Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 30

Nuo gegužės 1 dienos įteisinama lauko darželių veikla

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai informuoja, kad nuo gegužės 1 d. pradės veikti lauko vaikų darželiai. Iki šiol teisinis reguliavimas buvo nustatytas tik tiems vaikų darželiams, kurie pagrindines veiklas vykdė patalpose, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Maža mergaitė
Maža mergaitė / Vida Press nuotr.

NVSC rašo, jog lauko darželyje turės būti sudaryta galimybė apsaugoti vaikus nuo vėjo, kritulių ir tiesioginių saulės spindulių. Taip pat turi būti įrengtas tualetas, užtikrintas pakankamas kiekis asmens higienos priemonių, o šaltuoju metų laiku būtų galimybė sušilti. Jei vaikų poilsis, miegas organizuojamas lauke, kiekvienam vaikui turi būti skirta vieta ir individualus inventorius, atitinkantis oro sąlygas (kilimėlis, miegmaišis, apklotas, vežimėlis ir pan.). Taip pat lauko darželiai turi parengti ir patvirtinti veiksmų planą vaikų saugumui užtikrinti pasireiškus pavojingiems meteorologiniams reiškiniams ir su veiksmų planu supažindinti lauko darželį lankančių vaikų tėvus (globėjus).

Saugi ugdymo aplinka

Vienas iš mėgstamiausių vaikų užsiėmimų lauke – žaidimai smėlio dėžėse, todėl kiekvieną pavasarį ir pagal epidemiologines reikmes, svarbu smėlį pakeisti ar atnaujinti. Smėlyje neturi būti askaridžių, plaukagalvių, toksokarų kiaušinių. Pakeitus ar atnaujinus smėlį, smėlio dėžėse turi būti atliekamas smėlio parazitologinis tyrimas, jei smėlio tyrimo rezultatų nepateikė smėlio tiekėjas. Siekiant apsaugoti smėlį nuo užteršimo, nenaudojamas smėlio dėžes reikia uždengti.

Lauko darželio sklype įrengtos vaikų žaidimų aikštelės privalo atitikti ne tik Lietuvos higienos normos „Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programų vykdymo bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ reikalavimus, bet ir Lietuvos higienos normos „Vaikų žaidimų aikštelės ir patalpos. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ reikalavimus.

Pažymėtina, kad vaikų žaidimų aikštelės gali būti naudojamos tik tada, kai jų atitiktį Lietuvos standartams patikrina kontrolės įstaiga, akredituota šiai veiklai, ir išduoda kontrolės ataskaitą arba kontrolės sertifikatą.

NVSC atkreipia dėmesį, kad lauko darželių veiklai būtinas leidimas-higienos pasas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius