Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 05

Nuteistiesiems skirta košė klampina Alytaus pataisos namų direktorių

Alytaus pataisos namų direktoriui Kęstučiui Jasmontui nelengvos dienos. Teisingumo ministerija pradėjo tarnybinį patikrinimą dėl įkalinimo įstaigos vadovo galimų tarnybinių nusižengimų, susijusių su vykdytais nuteistųjų maitinimo paslaugos viešaisiais pirkimais. K.Jasmontas tikina, kad Kalėjimų departamentas kabinėjasi be reikalo. Anot jo, visas sutartis buvo palaiminusi Viešųjų pirkimų tarnyba, tačiau tarnyba Alytaus pataisos namų pirkimo nė netikrino.
Kęstutis Jasmontas
Kęstutis Jasmontas / 15min nuotr.

Triskart per dieną pamaitinti 1200 vyrų – užduotis ne iš lengvųjų. Dar sunkesnė ji tampa dėl to, kad vieno žmogaus maistas per dieną, pagal Kalėjimų departamento taisykles, negali kainuoti daugiau nei 2 eurus.

Pernai birželį Alytaus pataisos namai nuteistųjų maitinimo paslaugas iš įmonės „Niklita“ 2016 metams nusipirko už 2,9 mln. eurų. Sutartyje iškart buvo numatyta galimybė sutartį pratęsti dar dvejiems metams. Kartą, šiemet birželį, sutartis metams jau buvo pratęsta.

Alytaus pataisos namų vadovas K.Jasmontas sako, kad tai padaryta, nes „Niklitos“ teikiamos paslaugos tenkino. Jis pripažįsta, kad nuteistųjų maitinimo paslaugų pirkimo konkursas pernai buvo organizuotas taikant griežčiausius reikalavimus tiekėjams. Ir tai esą pasiteisino.

Tačiau patikrinimą atlikusi Kalėjimų departamento komisija nustatė ne tik tai, kad pirkime tiekėjams taikyti ne tik konkurenciją ribojantys reikalavimai, bet ir daugybę kitų sisteminių pažeidimų.

Pradėtas dar vienas tyrimas

Už pažeidimus tarnybinė nuobauda – papeikimas – jau paskirta Alytaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojui, įstaigos Nuolatinės viešųjų pirkimų komisijos pirmininkui Virginijui Viduoliui. Šios komisijos pirmininko pavaduotojo, Alytaus pataisos namų Ūkio skyriaus viršininko Arūno Abramavičiaus kaltė taip pat nustatyta, tačiau jam tarnybinę nuobaudą – pastabą privalo skirti darbdavys, Alytaus pataisos namų direktorius K.Jasmontas.

Tačiau Alytaus pataisos namų direktorius gali ne tik bausti. Nubaustas gali būti ir jis pats.

„Kalėjimų departamento komisija išanalizavo Alytaus pataisos namų direktoriaus Kęstučio Jasmonto veiklą, susijusią su netinkama Nuolatinės viešųjų pirkimų komisijos darbo kontrole, ir nustatė galimo tarnybinio nusižengimo požymius“, – 15min nurodė Kalėjimų departamentas.

Dokumentinė medžiaga apie galimus Alytaus pataisos namų direktoriaus K.Jasmonto tarnybinius nusižengimus viešųjų pirkimų kontrolės srityje perduota Teisingumo ministerijai.

Gavusi šiuos dokumentus teisingumo ministrė Milda Vainiutė trečiadienį nusprendė pradėti tarnybinio nusižengimo procedūrą dėl K.Jasmonto galimų tarnybinių nusižengimų, susijusių su vykdytais viešaisiais pirkimais Alytaus pataisos namuose.

Galimus įstatymų pažeidimus tirs Teisingumo ministerijos komisija, kuri ne vėliau kaip per 30 dienų turės pateikti išvadą ministrei. Tuomet ministrė spręs, ar nuobaudos nusipelnė ir K.Jasmontas.

Maistas Alytaus pataisos namuose
Maistas Alytaus pataisos namuose

Pažeidimai sisteminiai

Kalėjimų departamentas 15min informavo, kad organizuojant nuteistųjų maitinimo paslaugų pirkimą Alytaus pataisos namuose, buvo padaryti sisteminiai ir esminiai Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimai:

  • Alytaus pataisos namai nustatė perteklinį reikalavimą, kad tiekėjas turi būti įdiegęs maisto saugos vadybos ir aplinkosaugos standartus.
  • Taip pat nesilaikė Kalėjimų departamento rekomendacijos mažinti numatytą reikalavimą turėti patirties maitinant 500 asmenų per dieną. Atvirkščiai – reikalavimas buvo dar padidintas iki 1000 asmenų per dieną.
  • Taip pat sąlygose buvo numatyta, kad tiekėjai privalo būti maitinę ne bet ką, o būtent nuteistuosius.
  • Iš pirkimo dokumentų nėra aišku, kokius dokumentus turi pateikti tiekėjas, kad atitiktų kai kuriuos Alytaus pataisos namų nustatytus kvalifikacinius reikalavimus.
  • Pirkimo sąlygose buvo nurodytas vienoks nuomos mokestis už visą nuomojamo ūkinio inventoriaus nuomą, tačiau pasirašant šią sutartį minėta nuomos suma buvo pakeista į kitą.
  • Nepagrįstai įvykdė „Niklita“ prašymą ir išbraukė tiekėjui prievolę tvarkyti ir pašalinti iš įstaigos visas nesuvartoto maisto atliekas, paliekant siauresnį įsipareigojimą sutvarkyti pagaminto ir maitinimui neišduoto maisto likučius, atliekas, netinkamus vartoti maisto produktus. Vėliau šią paslaugą Alytaus pataisos namai pirko papildomai.
  • Mokėjo už paslaugas avansu, nors biudžetinės įstaigos atsiskaityti su ūkio subjektais gali tik už faktiškai atliktus darbus ir suteiktas paslaugas.

K.Jasmontas: „Niklita“ esame patenkinti

Alytaus pataisos namų direktorius K.Jasmontas 15min teigė, kad ne su visais padarytais pažeidimais sutinka. Pirmiausia, jis tikina negalintis atsakyti už maitinimo paslaugų pirkimo kontrolę, nes direktorius esą negali sužiūrėti visų dalykų, vykstančių įstaigoje.

Dar daugiau, pasak K.Jasmonto, viešųjų pirkimų komisija pataisos namuose yra nepriklausoma.

„Kaip galima viską sužiūrėti, pirmas klausimas. Yra viešųjų pirkimų komisija, kuri sprendžia šiuos dalykus, o aš, kaip direktorius, nelabai galėčiau ir paveikti tą komisiją, sakyčiau. Ta komisija yra nepriklausoma ir ji turi paruošti ir tvarkyti tuos dalykus“, – sako Alytaus pataisos namų vadovas.

Kęstutis Jasmontas
Kęstutis Jasmontas

K.Jasmontui kelia nuostabą ir nustatyti pažeidimai dėl taikytų esą per aukštų reikalavimų tiekėjams.

„Yra ginčytinų dalykų. Vienas iš tokių dėl ISO standartų arba maitintų žmonių skaičiaus. Keisti dalykai šitie užduodami klausimai, nes mes taikome aukščiausius reikalavimus dėl to, kad skundų gauname tūkstančiais ir mums rūpi kokybiškas, visus standartus atitinkantis maitinimas“, – teigė jis.

Pasak direktoriaus, tikrai ne kiekviena įmonė gali 1200 vyrų pamaitinti laiku ir tinkamai.

„Jeigu visiems leisime dalyvauti konkurse, tai, aišku, atsiras norinčių pabandyti ir tokių, kurie maitinę dešimt žmonių, bet yra ne tie mastai, ne tos kategorijos, o mes turime tikrai ne tą kontingentą, kuris palauktų dieną ar dvi, kol kažkas perims maitinimą“, – teigė Alytaus pataisos namų vadovas.

K.Jasmontas tikino, kad yra patenkintas „Niklitos“ teikiamomis maitinimo paslaugomis, kuriomis Alytaus pataisos namai naudojasi jau penkerius metus.

Pasak jo, skundus dėl maisto kokybės nuteistieji rašo visuomet, nesumažėjo jų ir dėl „Niklitos“ darbo, nes skundai esą yra nuteistųjų hobis.

„Šiaip tas maistas tikrai yra geras, bet kartais žmonės skundžiasi tam, kad skųstųsi, toks jų hobis“, – teigė K.Jasmontas.

Vis dėlto jis pripažino, kad nesuvalgyto maisto Alytaus pataisos namuose lieka daug. Taip pat ir tai, kad tokių atliekų maistą gaminanti įmonė neišsiveža. Už tai pataisos namai moka papildomai kitai įmonei. Už 1 kilogramo nesuvalgyto maisto išvežimą pataisos namai, pagal sutartį su kita įmone, moka 60 centų. Kiek kilogramų nesuvalgyto maisto išvežama per mėnesį, K.Jasmontas teigė tiksliai negalįs pasakyti nepažiūrėjęs į dokumentus.

„Tai yra didžiulė problema. Neišsisukinėju, sakau iš tikrųjų. Tai yra spręstinas klausimas. Tikrai lieka daug to maisto, bet reikalavimai yra tokie, kad turime jį šalinti“, – sakė K.Jasmontas.

Tai yra didžiulė problema. Neišsisukinėju, sakau iš tikrųjų. Tai yra spręstinas klausimas. Tikrai lieka daug to maisto, bet reikalavimai yra tokie, kad turime jį šalinti, – sako K.Jasmontas.

Priekaištus dėl pakeistos patalpų ir įrangos nuomos kainos K.Jasmontas taip pat atmeta. Anot jo, ši kaina dėl naujos nupirktos įrangos buvo padidinta 3 eurais, o ne sumažinta.

„Nesuprantu, dėl ko čia priekaištaujama, jei mes daugiau paimame iš verslininkų. Man kartais tie visi reikalavimai atrodo įdomūs“, – sakė K.Jasmontas.

Jis kol kas nenori vertinti, ar Teisingumo ministerija tiesiog nenori jo išmesti iš darbo, tačiau pats K.Jasmontas atsistatydinti kol kas priežasčių nemato ir sako pateiksiantis visus atsakymus, paaiškinimus, visus dokumentus, kurių norės tikrintojai.

Pasak K.Jasmonto, Viešųjų pirkimų tarnyba maitinimo paslaugų pirkimui neturėjo jokių priekaištų, todėl K.Jasmontas stebisi, kaip jų surado Kalėjimų departamento komisija.

„Iš Viešųjų pirkimų tarnybos aš esu gavęs leidimą vykdyti šį pirkimą ir jokių pažeidimų nebuvo nustatyta. Man kartais atrodo, kad čia įdomūs dalykai vyksta. Jei viešieji pirkimai nieko nepasako ir leidžia vykdyti, kurie tikrina šitas sutartis, tai nežinau, ką daugiau galima pasakyti“, – tikino K.Jasmontas.

Tačiau Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė Alytaus pataisos namų direktoriaus žodžius paneigia. Anot jos, Viešųjų pirkimų tarnyba 2016 m. Alytaus pataisos namų įvykdyto maitinimo paslaugų pirkimo procedūrų ir sutarties vykdymo apskritai nevertino. Taip pat tarnyba negavo pretenzijų dėl šio pirkimo.

„Viešųjų pirkimų tarnyba negali pasisakyti dėl šio pirkimo teisėtumo, nes mes jo nevertinome, netikrinome“, – teigė D.Vilytė.

Nuodėmės kartojasi

Tačiau Viešųjų pirkimų tarnyba vertino kitą „Niklitos“ sutartį su Kauno tardymo izoliatoriumi. Tai ir tapo siūlu, išsivijusiu į patikrinimus Alytaus, Kybartų ir Marijampolės pataisos namuose, kur maitinimo paslaugas taip pat teikia „Niklita“.

Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė, kad Kauno tardymo izoliatoriaus vykdyti pirkimai dirbtinai skaidyti siekiant tartis tik su vienu pasirinktu tiekėju, dalis prekių ir paslaugų pirktos dviguba kaina, nei numatyta sutartyse, o kai kuriuos pirkimus nuolat laimėdavo su izoliatoriaus darbuotojais susijusios įmonės.

Viena tokių buvo ir „Niklita“. Besiremdama Registrų centro informacija Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė, kad vienintelis „Niklitos“ akcininkas yra Valdas Kukta, galimai susijęs su buvusiu Kauno tardymo izoliatoriaus Ūkio skyriaus vedėju Pranu Vaškiu. Pastarasis buvo Kauno tardymo izoliatoriaus viešųjų pirkimų komisijos narys ir pirmininkas.

Anot Viešųjų pirkimų tarnybos, V.Kukta yra ir įmonės „Vipita“ akcininkas, o šios įmonės bendrasavininku 2013–2015 metais buvo ir P.Vaškys.

Viešųjų pirkimų tarnyba konstatavo, kad kai kurie reikalavimai tiekėjams minėtame konkurse dirbtinai riboja tiekėjų, ypač smulkaus verslo, dalyvavimą viešuosiuose pirkimuose.

Po to Teisingumo ministerijos pavedimu Kalėjimų departamentas pradėjo tirti Alytaus, Marijampolės ir Kybartų pataisos namų sudarytas sutartis dėl nuteistųjų maitinimo paslaugų teikimo.

Dabar, tyrimams besibaigiant, Kalėjimų departamentas įžvelgia sisteminių pažeidimų nuteistųjų maitinimo paslaugų konkursų organizavime tiek Marijampolės, tiek Kybartų pataisos namuose.

Tiesa, Marijampolėje tarnybinis patikrinimas dar vyksta, o Kybartuose po procedūrų vertinimo artimiausiu metu bus pradėtas tarnybinis patikrinimas.

Kalėjimų departamento teigimu, nustačius esminius įstatymo pažeidimus, Alytaus pataisos namuose maitinimo paslaugų sutartis su „Niklita“ nebus pratęsta. Kalėjimų departamentas dar šiemet pradės centralizuotą maitinimo paslaugų pirkimą kelioms įstaigoms, tarp jų ir Alytaus pataisos namams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius