Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 05

Nuspręsti, už ką balsuoti, rinkėjams padėjo debatai ir aritmetika

Lietuvoje trečiadienį prasidėjo išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose. Vilniaus savivaldybės pastate nuo ankstyvo ryto nusidriekė rinkėjų eilės. 15min kalbinti žmonės sakė šiemet labai domėjęsi kandidatų veikla, išsilavinimu ir, už ką balsuoti, sprendę net skaičiuodami kiekvieno asmens realius šansus laimėti rinkimus.
Išankstinis balsavimas
Išankstinis balsavimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Aš balsavau už stabilumą, dabartinius valdančiuosius. Nebuvo sunku nuspręsti, rinkausi atmetimo būdu“, – 15min sakė 33 metų Deimantė, balsavusi Mažeikių vienmandatėje apygardoje.

Atmetimo būdu kandidatus rinkosi ir 31 metų Laura iš Vilniaus Lazdynų rajono. Ji pripažino, kad šįkart apsispręsti buvo labai sunku.

„Už permainas balsavau. Stabilumas kaip ir nieko neduoda. Balsavau už tą pačią partiją, kaip ir prieš ketverius metus, bet už kitus kandidatus. Vienmandatininką rinkausi ne pagal partiją, o pagal asmenybę. Žiūrėjau, ką nuveikė, išsilavinimą, naudojausi Andriaus Tapino pasiūlytu atmetimo būdu“, – teigė rinkėja.

Laura tikino norinti naujų vėjų, sumažintos biurokratijos, kyšių ir manipuliacijų.

52 metų Arūnas, balsavęs vienoje iš Kauno apygardų, tikino, kad situaciją jam pasunkino netinkamas pasiruošimas rinkimams, nes buvo pasižiūrėjęs ne tą vienmandatę apygardą, kurioje teko balsuoti. Vyras sakė norėjęs balsuoti už dvi politines jėgas, todėl apsispręsdamas pasitelkė ir aritmetiką.

„Jei nori du išsirinkti, tai nėra kitų variantų. Vieną renkiesi iš vienmandatės sąrašo, o kitą partijos. Reikia pagalvot truputėlį. Turi žaisti, kad ir vienam, ir kitam atsirastų galimybė. O vienmandatininką irgi turi rinktis tokį, kuris išeitų į antrą turą. Jei balsuosi už tą, kuris neturi šansų, tai tavo balsas išvis prapuls, o jei balsuosi už tuos, kurie jau turi valdžią, negausi permainų. Tai turi rinktis taip, kad būtų ir permainų, ir realios galios. Negali mėgti kažko, kas neišeis, nes visada būsi pralošęs“, – šyptelėjo jis.

Arūnas sako, kad jam norėjosi turėti galimybę kandidatus rinktis iš kelių partijų sąrašų, nes rinktis penkis kandidatus iš vieno sąrašo jam pasirodė nelengva.

„Noriu permainų. Jeigu būtų viskas gerai, tai taip toliau ir balsuotum. Bet, kai nėra viskas gerai, arba, jei situacija blogėjanti, tai turi keisti ką nors“, – sakė jis.

Nori ryžtingesnių sprendimų

56 metų vilnietė Vida sako balsavusi už asmeniškai pažįstamą kandidatą ir jo atstovaujamą partiją, kuri šiuo metu yra valdančiojoje daugumoje. Ji tikino, kad prieš ketverius metus balsavo už kitą partiją.

„Sunku pasakyti, ko tikiuosi. Didelių permainų – tikrai ne. Permainos nevyksta taip greitai, gal mūsų anūkai jas ir pajus, bet mes dar tikrai ne, net ir mūsų vaikai ne“, – sakė ji.

Skirtingai nei prieš ketverius metus balsuoti nusprendė ir 48 metų Darius.

„Darbai lėmė pasikeitimą. Nieko nepadarė gero, nors buvo išrinkta ta partija, už kurią tada balsavau. Dabar tikiuosi ryžtingesnių veiksmų. Idėjų visi gerų turi, tačiau reikia ir jas įgyvendinti“, – sakė pašnekovas

Kandidatus reitingavimui jis tikino rinkęsis pasiklausęs debatų.

Nesklandumai dėl rinkėjo kortelių

Trečiadienį prasidėjęs išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose vyks nuo 8 iki 20 valandos trečiadienį ir ketvirtadienį visų šalies savivaldybių patalpose. Balsuoti iš anksto gali visi rinkėjai, kurie rinkimų dieną neturi galimybės atvykti balsuoti į rinkimų apylinkę.

Svarbu žinoti, kad atvykus balsuoti iš anksto teks iš naujo spausdintis rinkėjo pažymėjimą, mat tie, kurie buvo atnešti į namus, čia netiks.

To nežinojo daugelis trečiadienį Vilniaus savivaldybėje balsuoti atėjusių piliečių. Jie piktinosi, kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) apie tai neinformavo iš anksto ir veltui gadino popierių bei sudarė eiles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius