Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 11

Nuo 2012-ųjų bus audituojamas savivaldybių biudžetas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ragina valdžios institucijas aktyviau naudotis Valstybės kontrolės išvadomis. Tai po jos susitikimo su valstybės kontroliere Rasa Budbergyte žurnalistams perdavė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.
Valstybės kontrolė
Valstybės kontrolė / A.Ufarto/BFL nuotr.

„Prezidentės pozicija labai aiški: Valstybės kontrolės išvadomis reikėtų naudotis plačiau, išsamiau, aktyviau“, – sakė L.Balsys. Jo teigimu, prezidentė pareiškė pritarimą galimiems įstatymų pakeitimams, kurie įgalintų dar efektyviau naudoti Valstybės kontrolės rekomendacijas.

R.Budbergytė sakė, kad pagal tarptautinius audito standartus, tai yra veikla, kuri jokių privalomų nurodymų neduoda. „Privalomų nurodymų, kaip gerinti, lyg ir negalėtume duoti“, – sakė valstybės kontrolierė.

Ataskaitas teiks Seimui

Jos teigimu, Valstybės kontrolė turi teisę priimti sprendimus ir įpareigoti audituojamą subjektą įvykdyti tam tikrus nurodymus. „Administracinės teisės pažeidimų kodeksas numato atsakomybę, jei audituojamo subjekto vadovas nevykdo nurodymų. Mes turime pakankamai galių, kad didžioji dalis būtų vykdoma. Bet gyvenamas toks, kad kartais dėl valios, noro stokos dalis esminių dalykų, realių pokyčių, kurie turi įvykti, neįvyksta“, – aiškino R.Budbergytė.

Jos teigimu, Valstybės kontrolė yra parengusi ir pradeda įgyvendinti naują rekomendacijų priežiūros sistemą. „Ji įgalins mus remiantis audito metodais ir procedūromis, parengti atskiras audito rekomendacijų ataskaitas, kurias teiksime Seimui“, – kalbėjo ji.

„Seimas kaip parlamentinė vykdomosios valdžios priežiūros institucija turės dar vieną papildomą įrankį priversti vykdomąją valdžią geriau įgyvendinti mūsų rekomendacijas“, – pridūrė R.Budbergytė ir pabrėžė, kad apie rekomendacijų įgyvendinimą reikia kalbėti garsiau ir viešiau.

Audituos savivaldybių biudžetą

„Nuo 2012 metų Valstybės kontrolė turi būti pasirengusi audituoti savivaldybių biudžetą“, – sakė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys. Jis priminė, kad savivaldybių biužetas sudaro 40 proc. nacionalinio biudžeto.

L.Balsys perdavė, kad, prezidentės nuomone, savivaldybių biudžeto auditas būtų sveikintinas ir sveikas reiškinys. „Padėtų savivaldai naudingai dirbti, savivalda būtų labiau atskaitinga savo rinkėjams“, – paaiškino L.Balsys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius