Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 29

Nuteistuosius siūloma drausti PSD, iš šių lėšų mokėti medikams

Nuteistuosius siūloma drausti privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) ir iš šių lėšų mokėti atlyginimus laisvės atėmimo įstaigose dirbantiems medikams. Tokį pasiūlymą parengė Teisingumo ir Sveikatos ministerijų darbo grupė, ketvirtadienį pranešė Teisingumo ministerija.
Kalinių perkėlimas Pravieniškių pataisos namuose
Asociatyvi nuotrauka: kalėjimas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Darbo grupėje pasiektas bendras sutarimas, kad visi nuteistieji būtų draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu iš valstybės biudžeto lėšų, iš kurių mokamas ir atlyginimas medicinos darbuotojams. Teisingumo ministerija iš savo biudžeto jiems dar skirtų priemokas už sudėtingas darbo sąlygas“, – pranešime cituojamas darbo grupės vadovas, teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Elvinas Jankevičius

Be to, Laisvės atėmimo vietų ligoninėje būtų siaurinamas teikiamų paslaugų spektras – čia liktų palaikomasis ir tuberkuliozės gydymas, slauga bei psichiatrijos paslaugos.

Pacientams reikalingas specializuotas ambulatorines ir stacionarines antrinio lygio paslaugas teiktų artimiausios viešosios sveikatos priežiūros įstaigos.

Tretinio lygio suimtųjų ir nuteistųjų asmens sveikatos priežiūra ir toliau būtų vykdoma Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžiose ligoninėse.

Darbo grupės pasiūlymai ir jiems įgyvendinti reikalingi teisės aktų projektai bus teikiami svarstyti Vyriausybei.

Taip pat planuojama, kad pataisos įstaigų medikai taps pavaldūs Laisvės atėmimo vietų ligoninei, kuri bus atsakinga ir už ambulatorinę pirminio lygio asmens sveikatos priežiūrą.

Jos specialistai dirbs visose laisvės atėmimo vietų įstaigose. Jeigu Laisvės atėmimo vietų ligoninės medikai dėl laikino nedarbingumo, atostogų ar kitų priežasčių negalės užtikrinti šeimos gydytojo, odontologo ar psichiatro teikiamų paslaugų, juos pavaduotų atitinkamos savivaldybės poliklinikos gydytojai.

Kalėjimų departamentas anksčiau yra nurodęs, jog įkalinimo įstaigų sveikatos priežiūros padalinių reorganizaciją numatoma baigti iki spalio 1 dienos.

Dėl šios pertvarkos įkalinimo įstaigose dirbantys medikai šiemet rengė protesto ir streiko akcijas. Jie reikalavo stabdyti vykstančią reorganizaciją, taip pat ieškoti lėšų didinti su kaliniais dirbančių medikų atlyginimus.

Remiantis BNS pateiktais Kalėjimų departamento duomenimis, pernai Alytaus pataisos namuose gydytojai vidutiniškai per mėnesį uždirbdavo 1553 eurus „į rankas“, Kybartuose – 1417 eurų, Marijampolėje – 1380 eurų, Pravieniškėse – 1285 eurus, Vilniuje – 1112 eurų, Panevėžyje – 847 eurus, Laisvės atėmimo vietų ligoninėje – 1143 eurus.

Tuo metu slaugytojų algos 2018 metais buvo gerokai mažesnės ir kiekvienoje iš šių įstaigų jie gauna bemaž perpus mažiau algos „į rankas“ kas mėnesį.

Teisingumo ministerijos duomenimis, šiuo metu bausmių vykdymo sistemoje – Laisvės atėmimo vietų ligoninėje ir dešimtyje pirminės sveikatos priežiūros tarnybų užimta 290,5 sveikatos priežiūros specialistų pareigybių. Iš jų, ligoninėje – 125 etatai ir 165 – pataisos įstaigų medicinos tarnybose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius