Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 25 /12:16

NSGK pirmininkas nemato priežasties tirti V.Bako įtarimus dėl neteisėto sekimo: „Nusikaltimo nebuvo“

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Dainius Gaižauskas sako, kad preteksto parlamentiniam tyrimui dėl galimo neteisėto informacijos rinkimo ir kišimosi į vidaus politiką, kurio prašo jo kolega komitete Vytautas Bakas, nėra. Anot jo, informacija, kad viena valstybės institucija pažeidė įstatymus, nepasitvirtino. Buvęs NSGK pirmininkas V.Bakas savo įtarimų dėl galimų neteisėtų veiksmų teigia neatsiimantis ir tikina lauksiantis Seimo valdybos sprendimo dėl siūlymo situaciją ištirti.
Dainius Gaižauskas
Dainius Gaižauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Antradienį uždarame NSGK posėdyje Seime lankėsi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Žydrūnas Bartkus ir generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, kurie komiteto nariams nurodė pateikę tam tikrą informaciją. Kokią – nepaaiškino, o įtarimų, kad viena iš nacionalinį saugumą užtikrinančių vykdomųjų institucijų galimai neteisėtai rinko ir naudojo informaciją, nekomentavo.

STT ir prokuratūros vadovai komentarų neteikė

„Be jokios, abejonės komitetui pateikėm informaciją ir tik tiek, kad visi suprantat, kad komiteto posėdis buvo uždaras, ir būkim kantrūs, ir solidūs, palaukim, kol komiteto pirmininkas ar kažkas iš komiteto narių – kaip jie sutars – išeis ir pakomentuos“, – dėstė Ž.Bartkus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žydrūnas Bartkus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žydrūnas Bartkus

„Šiuo momentu bet koks mano komentaras būtų neprofesionalu, todėl, kad – dar kartą sakau – vyko uždaras posėdis. Posėdis uždaras būtent dėl to, kad turi būti ir komunikacija iš vienų lūpų. Visą informaciją jūs gausit“, – pridūrė jis.

Panašiai kalbėjo ir generalinis prokuroras: „Jūs turbūt puikiai žinot, kad posėdis buvo uždaras. Komiteto posėdis, o jam vadovavo pirmininkas, jis ir kompetentingas atsakyti į klausimus, kurie buvo spręsti būtent šitam posėdyje. Nieko negalėčiau komentuoti.“

Klausiamas, kokius veiksmus atliko Generalinė prokuratūra sulaukusi V.Bako kreipimosi dėl galimo neteisėto informacijos rinkimo, E.Pašilis tepasakė, kad prokuratūra „visada atlieka veiksmus pagal kompetenciją“ ir plačiau šį klausimą komentuoti atsisakė.

D.Gaižauskas: duomenų apie nusikaltimą nėra

NSGK pirmininkas D.Gaižauskas tikino, kad valstybės institucija, apie kurią kalba V.Bakas, įstatymų nepažeidė.

„Nei nusikaltimo, nei suinteresuotumo, nei užsakymų jokių, greičiausiai, nebuvo“, – sakė jis.

Į viešumą, anot D.Gaižausko, pateko neteisingai interpretuota informacija.

„Informacija, kuri buvo pateikta ir viešoje erdvėje, galbūt buvo vertinimas subjektyvus ir neatitiko tikrovės“, – darė prielaidą jis ir pasvarstė, galbūt reikėtų įsteigti žvalgybos ombudsmeno instituciją, kad panaši situacija nepasikartotų.

NSGK pirmininkas pabrėžė, kad V.Bako pateiktą informaciją tikrino dvi institucijos – STT ir Generalinė prokuratūra.

„Informacija tikrai buvo patikrinta laikantis visų įstatymų reikalavimų, tikrai, greičiausiai, atlikta profesionaliai, ir visos tos abejonės tikrai išsklaidytos“, – dėstė jis.

Šitas burbulas subliuško.

„Mums, komitetui, buvo labai svarbu, ar institucijos, kurios atsakingos už nacionalinį saugumą Lietuvoje, gali daryti nusikalstamą veiklą, naudotis įgaliojimais, viršyti juos. Tokių duomenų šiai dienai nėra ir dėl to galiu nuraminti, kad vis dėlto šitas skandalas ar šitas burbulas subliuško“, – komentavo D.Gaižauskas.

Patikra – devynis ar dešimt mėnesių?

Praėjusių metų pradžioje sulaukęs žinių apie galimą neteisėtą informacijos rinkimą vienoje iš valstybės institucijų V.Bakas į STT ir Generalinę prokuratūrą dėl to teigė kreipęsis iš karto. Prokuratūra nurodė priešingai – esą dviejų kreipimųsi sulaukė tik šių metų sausį.

Antradienį po NSGK posėdžio D.Gaižauskas patvirtino V.Bako teiginius. „Informacija tikrinta devynis arba dešimt mėnesių – tiksliai negaliu dabar suskaičiuoti“, – sakė jis.

E.Pašilis tai komentuoti atsisakė: „Jeigu komiteto pirmininkas taip pasakė, taip, matyt, ir buvo. Aš negaliu nei komentuoti, nei vertinti.“

D.Gaižauskas, klausiamas, kodėl aptariama informacija negali būti vieša, atsakė, kad ji jautri: „Vis dėlto ta informacija, kuri buvo pateikta, buvo po slaptumo žyma „slaptai“, tai nėra viešo pobūdžio.[...] Yra tam tikrų niuansų, kurių atskleidimas naudos tikrai neduos, mes tai žinom, mes žinom kaip parlamentas. Bet jei pateiksim į viešumą, gali būti įvairių aplinkybių.“

Paprašytas patikslinti, apie kuriuos rinkimus ir galimą neteisėtą kišimąsi į juos kalbama, NSGK pirmininkas pasiūlė spėlioti.

Galite patys tiktai nuspėti, jeigu nuo balandžio mėnesio pabaigos, tai kokie tie rinkimai 2019 metų.

„Tai galite patys tiktai nuspėti, jeigu nuo balandžio mėnesio pabaigos, tai kokie tie rinkimai 2019 metų“, – atsakė jis.

V.Bakas teigė laukiantis Seimo valdybos sprendimo

2019-ųjų balandį Lietuva ruošėsi prezidento rinkimams. Tuo metu NSGK pirmininkas V.Bakas jau ėjo premjero Sauliaus Skvernelio, kandidatavusio į prezidentus, rinkimų štabo vadovo pareigas.

Praėjusių metų gegužę taip pat vyko Europos Parlamento rinkimai.

Pats V.Bakas dėkojo už tai, kad buvo sušauktas nenumatytas NSGK posėdis, ir teigė lauksiantis Seimo valdybos sprendimo.

„Šiandien mano įspūdžiai yra tokie, kad laukiu rytdienos Seimo valdybos sprendimo dėl tos informacijos, kurią pateikiau Seimo valdybai“, – dėstė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas

„Klausimai yra jautrūs, pagrįsti, todėl aš manyčiau, kad vis dėlto prieš darant išvadas, apibendrinimus, sprendimus, Seimo valdyba turi priimti sprendimą“, – pridūrė politikas.

Nuomonės dėl pateiktos informacijos V.Bakas teigė nepakeitęs: „Aš esu tos pačios nuomonės, kurios laikiausi iki šiol, ir manau, kad Seimo valdyba turi priimti sprendimą tam, kad mes apsaugotume savo piliečių teisę į privatumą, teisę į asmens duomenų apsaugą ir tobulintumėm savo tarnybų veiklą.“

Informaciją gavo 2019 metų pradžioje

Praėjusią savaitę Seimo valdyba aptarė parlamentaro V.Bako jai adresuotą raštą pavadinimu „Dėl galimo neteisėto kišimosi į rinkimų procesus, neteisėto informacijos rinkimo ir panaudojimo“.

Dokumente politikas nurodė, kad 2019 metų pradžioje jam, einančiam NSGK pirmininko pareigas, „buvo pateikta informacija apie tai, kad vienoje iš nacionalinį saugumą užtikrinančių vykdomųjų institucijų nesant įstatymais numatyto pagrindo renkama informacija apie asmenis, naudojantis institucijai suteiktomis galimybėmis bei daromas galimai neteisėtas poveikis šalies vidaus politiniams procesams.“

Įvertinęs jam pateiktą informaciją ir medžiagą, bei vertindamas, kad galimai padaryta nusikalstama veikla, V.Bakas tikino kreipęsis į Generalinę prokuratūrą ir STT.

15min jis teigė į tarnybas kreipęsis iškart vos tik sužinojo apie galimus pažeidimus, tai yra, praėjusių metų pradžioje, tačiau Generalinė prokuratūra to nepatvirtino.

Kreipimaisi prokuratūroje gauti 2020 m. sausio 18 ir 21 d.

„Kreipimaisi prokuratūroje gauti 2020 m. sausio 18 ir 21 d., atsakymas buvo pateiktas 2020 m. sausio 29 d.“, – 15min nurodė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė. Daugiau informacijos apie Seimo nario įtarimus ji nepateikė.

Daug nežinomųjų

V.Bakas rašte Seimo valdybai aiškino 2020 metų sausio 29 dieną gavęs atsakymą iš tarnybų. Jos, parlamentaro žiniomis, ikiteisminių tyrimų nepradėjo, tačiau detalesnių pagrindų esą nenurodė.

Į tai atsižvelgdamas, V.Bakas pasiūlė Seime išklausyti generalinį prokurorą ir STT vadovą, inicijuoti galimai įstatymus pažeidusių asmenų atsakomybę, svarstyti teisėkūros iniciatyvas bei galimybę sudaryti laikinąją tyrimo komisiją.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Dėl pastarojo siūlymo Seimo valdyba spręs trečiadienį.

Pats V.Bakas kol kas nenurodė, kokia valstybės institucija atliko galimai neteisėtus veiksmus, neatskleidė apie ką buvo renkama informacija, kuriuos rinkimus turi omenyje.

Šis slaptumas aiškinamas Pranešėjų apsaugos įstatymu.

Rašte Seimo valdybai V.Bakas tikino, kad „situacija turi didelę reikšmę užtikrinant žmogaus teisių apsaugą, nacionalinio saugumo interesus“, taip pat, kad dėl jos kyla aukštų pareigūnų ir politikų konstitucinės atsakomybės klausimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius