Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 11 /12:36

Iš NVSC vadovo pareigų atsisakantis trauktis Robertas Petraitis: argumentų nėra

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) direktorius Robertas Petraitis nusprendė nesitraukti iš pareigų. „Galvų kapojimas nėra pagrindinė infekcijų valdymo priemonė“, – spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo R.Petraitis.

„R.Petraitis nesutinka su ministro pateiktu pasiūlymu“, – BNS pirmadienį patvirtino sveikatos apsaugos ministro atstovė Aistė Šuksta.

Ministrą apie savo sprendimą R.Petraitis aiškino informavęs ne telefonu, bet elektroniniu paštu.

„Sveikatos apsaugos ministerijos viešai pateikta nuomonė apie mano, kaip NVSC direktoriaus, veiklos trūkumus yra nepagrįsta. – popiet surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė R.Petraitis. – To pagrindimo aš neišgirdau nei iš ministro, nei iš kitų atsakingų asmenų. Išgirdau tik labai aiškius politinius pasisakymus, kad kažkas turi būti paaukota siekiant, sakykime taip, nunulinti situaciją.“

R.Petraitis tęsė, kad jokių argumentų dėl savo veiklos neišgirdo: „Iš to, kas kalbama viešai, labai aišku, kad jų ir nėra.“

Anot NVSC vadovo, yra politinis sprendimas nukreipti visų dėmesį nuo esamų problemų.

„Be to, kad argumentų nėra, galiu pasakyti labai aiškiu pavyzdžiu – gavau pasiūlymą palikti NVSC susitarimo būdu numatant tam tikras susitarimo sąlygas, kurių nedetalizuosiu. Tą turėtų padaryti, mano nuomone, SAM, kuri turėtų paaiškinti tokio sprendimo motyvus. Įvertinęs tai ir priėmiau sprendimą tęsti savo darbą NVSC“, – žurnalistams teigė jis.

R.Petraičio teigimu, nustačius sisteminius veiklos trūkumus, jis atsakomybę prisiims ir jos nevengs.

Paklaustas, kaip dirbs neturėdamas pasitikėjimo, jis sakė, kad yra atviras bendradarbiavimui.

„Šiuo metu stebime situacijos stabilizaciją, tikėkimės, kad sergamumas stabiliai pradės mažėti, reikia galvoti apie naujas pandemijos valdymo priemones“, – kalbėjo jis.

Penktadienį A.Dulkys sakė, kad jei R.Petraitis nesitrauks, bus imamasi labiau biurokratinių priemonių. Paklaustas, ar jis ketina dėl galimo atleidimo aiškintis teisme, R.Petraitis pakartojo, kad jis prisiims atsakomybę, jei bus išdėstyti priekaištai apie sisteminius veiklos trūkumus.

„Pagrindinis klausimas buvo mirties atvejai, pateikiau paaiškinimą ir ministerijai, ir viešai. Tikriausiai jums aišku, kad čia negali būti kaltas centras, kai neveikia visos grandys“, – kalbėjo jis.

R.Petraitis sakė, kad NVSC gruodį pajėgė susisiekti su 9 iš 10 koronavirusu sergančiais žmonėmis, o informacija, kad jie nespėjo susisiekti su daug sergančiųjų, esą yra neteisinga.

„Kalbant apie kritiką, kad neištiriame atvejų, noriu priminti, jog epidemiologiškai ištirtų atvejų procentas Lietuvoje yra labai aukštas. Europos užkrečiamųjų ligų centras yra nustatęs, kad geras rezultatas, jeigu epidemiologiškai ištiriama bent 70 proc. atvejų, o NVSC ištiria beveik 90 proc. užsikrėtimo atvejų. Gruodžio mėnesį specialistai susisiekė su 9 iš 10 koronavirsusine infekcija užsikrėtusių žmonių. Tai rodo, kad viešai pateikiama informacija apie tai, kad NVSC netiria atvejų nuo vasaros yra melaginga“, – aiškino jis.

„Pasitariau ir su kolegomis, ir su šeima, su artimaisiais. Tikrai konsultavausi ir gavęs palaikymą sprendimą priėmiau. Bet tai yra mano sprendimas“, – paklaustas, su kuo derino savo sprendimą, kalbėjo jis.

R.Petraitis, atsakydamas į klausimus, sakė su NVSC Vilniaus departamento vadove Rolanda Lingiene dėl to nesikonsultavęs.

„Nepaisant tos visos politikos, kuri dabar vyksta, užuot valdžius pandemiją, žmonių susikaupimas ir susitelkimas gyvybiškai reikalingas. Viliuosi, kad ir aukščiausi šalies vadovai, atsakingi asmenys, iš kurių pastaruoju metu nieko panašaus negirdime, atsimins, kad pandemijos valdymas nėra galvų kapojimas. Nes jei reikėtų tik tiek, matyt, viskas būtų žymiai paprasčiau“, – aiškino NVSC vadovas.

Jis aiškino, kad jo pavaduotojo Giedriaus Nariūno pasitraukimas iš pareigų esą buvo planuotas.

„Tai yra jo planuotas karjeros etapas ir jis mato didesnes perspektyvas ne valstybės tarnyboje“, – teigė R.Petraitis.

VIDEO: NVSC direktorius R.Petraitis – apie priimtą sprendimą ir išsakytą kritiką

Prašė laiko pagalvoti

Pasiūlymo pasitraukti iš direktoriaus pareigų R.Petraitis iš sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio sulaukė praėjusį penktadienį ir paprašė laiko pagalvoti.

Penktadienį ministras teigė, kad jei R.Petraitis nesutiks, teks imtis labiau biurokratinių veiksmų.

A.Dulkys buvo prašęs centro direktoriaus paaiškinimų raštu, juos vertino speciali grupė. Apie rezultatus paklaustas ministras nedaugžodžiavo, tačiau patvirtino, kad klaidų buvo nustatyta.

A.Dulkys teigė, kad neabejoja R.Petraičio, kaip specialisto, patirtimi, tačiau ne kaip vadovo.

Tiek ministras, tiek premjerė Ingrida Šimonytė kritikavo R.Petraitį dėl netinkamai organizuoto darbo. Tuo metu R.Petraitis gynėsi, kad dėl kritikos kenčia sunkiai dirbantys centro darbuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius