-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 23 /17:45

Atsekė, nuo ko koronavirusu galėjo užsikrėsti Ukmergės gydytoja – kolega grįžo iš Italijos ir ėjo į darbą

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) atsekė, nuo ko koronavirusu galėjo užsikrėsti Ukmergės ligoninės medikė. Paaiškėjo, kad koronavirusu serga Šiaurės Italijoje lankęsis ir saviizoliacijos nesilaikęs kolega medikas. Jis ligos simptomų nejuto. Be to, nuo šiol NVSC ketina nebeskelbti visų koronavirusu užsikrėtusių asmenų epidemiologinių tyrimų, o tik tuos, kurie galėjo užkrėsti daug žmonių.
Rolanda Lingienė
Rolanda Lingienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiuo metu Lietuvoje yra patvirtinta 160 koronaviruso atvejų. Tačiau NVSC skelbia informaciją apie 65 užsikrėtusiųjų buvimo vietas.

Šią informaciją galite rasti čia.

NVSC Vilniaus regiono vadovė Rolanda Lingienė nurodo, kad epidemiologinių tyrimų skelbti nebespėjama.

„Labai skubių darbų yra. Mums svarbiausia dabar yra atnaujinti tik tuos atvejus, kur mums reikia žmonių pagalbos. Dabar galbūt filtruosime ir tų, kur iš tikrųjų viskas aišku, neskelbsime, o pateiksime prioriteto tvarka, nes nebespėjame.

Atvejų pilna visoje Lietuvoje, dirbame išsijuosę ir fiziškai nebespėjame. Tai nereiškia, kad žmonės nedirba, jie labai dirba, bet, suprantate, kad čia iššūkis. Teiksime tokius pirmiausia, kur reikia, kad žmonės save identifikuotų“, – 15min teigė R.Lingienė.

Atvejų pilna visoje Lietuvoje, dirbame išsijuosę ir fiziškai nebespėjame.

Pasak jos, šis darbas užima labai daug laiko, tačiau dalis informacijos lieka epidemiologiškai nevertinga.

Ukmergės medikę greičiausiai užkrėtė kolega

R.Lingienės teigimu, nustatyti užsikrėtusiojo kontaktus ne visuomet lengva. Pasak jos, visuomet būna bent keli kontaktai, tačiau būna ir keliasdešimt, o tie keliasdešimt turi dar keliasdešimt kontaktų.

„Medis išeina baisinis“, – teigė ji.

Prioritetą NVSC teikia užsikrėtusių medikų kontaktams nustatyti.

„Ypatingą dėmesį teikiame atvejams, kur kažkur įsipainioję medikai. Jei jie buvę kontakte, tai mums labai svarbu, kad jie tinkamai izoliuotųsi“, – aiškino R.Lingienė.

Pasak jos, kol kas tiksliai nežinoma, kiek išvis medikų Lietuvoje yra užsikrėtusių.

„Buvo kolegė, ji kalbėjo apie dešimt, bet aš tiksliai nepasakysiu, bet kontaktinių labai daug, ne dešimtimis, o šimtais“, – teigė NVSC Vilniaus regiono vadovė.

Pasak jos, kol kas vienas iš sunkiausių epidemiologinių tyrimų atliktas siekiant nustatyti, nuo ko užsikrėtė Ukmergės ligoninės medikė. To padaryti nuo ketvirtadienio iki pirmadienio popietės nepavyko.

„Negaliu visai konstatuoti jo. Dabar prie dviejų žmonių apsistoję esame, kurie galėjo būti tas pirminis šaltinis. Kas blogiausia, tai pirminius šaltinius surasti labai sunku, nes jie neserga, nesijaučia blogai. Jie tiesiog nešioja virusą, nežinodami, kad tai daro“, – aiškino R.Lingienė.

Kiek išvis Lietuvoje yra atvejų, kur šaltinis jau neatsekamas, NVSC atstovė negalėjo pasakyti. Vilniaus regione, anot jos, visą savaitgalį buvo dirbama su Ukmergės atveju.

Popiet ji patikino, kad užkrato šaltinis greičiausiai jau surastas.

„Ta medikė, mūsų epidemiologinio tyrimo medžiaga remiantis, galėjo užsikrėsti nuo savo kolegos, kuris su kitais kolegomis lankėsi paveiktose teritorijose ir nesiizoliavo grįžęs. Ieškant pirminio atvejo, nuo ko užsikrėtė, buvo ištirti visi kolegos, kurie keliavo atitinkamu 14 dienų laikotarpiu po užsienio šalis. Visi jie jautėsi gerai, bet vieno asmens testas buvo teigiamas“, – pasakojo R.Lingienė.

Visi jie jautėsi gerai, bet vieno asmens testas buvo teigiamas.

Pasak jos, medikas viešėjo Šiaurės Italijoje, iš kurios grįžusiems žmonėms buvo numatyta griežta saviizoliacija. Dabar šis asmuo gydomas.

„Mes nesame teisėsauga. Visi epidemiologinio tyrimo duomenys rodo, kad pirminis atvejis buvo šis žmogus, bet teoriškai gali būti ir kita galimybė. Visgi tokia tikimybė labai mažai tikėtina. 42 šios ligoninės gydytojai yra atvažiuojantys. Kad šimtu procentų nustatytume, reiktų žiūrėti visus šiuos atvejus ir žiūrėti, kas kur dirba Lietuvoje. Dabar plitimo galimybė nutraukta, visi medikai, kurie pavojingu laikotarpiu buvo Ukmergės ligoninėje, izoliavęsi“, – aiškino NVSC Vilniaus regiono vadovė.

Tikrins karantinui numatytas patalpas

Be to, NVSC Vilniaus regiono vadovės teigimu, sunki užduotis dabar yra atsakinėti į visus paklausimus iš didelių ir mažų įmonių, iš piliečių, kurių yra begalė.

Pasak R.Lingienės, pirmadienį NVSC visoje Lietuvoje turės įvertinti savivaldybių privalomam iš užsienio grįžusių karantinui rastas patalpas.

NVSC atstovės teigimu, dalis sugrįžusiųjų jau dabar yra siunčiami į savivaldybių numatytas patalpas, o tarp jų, pasak R.Lingienės ne tik viešbučiai, sanatorijos, bet ir socialiniai būstai.

Primename, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį ketina paskelbti, jog visiems sugrįžusiems iš užsienio bus privaloma dvi savaites praleisti karantine savivaldybių numatytose patalpose, o ne namie.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius