Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 04 /2021 01 05

Striuka su jodo tabletėm: nemokamų negauna, o įsigyti nėra kur

Kaimyninėje Baltarusijoje dygstant Astravo atominei elektrinei, Lietuva apsirūpino kalio jodido tabletėmis, kurios turėtų būti išdalytos 16 savivaldybių gyventojams. Tačiau kai kuriems tokių tablečių gauti sunku – pavyzdžiui, jei gyveni Vilniuje, bet esi registruotas kitame mieste. Ką tokiu atveju daryti ir kaip gauti šio preparato, reikalingo branduolinės avarijos atveju?
Tabletės
Tabletės / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Apie tai, kad gyvena Vilniuje, bet niekaip negali gauti kalio jodido tablečių, 15min papasakojo skaitytoja Eglė. Ji tikino, kad negavo šio vaisto elektroninio recepto, o ir įsigyti jo vaistinėse be recepto nepavyko.

„Jau kurį laiką bandau gauti jodo tablečių. Receptas man neišrašytas, nes nesu registruota Vilniuje, nes kol kas negaliu įsigyti savo būsto, o nuomotojai nenori pas save registruoti. Mūsų Vilniuje tokių tūkstančiai.

Šiandien vienoje vaistinėje pasiūlė nusipirkti nebent besibaigiančio galiojimo laiko tablečių, kitoje sakė, kad išvis parduoti negali – dalina tik turintiems receptą. Tai nežinau, ką daryti“, – teigė ji.

Mūsų Vilniuje tokių tūkstančiai.

Neregistruoti Vilniuje už tabletes turi susimokėti

Vilniaus miesto savivaldybės mero patarėja Ieva Dirmaitė patikino, jog nemokamų jodo tablečių gali gauti tik tie piliečiai, kurie Vilniuje registravo savo gyvenamąją vietą. Tokių piliečių pastaruoju metu esą padaugėjo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ieva Dirmaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ieva Dirmaitė

„Jodo tabletėms e.receptas išrašomas tik Vilniuje gyvenamąją vietą deklaravusiems gyventojams, turime ir atvejų, kuomet studentai registruojasi prie bendrabučio, kuriame gyvena, tokia galimybė yra.

Tiesą sakant, ir skaičius gyvenamąją vietą deklaravusių Vilniuje yra išaugęs, per spalio ir lapkričio mėnesius Vilniuje prisiregistravo daugiau nei 6,5 tūkst. gyventojų. Šiems asmenims e.receptai šiuo pratęstu atsiėmimo vaistinėse terminu taip pat išrašyti“, – nurodė I.Dirmaitė.

Kiti jodo tablečių gali įsigyti savo lėšomis, nes tai – nereceptinis vaistas.

„Gyventojai, kurie nėra deklaravę savo gyvenamosios vietos Vilniuje, gali patys įsigyti šį vaistinį preparatą vaistinėse, kadangi tai nėra receptinis vaistas“, – teigė mero patarėja.

„Eurovaistinė“ tablečių neturėjo, bet gavo

15min taip pat pasidomėjo, ar kalio jodido preparatų šiuo metu įmanoma įsigyti šalies vaistinėse.

Internetinėje „Eurovaistinės“ parduotuvėje nurodoma, kad vaistas – išparduotas, o ir jo galiojimas trumpas – tik iki 2021 metų sausio 31 dienos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Bielskė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Bielskė

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė teigė, jog jodo tabletes gyventojai aktyviai pirko anksčiau, dabar tokios paklausos esą nėra.

„Kalio jodidą gyventojai ėmė pirkti dar vasaros pradžioje. Tai nereceptinis vaistas, tiesiog vaistininkai kiekvienam įsigyjančiam šį preparatą paaiškindavo, kaip ir kada jį reikėtų vartoti. <...> Šiuo metu esame išdalinę daugiau nei 53 000 nemokamo kalio jodido tablečių, klausimo, ar galima jo įsigyti, vaistinėse nebesulaukiame“, – nurodė vaistinių tikslo atstovė.

Apie tai, kad parduodamų tablečių galiojimo laikas – neilgas, gyventojai, pasak jos, buvo informuojami atskirai: „Kiekvieną kartą perkantiems akcentuodavome, kad konkreti pakuotė galioja neilgai, deja, rinkoje kitokio kalio jodido nebuvo.“

Paklausta, ar „Eurovaistinės“ parduotuvėse šiuo metu galima įsigyti jodo tablečių, L.Bielskė atsakė, kad ne. Tiesa, publikavus šį tekstą situacija pasikeitė.

„Šiuo metu sostinės gyventojams kalio jodidą daliname nemokamai pagal išrašytus elektroninius receptus. Įsigyti vaisto be recepto šią akimirką nėra galimybės, bet, kaip ir minėjau, nematome ir paklausos“, – anksčiau tikino komunikacijos vadovė.

Sausio 4-ąją ji susisiekė su 15min ir pranešė, jog „Eurovaistinės“ parduotuvėse Vilniuje, o ir visai mažuose miesteliuose, kalio jodido tablečių atsirado.

„Kiekiai nedideli, bet jo yra. Norintiems įsigyti šį nereceptinį vaistą noriu patikslinti, kad turime jį „Eurovaistinėse“. Kurioje vaistinėje yra šis iki 2025 metų galiojantis preparatas, galima sužinoti nemokamu numeriu 880050005. Jis yra daugelyje mūsų vaistinių filialų, tiek Alytuje, Švenčionyse, Trakuose, Kėdainiuose, Kuršėnuose ir daugelyje kitų miestų ir miestelių“, – nurodė L.Bielskė.

Kiekiai nedideli, bet jo yra.

„Camelia“ vaistinėse – mėnesį galiojančios tabletės

Jodo tablečių dar yra „Camelia“ vaistinėse, tačiau jos irgi trumpo galiojimo termino.

„Camelia“ vaistinėse dar yra kalio jodido tablečių, kurias galima įsigyti savo lėšomis. Tačiau jų galiojimo laikas yra iki 2021.01.31, – 15min nurodė šio vaistinių tinklo komunikacijos projektų vadovė Žiedūnė Juškytė.

123RF.com nuotr./Vaistinė
123RF.com nuotr./Vaistinė

„Kitos kalio jodido tablečių siuntos su ilgesniu galiojimo laiku neplanuojame, nes iki šiol šį vaistą gamintojai turėjo tik trumpesnio galiojimo“, – pridūrė ji.

Paklausta, ar vaistinės įsigytų ilgiau galiojančių jodo tablečių siuntą, Ž.Juškytė patikino, kad taip.

„Jei gamintojai turėtų, tai planuotume“, – teigė ji.

„Benu“ vaistinės gaus naują tablečių siuntą

„Benu“ vaistinės kalio jodido tablečių atsargų šiuo metu turi pakankamai, teigė „Benu vaistinė Lietuva“ generalinė direktorė Rasa Montvilė.

„Iš tiekėjo esame gavę žinių, kad sausio viduryje planuojama atvežti naują kalio jodido tablečių partiją, jos bus naujoje pakuotėje, o galiojimo terminas – ilgas“, – atsakyme 15min pridūrė ji.

R.Montvilė teigė, jog jodo tablečių paklausa nedidelė.

„Kalio jodido tablečių paklausa yra maža, tačiau jų atsargų visose vaistinėse turime. Pastebime, kad kiek aktyviau kalio jodidą gyventojai perka po pranešimų žiniasklaidoje ar oficialios informacijos visuomenei apie Astravo atominę jėgainę ir kaip apsisaugoti branduolinės avarijos atveju. Tokie pranešimai gyventojams primena apsirūpinti skydliaukei apsaugoti nuo radioaktyvaus jodo skirtu kalio jodidu“, – komentavo vaistinių tinklo Lietuvoje vadovė.

VIDEO: Astravo pašonėje gyvenantiems lietuviams – vos dvi jodo tabletės

Pastarąjį mėnesį, pasak jos, sulėtėjo ir nemokamai Vilniaus regiono gyventojams dalijamų kalio jodido tablečių atsiėmimas.

„Benu“ vaistinėse dar turime Vilniaus savivaldybės paskirstyto kalio jodido. Kai tabletės buvo pradėtos dalinti, spalio ir lapkričio mėnesiais, mūsų vaistinėse jas atsiėmė po 6000 gyventojų. Gruodį kalio jodidą išdalinome 1000 gyventojų.

Tikimės, kad skaičiai mažėja, nes didžioji dalis gyventojų jau spėjo apsirūpinti kalio jodidu ir turi jo savo namų vaistinėlėse“, – dėstė R.Montvilė.

Tablečių išdavimo tvarkos keisti neplanuoja

Aprašą, pagal kurį šalies savivaldybėms ir gyventojams turėtų būti paskirstyti stabiliojo jodo preparatai, kadenciją baigęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga patvirtino pavasarį. Pagal dokumentą, tabletes turėtų gauti visų savivaldybių, kurios nuo Astravo atominės elektrinės nutolusios 100 kilometrų atstumu, nuolatiniai gyventojai, įskaitant vilniečius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Rudenį ministras patvirtino atskirą įsakymą dėl jodo preparatų išdavimo Vilniaus gyventojams, tai yra čia deklaravusiems gyvenamąją vietą.

Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis leido suprasti, jog keisti ankstesnių ministro sprendimų taip, kad jodo tabletes nemokamai gautų ir gyvenantys kitur, nei registravosi, neplanuojama.

Asmenys, kurie nėra nuolatiniai gyventojai, turėtų įsivertinti galimas rizikas ir imtis priemonių jas sumažinti.

„Stabiliojo jodo vaistinis preparatas yra nereceptinis vaistinis preparatas, kurį gyventojai savo lėšomis gali įsigyti vaistinėse be recepto, todėl manytina, kad asmenys, kurie nėra nuolatiniai gyventojai, turėtų įsivertinti galimas rizikas ir imtis priemonių jas sumažinti“, – atsakyme 15min nurodė jis.

Kalio jodido tabletės skydliaukės apsaugai vartojamos tik tada, kai aplinkoje pasklinda radioaktyviojo jodo ir tik tada, kai jas vartoti rekomenduoja Sveikatos apsaugos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius