-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 26

Nuo rugsėjo pedagogams planuojama galimybė pasitraukti į išankstinę pensiją

Vyresniems pedagogams, kurie turi 30 metų stažą ir kuriems iki pensijos likę penkeri metai, nuo rugsėjo turėtų būti pasiūlyta ankstesnio pasitraukimo iš darbo rinkos galimybė gaunant specialias rentas.
Matematika
Matematika / 123rf nuotr.
Dėl to sutarė Vyriausybėje ketvirtadienį susitikę profesinių sąjungų atstovai, premjeras, švietimo ir mokslo ministras.

„Mes turime padarytą fondą, kurio naudojimo tvarką dar turėtų reglamentuoti atskiras ministerijos ir profsąjungų susitarimas dėl išėjimo į pensiją, padedant savivaldybėms kompensuoti išeitines išmokas. Taip pat šitas fondas turėtų pabandyti leisti žmonėms, norintiems pasitraukti iš mokytojo pareigybių, gauti, iki jam sueis pensinis amžius, tam tikras išmokas“, – po susitikimo Vyriausybėje žurnalistams sakė švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Numatoma, kad penkerius metus iki pensijos iš darbo pasitraukęs pedagogas galėtų gauti 225 eurus per mėnesį.

Numatoma, kad penkerius metus iki pensijos iš darbo pasitraukęs pedagogas galėtų gauti 225 eurus per mėnesį.

Susitikime taip pat sutarta nuo rugsėjo keliose savivaldybėse išbandyti klasės krepšelio metodiką, kuri pakeistų dabartinę mokinio krepšelio sistemą.

„Mūsų sutarimas yra šiandien pasiektas toks, kad mes vėliausiai iki gegužės 1 dienos pateikiame klasės krepšelio skaičiavimo metodiką ir, jeigu visoms suinteresuotoms grupėms ji yra tinkama, galbūt mes paleisime kokias keturias savivaldybes eksperimento tvarka ir nuo rugsėjo 1-osios“, – sakė ministras.

Priemonė – laikina

Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas savo ruožtu aiškino, kad išmokos anksčiau – nesulaukus pensinio amžiaus – iš darbo rinkos besitraukiantiems pedagogams būtų laikina priemonė ir ją būtų galima įgyvendinti kol kas nekeičiant įstatymų.

„Sutarta, kad tai bus padaryta solidariai – Švietimo ir mokslo ministerija suranda dalį lėšų šioms išmokoms, premjeras pažadėjo taip pat vidinius rezervus panaudoti, o kitiems metams įtraukiame šias išlaidas į šalies biudžetą“, – aiškino jis.

Be to, pasak E.Jesino, ketvirtadienį diskutuota ir dėl pedagogų atlyginimų skaičiavimo minimalių koeficientų kilstelėjimo.

„Nuo rusėjo mėnesio jeigu mes atsisakome minimalaus koeficiento jį pakeliant iki vidutinio koeficiento, tai būtų darbo užmokesčio padidinimas 5 proc., vidutiniškai skaičiuokite apie 180 litų (52 eurus)“, – aiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius