenkinamos būklės medžių laipsniškas pakeitimas sveikais, atsparesnių rūšių ir veislių medžiais.

Viena iš didžiausių taisyklėse numatytų naujovių yra tai, kad pertvarkant esamus želdynus ir kuriant naujus, apie tai žmonės turi būti informuojami tiek spaudoje, tiek internetu, ir turės būti įvertinama ir suinteresuotos visuomenės motyvuota nuomonė.

Pateikė daugiausia siūlymų

Daugiausia pakeitimų dėl šių taisyklių pasiūlė tarybos narė K.Štelmokaitė.

„Norėčiau padėkoti administracijai už tai, kad atsižvelgė į didžiąją dalį mano siūlymų bei tikrai labai sustiprino ir labai pagerino šitas taisykles.

Manau, turėsime jas vienas iš pažangiausių Lietuvoje. Ypatingai gyventojų informavimo atžvilgiu, nes prieš darant kažką, bendruomenės gyventojai bus informuojami tiek internete, tiek spaudoje“, – rajono tarybos posėdyje sakė K.Štelmokaitė.

Netrukus ji pateikė ir dar vieną pasiūlymą: „Ar nemanote, kad leidimą šalinti saugomą medį, kuris yra vertingas, įstatymu pripažintas kaip vertybė, turėtų išduoti ne vienas savivaldybės administracijos darbuotojas, bet sudaryta bent jau minimali komisija iš darbuotojo ir Aplinkos apsaugos pareigūno, kuris ir yra atsakingas už gamtos apsaugą ir jos gynimą.“

Komisija buvo, bet...

Savivaldybės Žemės ūkio ir aplinkosaugos skyriaus laikinoji vadovė Ieva Matyžiūtė patikslino, kad leidimai šalinti saugotinus medžius visada yra derinami su Aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnu.

„O dėl komisijos sudarymo, tai yra aiškiai numatyta tvarka, kada komisija sudaroma. Esant neaiškiai argumentacijai sudaroma želdynų apsaugos ir priežiūros komisija, kuri visą laiką buvo veikianti ir sudarinėjama“, – patikslino I.Matyžiūtė.

Tačiau K.Štelmokaitė pasiūlė atsisakyti taisyklėse numatytos aplinkybės, kad komisija turėtų būti sudaroma tik kelioms pusėms nesutariant dėl medžio šalinimo.

Gretos Pikutienės nuotr./Karolina Štelmokaitė
Gretos Pikutienės nuotr./Karolina Štelmokaitė

„Visada ta komisija buvo, bet pastaruosius penkerius metus Kėdainiai tikrai negarsėjo pagarba medžiams – buvo iškirsti medžiai pagrindinėse aikštėse, parkuose, todėl, manau, mes radikaliai turime pakeisti požiūrį į saugotinus medžius“, – pabrėžė K.Štelmokaitė ir pasiūlė į taisykles įtraukti punktą, kuriame būtų nurodyta, kad savivaldybė, gavusi prašymą išduoti leidimą šalinti saugotiną medį, sukviestų sudarytą želdinių apsaugos ir priežiūros komisiją ir tik ši galėtų išduoti tokį leidimą.

S.Grinkevičius pasiūlymo iki galo nesugebėjo suformuluoti

Savo pastebėjimais pasidalino ir opozicijos lyderis Saulius Grinkevičius. Jis siūlė, kad pinigai, gauti už želdinių nukirtimą, būtų nukreipiami tik naujų želdinių įsigijimui, o ne keliautų į Aplinkos apsaugos fondą, kur būtų naudojami ir kitoms aplinkosauginėms reikmėms.

„Gal čia ne ta vieta, kur reikėtų labai tiksliai formuluot. Aš tai siūlyčiau įpareigot administraciją ir aplinkos apsaugos žemės ūkio skyrių sekančiam tarybos posėdy numatyti tikslią pinigų surinkimo ir panaudojimo tvarką, kas susiję su mūsų želdiniais“, – sakė S.Grinkevičius.

Kėdainių r. savivaldybės nuor./S. Grinkevičius
Kėdainių r. savivaldybės nuor./S. Grinkevičius

Po diskusijų merui Valentinui Tamuliui pasiūlius balsuoti dėl K.Štelmokaitės pasiūlymo, kurį ji dar labiau sukonkretino tiksliai įvardydama, kurį taisyklių punktą ir kaip reikia pataisyti, S.Grinkevičius pareiškė, kad turi būti svarstomas ir jo pasiūlymas, tačiau jo jis taip ir nesugebėjo suformuluoti ir permetė šį darbą atlikti bei kitam posėdžiui pateikti savivaldybės administracijai.

„Mano siūlymas taip pat turėtų būti svarstomas, tik tas tekstas, mano galva, turėtų būti paruoštas ne čia ir ne dabar, kada pradedam improvizuot, bet tai įpareigojam administraciją – ji paruošia tą gerą sakinį, kur aiškiai būtų parašyta, jeigu pritars taryba, kad tiktai želdinių atstatymui. Pinigai surinkti už želdinių nukirtimą būtų skiriami tiktai želdinių atstatymui. Tai tegul suformuluoja ir kitam tarybos posėdy galim tada tą dalyką padaryt“, – sakė S.Grinkevičius.

Priminė tarybos narių pareigas

Meras V.Tamulis sakė manąs, kad savivaldybės administracija paruoš sprendimo projektą pagal S.Grinkevičiaus pasisakymą ir jį bus galima svarstyti vėliau, tačiau atsirado ir pradėjusių bambėti, kad ir K.Štelmokaitės pasiūlymo nereikėtų svarstyti šiame posėdyje, o tai daryti tik tuomet, kai jis bus pateiktas raštu.

Toks biurokratizmas ir, matyt, tarybos nario S.Grinkevičiaus nesugebėjimas posėdyje aiškiai suformuluoti siūlymo bei mero pritarimas tam, nustebino kone visas želdynų ir želdinių taisykles parengusią K.Štelmokaitę: „Palaukit, aš noriu tiesiog priminti visiems tarybos nariams, kad Jums yra išdalintos tabletės, jūs turite savo i‘padus (planšetinius kompiuterius – aut. pastaba), kuriuos atsinešę jūs galite matyti tekstą, sekti siūlomus pataisymus ir puikiai suvokti, kas yra siūloma.

Tai, kad jūs neturite teksto priešais save, tai yra ne savivaldybės administracijos kaltė.

Jeigu mes dirbame be popierių, o elektroniniu būdu, tai mes ir naudokimės tomis priemonėmis.“

Pasiūlymui ir taisyklėms pritarė

Po tokios aštrios jaunos politikės pastabos neliko jokių argumentų nebalsuoti už jos pateiktą siūlymą, apibrėžiantį tai, kad leidimus Kėdainių rajone šalinti saugotinus medžius gali išduoti tik speciali savivaldybės sudaryta komisija.

Už K.Štelmokaitės pasiūlymą balsavo 12 tarybos narių, 6 susilaikė ir 4 buvo prieš.

Už S.Grinkevičiaus pasiūlymą tarybos nariams balsuoti neteko, nes, kaip jau minėta, šis jo nesugebėjo sukonkretinti ir nurodyti, kuriame taisyklių punkte jis turėtų būti įrašytas.

Galiausiai rajono tarybos nariai balsų dauguma pritarė visoms naujoms želdynų ir želdinių apsaugos taisyklėms. Už jas balsavo 19 rajono tarybos narių.

Taisyklėms nepritarė ir prieš balsavo tik Jūratė Judickienė, o buvę bendražygiai Virginija Baltraitienė ir Rimantas Diliūnas – susilaikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius