Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2021 09 17

NVSC specialistė ateičiai nieko gero nežada: „Nespėjome užbėgti virusui už akių“

Pastarosiomis savaitėmis COVID-19 užsikrečia vis daugiau vyresnių žmonių, kuriems per 50 metų, pažymi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento specialistė Justina Petravičienė. Vakcinacijos nuo COVID-19 tempai, pasak jos, per menki, ir tai esą yra viena iš priežasčių, kodėl epidemiologinė situacija šalyje prastėja.
Karantinas Vilniuje
Karantinas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiuo metu epideminė kreivė kyla aukštyn ir to priežasčių yra daug,15min komentavo J.Petravičienė.

Prevencijos priemones gal kiek primiršome.

„Viena, kalbant labai bendrai ir paprastai – atostogos baigėsi, oras rudenėja, visi sugrįžome į uždaras patalpas, atsirado žymiai daugiau kontakto.

Kita – prevencijos priemones gal kiek primiršome ir, žinoma, skiepijimosi tempas, kuris, toli gražu, nėra toks, kokio reikėtų, norint kalbėti apie palankesnę epidemiologinę situaciją“, – vardijo NVSC specialistė.

Vasarą dažniau sirgo jauni, dabar – vyresni

Pasak jos, koronavirusui nespėjome užbėgti už akių, nes gyventojai laiku nepasiskiepijo.

„Nespėjome užbėgti virusui už akių, ką būtume galėję padaryti su aukštesniais skiepijimosi rodikliais. Pavyzdžiui, Danijoje, kurie jau perėjo į stadiją, kai COVID-19 prilyginta gripui.

Tai reiškia, kad nesakoma, jog tai nepavojinga liga, bet jos valdymas tampa paprastesnis, paskiepijus apie 90 proc. suaugusiųjų ir kone visiškai paskiepijus tuos, kurie yra didžiausioje rizikoje“, – dėstė J.Petravičienė.

Šiuo metu Lietuvoje COVID-19, pasak jos, dažniau ir užsikrečia tie, kurie turi didesnę riziką sirgti sunkia ligos forma:

„Jeigu vasarą turėjome daugiau sergančių jaunų žmonių, paskutinėmis savaitėmis užsikrėtimo atvejų vis daugiau fiksuojama tarp vyresniųjų, tai yra asmenų, kuriems virš 50 metų.“

Problema, kad vangiai skiepijasi vyriausieji

Apskritai COVID-19 atvejų augimas, J.Petravičienės vertinimu, kelia susirūpinimą.

Ir tai esą nieko gero nežada ateičiai.

„Situacijos rimtumą iliustruoja tai, jog praėjusią parą peržengėme 1300 atvejų ribą, kurią paskutinį kartą buvome peržengę pavasarį, piko metu.

Toks atvejų augimas išties kelia susirūpinimą ir kažkokių gerų prognozių, žvelgiant į ateitį, daryti neleidžia“, – teigė specialistė.

„Juolab kad bent viena vakcinos doze šiuo metu pasiskiepijusių turime 61,3 proc. Na, o, pavyzdžiui, bent viena vakcinos doze vakcinuotų žmonių vyresnių nei 80 metų amžiaus grupėje turime vos 59,9 proc.“, – pridūrė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 pacientai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 pacientai

Šie skaičiai, pasak specialistų, per maži: „Tuo labiau kad mirčių šioje amžiaus grupėje registruota daugiausia per visą pandemijos laikotarpį.“

Virusas plinta ten, kur daug nevakcinuotų

Epidemiologinė situacija šalyje šiuo metu aiškiai koreliuoja su skiepijimosi tempais – ten, kur daug nesiskiepijusių, daug ir užsikrėtimų, teigė J.Petravičienė.

„Vakarų Lietuvoje esančių savivaldybių, nusidažiusių juoda spalva, kuriose fiksuojamas didžiausias naujų atvejų per 14 dienų rodiklis, tenkantis 100 tūkst. gyventojų, gyventojai skiepijasi itin vangiai – bent viena vakcinos doze pasiskiepijusių skaičius svyruoja nuo 52 iki beveik 56 proc.“, – komentavo specialistė.

„Tuo metu, pavyzdžiui, dvejose savivaldybėse, kuriose šiuo metu situacija geriausia ir jose fiksuotas naujų atvejų rodiklis per pastarąsias 14 dienų 100 tūkst. gyventojų nesiekia 100 atvejų, pasiskiepijusių yra daugiau – 61 ir 69,4 proc. gyventojų“, – pažymėjo ji.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinavimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinavimas

Statistikos departamento duomenimis, koronavirusu šiuo metu Lietuvoje serga daugiau kaip 10 tūkst. žmonių, ligoninėse gydomi 869 žmonės, 84 iš jų – reanimacijoje.

Nuo COVID-19 ligos iki šiol iš viso mirė 4751 žmogus, iš jų visiškai paskiepyti buvo 67.

Visiškai pasiskiepijusių – daugiau kaip 1 mln. 584 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius