Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 06 /11:59

Nuo COVID-19 žada pradėti skiepyti didelius kolektyvus, policininkus, kasininkus

Susidarius „AstraZeneca“ vakcinų likučiui, šią savaitę nuo COVID-19 bus pradėti skiepyti dideli kolektyvai įskaitant tuos, kurie dirba kontaktiniu būdu, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Antradienį dalyvaudamas nuotolinėje spaudos konferencijoje ministras pastebėjo, jog skiepytis nuo koronaviruso kviečiami gyventojai atsisako „AstraZeneca“ vakcinos ir laukia kitų.

Esą todėl ruošiamasi imti skiepyti žemiau prioritetų sąraše esančias grupes.

„Matome, kad prioritetinėse grupėse, tai yra tose grupėse, kurios yra susijusios su amžiumi, ligomis, kitais dalykais, yra delsiama, yra laukiama „Moderna“ vakcinos arba „Pfizer“ vakcinų. Deja, jų ne visuose vakcinavimo centruose yra.

Todėl nutarėm plėsti galimybes spartinti vakcinaciją ir šią savaitę įjungsime paralelinį greitį išnaudojant „AstraZeneca“ likučius – pradėsime vakcinuoti didelius kolektyvus, dideles grupes, kurios taip pat yra prioritetinėse grupėse, bet šiek tiek žemiau“, – teigė A.Dulkys.

Pradėsime vakcinuoti didelius kolektyvus, dideles grupes, kurios taip pat yra prioritetinėse grupėse, bet šiek tiek žemiau.

Nesunaudotų „AstraZeneca“ vakcinos dozių skaičius, pasak ministro, šiuo metu šalyje siekia apie 60 tūkst., „Moderna“ – beveik 9 tūkst., „Pfizer“ ir „BioNTech“ – mažiau nei 5 tūkst.

A.Dulkys teigė, kad šią savaitę į Lietuvą atkeliaus kiek daugiau nei 70 tūkst. „Pfizer“ ir „BioNTech“ ir 15 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinų.

Tikėjosi, kad švietimiečiai grįš į įprastą darbą

Paklaustas, kada bus pradėti skiepyti kontaktiniu būdu dirbantys pareigūnai, kasininkai, ministras atsakė, jog „visa tai prasidės dar šią savaitę“.

Švietimo srities bendruomenė aukštu prioritetu pradėta skiepyti siekiant ją visą grąžinti į kontaktinį darbą, tikino A.Dulkys, tačiau tai padaryti esą sutrukdė augantis naujų COVID-19 užsikrėtimų mastas.

„Tuo metu, kai skaičiai, tendencijos mažėjo, Vyriausybė turėjo planą pagal galimybes grąžinti visą švietimo sistemą į įprastas vėžes, todėl buvo papildyti prioritetai būtent švietimo sistema visa in corpore tam, kad galėtų tiesiog ji visa sugrįžti.

Deja, dabar skaičiai mums tai padaryti trukdo, bet prie švietimo klausimų dar Vyriausybė grįš“, – nurodė ministras.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Arno Strumilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Jis teigė, kad tai buvo politinis Vyriausybės sprendimas, laikant švietimo sistemą prioritetiniu sektoriumi.

Savivaldybės skiepija nevienodai

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius paragino leisti plačiau skiepyti visuomenės grupes, lengviau pereiti prie kitų prioritetinių grupių vakcinavimo.

A.Dulkys teigė, jog dėl to gali rastis dideli skiepijimo skirtumai tarp savivaldybių.

„Yra suteikta tikrai daug lankstumo judėti per prioritetines grupes. <...> Kadangi savivaldybėse situacija yra skirtinga, mes susiduriame su labai netolygiu judėjimu tarp grupių. Kai kuriose savivaldybėse yra pajudėję į pareigūnų grupes, nors klausimas, ar tikrai tose savivaldybėse pakviesti visi onkologiniai ligoniai, švietimo darbuotojai. Turime balansą, kurį bendradarbiaudami turėtume suderinti“, – kalbėjo A.Dulkys, bet ar suteiks daugiau laisvumo judant per prioritetines grupes, tiksliai nenurodė.

O tam, kad nepritruktų personalo, galinčio vakcinuoti gyventojus, savivaldybės nuo šios savaitės galės pasitelkti aukštųjų mokyklų studentus, teigė ministras.

„Tikimės, kad gretas papildys beveik 3 tūkst. naujų padėjėjų“, – sakė jis.

Be to, šią savaitę planuojama įteisinti vakcinaciją vaistinėse.

Ministras pažymėjo, kad per praėjusią savaitę Lietuvoje vakcinuotas rekordinis skaičius žmonių: „Praėjusi savaitė buvo rekordinė vakcinavimo prasme ir vakcinavome daugiau nei 88 tūkst. asmenų. Palyginimui prieš savaitę buvo beveik 75 tūkst.“

Vertinant vakcinų tiekimo grafikus, masinė vakcinacija, anot A.Dulkio, turėtų prasidėti gegužės pabaigoje ar birželio pradžioje.

Komentarai:

VIDEO: Atšaukiami judėjimo ribojimai, Vyriausybė spręs dėl prekybos, laisvalaikio, kultūros sričių laisvinimo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius