Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2014 11 18 /15:36

Nušalintas Ligonių kasos vadovas Algis Sasnauskas ginasi sąmokslo teorijomis

Dėl piktnaudžiavimo nuteistas Valstybinės ligonių kasos vadovas Algis Sasnauskas nušalinamas nuo pareigų. Antradienį spaudos konferencijoje A.Sasnauskas teigė skųsiantis teismo sprendimą. „Aš visada buvau neparankus farmacininkams. Kai tokie dalykai vyksta... Jie tą nepasitenkinimą reiškia visokiais būdais, neabejoju, kad čia neapsieita be kompanijų“, – sakė jis.
Algis Sasnauskas
Algis Sasnauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Praėjus dienai po teismo nuosprendžio, tokį sprendimą antradienį priėmė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ruožtu teigia, kad A.Sasnauskas jau seniai nebegalėjo eiti pareigų.

Pasak ministrės, A.Sasnauskas antradienį ministerijoje ją supažindino su teismo nuosprendžiu.

„Mano priimtas sprendimas – nušalinti jį nuo užimamų pareigų 20 dienų. Tai yra laikas, per kurį jis gali apskųsti sprendimą“, – BNS sakė ministrė.

Anot jos, jei jis teismo sprendimo neskųstų, būtų atleistas, o jei skųstų, nušalinimas būtų pratęstas, kol vyktų teisminis nagrinėjimas.

D.Grybauskaitė: situacija yra absoliučiai netoleruotina

Ministrė savo sprendimą pranešė praėjus kelioms minutėms po to, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad A.Sasnauskas nuo pareigų turėjo būti nušalintas vos prasidėjus teismo procesui.

Turime labai keistą fenomeną, kada jau vykstant teismams šis valstybės tarnautojas buvo be konkurso, pažeidus Valstybės tarnybos įstatymą, perskirtas antrai kadencijai ir tai buvo padaryta nueinančio sveikatos ministro.

„Situacija yra absoliučiai netoleruotina ir labai tikiuosi, kad ministrė priims reikiamą ir korektišką politiškai sprendimą“, – žurnalistams Naujojoje Vilnioje sakė prezidentė.

D.Grybauskaitė sakė, kad atsakomybė dėl A.Sasnauko darbo tenka ir buvusiam ministrui Vyteniui Povilui Andriukaičiui, kuris šiuo metu yra sveikatos eurokomisaras.

„Turime labai keistą fenomeną, kada jau vykstant teismams šis valstybės tarnautojas buvo be konkurso, pažeidus Valstybės tarnybos įstatymą, perskirtas antrai kadencijai ir tai buvo padaryta nueinančio sveikatos ministro“, – kalbėjo prezidentė.

Pirko paslaugą pasiklausymo aparatūrai neutralizuoti 

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį A.Sasnauską pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo ir skyrė jam dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikui. Nuteistasis negalės be bausmės vykdymo atidėjimą prižiūrinčios institucijos leidimo išvykti ilgiau nei septynioms paroms.

Vilniaus apygardos teismas nagrinėjo baudžiamąją bylą dėl 2009 metais Valstybinės ligonių kasos organizuotų ir vykdytų viešųjų intelektualinės saugos paslaugų pirkimų. Teisėsauga nustatė, kad realiai konkursais siekta pirkti paslaugą pasiklausymo aparatūrai aptikti ir jai neutralizuoti.

Šią paslaugą ketinusiam teikti bendrovės „Gelsauga“ apsaugos ekspertui Robertui Janickui teismas skyrė vienerių metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikui.

Anot teisėsaugos, A.Sasnauskas norėjo sužinoti, ar jo kabinete nėra sumontuota pasiklausymo aparatūra. Iš bendrovės „Gelsauga“ gauta įranga turėjo aptikti ir neutralizuoti slaptą pasiklausymo aparatūrą. Specialiųjų tyrimų tarnybos teigimu, A.Sasnauskas nusprendė organizuoti pirkimo procedūras taip, kad būtų sudarytos sąlygos nugalėtoju pripažinti bendrovę „Gelsauga“.

Man šis teismo sprendimas yra keistas, aš jį skųsiu vienareikšmiškai. Dėl mano veiksmų man negėda, – teigė A.Sasnauskas. 

Teismas padarė išvadą, kad A.Sasnauskas panaudodamas savo einamas pareigas, siekė, kad Valstybinės ligonių kasos lėšomis būtų finansuojamos privačios paslaugos, „ir ne bet kokios paslaugos, o tokios, kuriomis būtų siekiama apsisaugoti nuo galimų teisėsaugos institucijų tyrimų“.

A.Sasnauskas: esu neparankus

Po to, kai ministrė paskelbė apie nušalinimą, A.Sasnauskas sušaukė spaudos konferenciją, kurioje teigė, kad 2007 metais jam pradėjus kalbėti apie tai, jog reikia keisti vaistų pirkimo tvarką, netyčia jo kabinete buvo aptiktas pasiklausymo aparatas. 

Jis tvirtino tuomet supratęs, kad prie įėjimo į kabinetą reikia įmontuoti vaizdo stebėjimo kameras, kad matytų, kas naktimis vaikšto į jo kabinetą. „Mes saugome valstybės duomenis, o aš gyniau valstybės interesą, daugiau nieko nedariau“, – kalbėjo jis. 

A.Sasnauskas tvirtino nesąs pažįstamas nei su darbuotoju, kuris vykdė viešąjį pirkimą, nei su konkursą laimėjusios „Gelsaugos“ atstovais. 

„Man šis teismo sprendimas yra keistas, aš jį skųsiu vienareikšmiškai. Dėl mano veiksmų man negėda“, – teigė jis. 

Jis pakartojo, kad greičiausiai užkliuvo stambioms farmacijos bendrovėms, nes rūpinosi, kaip pigiau nupirkti įvairius medikamentus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius