Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2019 10 24

Nugaišusios voverės detektyvas Alytuje baigėsi niekuo, bet surinkti šeši kritę paukščiai

Feisbuke alytiškiai vienas po kito kelia kritusių paukščių ir gyvūnų nuotraukas. Nors skelbiama, kad tarša mieste ir jo apylinkėse nepadidėjusi, alytiškius tuo įtikinti sunku. Trečiadienį buvo patvirtinta, kad dėl taršos krito zuikis. Ketvirtadienį Alytaus Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnyba iš miesto surinko šešis nugaišusius paukščius. Tačiau gandai apie kritusią stirną ir voverę nepasitvirtino.
Feisbuke dalijamasi kritusios voverės nuotrauka
Feisbuke dalijamasi kritusios voverės nuotrauka

Kritusios voverės nuotrauka pasidalijęs alytiškis Zigmas 15min leido ją publikuoti bei teigė, kad nuotrauka daryta ketvirtadienį Alytuje, buvusiame „medvilnės“ pastate.

Negyvos voverės nuotrauką paskelbęs alytiškis 15min nurodė, kad gyvūnas pristatytas tarnybai ištirti, tačiau paaiškėjo, kad tai – netiesa.

Taip pat feisbuke gausu kritusių paukščių nuotraukų. Skelbiama, esą gyventojai yra matę ir kritusią stirną.

Alytiškiai feisbuke dalijasi kritusių paukščių nuotraukomis
Alytiškiai feisbuke dalijasi kritusių paukščių nuotraukomis

Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patarėjas Jonas Vaikšnoras 15min patvirtino, kad visą dieną važinėjo po Alytų ieškodamas feisbuke kritusiais paskelbtų gyvūnų.

Kur nupasakojo vietą, aš iš pat ryto, apie 7.30 val. nuvykau, apvaikščiojau viską, apžiūrėjau – jokios stirnos ten nebuvo.

„Dažniausiai informacija pateikiama šitom priemonėm per feisbukus ir daugelis faktų nepasitvirtina. Kaip ir ta voverė – mes jos niekaip nerandame. Susisiekiau pats su tuo pranešėju, tai jis pats tik įkėlęs nuotrauką, rašo, kad ji kažkur prie kažkokio cecho. Mes nuvažiavę ten nieko neradome, tada jis rašo, kad jis tik tiek žino – įdeda nuotraukas, bet pats nieko nėra matęs“, – aiškino J.Vaikšnoras.

Pasak jo, tokių situacijų – apstu. Pavyzdžiui, niekuo baigėsi ir esą kritusios stirnos paieškos.

„Pranešėjas socialiniame tinkle paskelbė, bet jį suradus paaiškėjo, kad jis gyvena Danijoje, stirną gal matė žmona. Kur nupasakojo vietą, aš iš pat ryto, apie 7.30 val. nuvykau, apvaikščiojau viską, apžiūrėjau – jokios stirnos ten nebuvo. Gal pasikėlė ir nubėgo, gal kas nutempė – negaliu pasakyti, bet apvažiavau, išieškojau – nėra. Jokios stirnos neradom“, – pasakojo patarėjas.

Jis nekomentavo, ar tokie pranešimai negali būti tyčinis panikos kurstymas.

Surinko šešis paukščius

Kita vertus, J.Vaikšnoras 15min patvirtino, kad ketvirtadienį Alytaus mieste surinkti šeši negyvi paukščiai. Jų žūties priežastys bus tiriamos Vilniuje.

„Viena slanka, viena pilkoji zylė, viena paprastoji zylė, vienas strazdas, du balandžiai. Daugelis paukščių visai ne iš tos teritorijos, o iš miesto, bet reaguojame ir vešime į Vilnių. Ten bus priimtas sprendimas tirti toliau ar ne“, – pasakojo tarnybos atstovas.

Pasak jo, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ketina patikslinti rekomendacijas, kokiais atvejais reikia pranešti apie kritusius gyvūnus.

Viena slanka, viena pilkoji zylė, viena paprastoji zylė, vienas strazdas, du balandžiai.

„Dabar išeina panašiai kaip prieš keletą metų, kai buvo paukščių gripo pradžia ir gyventojai aktyviai labai informuodavo – važinėjome, rinkome ir varnas, ir visokius, tai ir dabar panašiai vyksta. Mes reaguojame, imame, tiriame“, – teigė J.Vaikšnoras.

Patarėjas visgi nurodė, kad paukščiai taip pat negyvena amžinai ir tai nebūtinai susiję su gaisru, todėl ragino be tyrimų išvadų nepanikuoti, ypač kai gyvūnai rasti ne vienos rūšies ir ne vienoje vietoje.

Pirma auka – zuikis

Trečiadienį tarnyba patvirtino Alytaus mero Nerijaus Cesiulio paskelbtą informaciją, kad nuotraukoje Alytaus apylinkėse užfiksuotas kritęs zuikis išties žuvo dėl gaisro sukeltų priežasčių.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo, kad Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atliktas Alytaus apylinkėse rasto kiškio gaišenos patologinis anatominis tyrimas.

„Tyrimo akte nurodoma, kad iš nustatytų pokyčių (kvėpavimo takų, kvėpavimo ir vidaus organų hiperemijos, suodžių trachėjoje, plaučių edemos, kraujosruvos plaučių parenchimoje ir kt.) patvirtinta diagnozė, kad kiškis nugaišo dėl ūmaus kvėpavimo funkcijos nepakankamumo bei kitų komplikacijų esant inhaliacinei traumai“, – buvo teigiama tarnybos pranešime.

„Mes galime sakyti, kad kiškis užduso dėl įkvėptų smalkių ar suodžių. Mes galim tai sakyti pagal diagnozę, pagal pakitimus“, – BNS sakė Alytaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos patarėjas Jonas Vaikšnoras.

„Čia yra toks pirmas atvejis Alytuje. Aš bent jau nežinau daugiau“, – pridūrė jis.

Pasak J.Vaikšnoro, kiškis buvo rastas Žiūkų kaime, Alytaus rajone – maždaug 6 km nuo gaisravietės, apie jį tarnybai pranešė gyvūną pastebėjęs gyventojas.

„Tos teritorijos gyventojas papasakojo, kaip tas zuikis bėgioja, ir teigė, kad sutrikusi zuikio koordinacija. Po kelių valandų jis pastebėjo, kad tas zuikis jau nugaišęs. Vien iš to galima teigti, kad tai buvo kažkokia greita reakcija“, – teigė specialistas.

Jis taip pat teigė, kad kol kas apie kitus kritusius gyvūnus pranešimų nėra gauta.

„Kol kas nieko nėra rasta. Pranešimų apie kritusius gyvūnus irgi kol kas neturime. Yra tik informacija iš socialinių tinklų, kur jokio tikslumo nėra“, – sakė J.Vaikšnoras.

Tarnyba prašo, kad Alytaus miesto ir apylinkių gyventojai toliau būtų aktyvūs – šiomis dienomis pastebėję nugaišusių naminių ar laukinių gyvūnų nedelsdami informuotų Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančia nemokama tel. linija 8 800 40 403, kad būtų atlikti reikalingi tyrimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius