Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 11 07

NVSC specialistė papasakojo, kodėl vėluoja COVID-19 duomenys, bei patikino: turėsim ir 2 tūkst. atvejų

Kiekvieną dieną sužinome apie vis daugiau COVID-19 atvejų, per praėjusią parą jų nustatyta daugiau kaip 1,9 tūkst. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vidaus administravimo skyriaus specialistė Justina Petravičienė sako esanti tikra, jog turėsime ir 2 tūkst. atvejų. Infekcija, pasak jos, įsisuko daugumoje socialinės globos, palaikomojo gydymo įstaigų, labiau ėmė plisti šeimose. Tam, kad susirgimų mastas mažėtų, o sistema neperdegtų, turime būti mažiau socialiai aktyvūs, pabrėžia NVSC atstovė.
Vilnius
Vilnius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Per praėjusią parą NVSC patvirtino 1972 COVID-19 ligos atvejus, tačiau nespėjo ištirti, arba suvesti į sistemą, 756 atvejų epidemiologinių tyrimų duomenų.

J.Petravičienė paaiškino, kodėl taip nutiko: informacija apie COVID-19 testų rezultatus iš laboratorijų keliauja visą parą, o naktį epidemiologai nedirba, tad ir nespėja atlikti tyrimų.

„Pas mus į sistemą testai krenta visą parą. Tarkime, vakar vakare 22–23 valandą testai yra įkritę į sistemą kaip teigiami, mes juos patvirtiname kaip teigiamus už tą parą, bet epidemiologinių tyrimų mūsų specialistai negalėjo pradėti, nes mes per naktį nedirbame.

Visada bus taip, kad dalies epidemiologinių tyrimų nespėsime atlikti“, – 15min pasakojo ji.

Su epidemiologiniais tyrimais tikisi susitvarkyti

Kartą, kai epidemiologiniai tyrimai vėlavo, NVSC pranešė, jog jų nebedarys – gyventojams teko patiems susisiekti su kontaktiniais asmenimis ir pranešti, jog užsikrėtė COVID-19.

Ar tai gali pasikartoti?

Tikrai labai intensyviai kolegos dirba ir atvejus tvirtina.

„Iš šiandien kolegų turimos informacijos negalėčiau pasakyti, kad jie nesusitvarkys su šitais atvejais. Matau, kad tikrai labai intensyviai kolegos dirba ir atvejus tvirtina. Dalis tų, kurie buvo neištirtų, jau matau, kad yra ir jie susieti su protrūkiais arba yra išsiaiškinta, kad nežinomos asmenų užsikrėtimo aplinkybės“, – teigė J.Petravičienė.

„Matyt, matysim pagal pačią situaciją. Kol kas signalų, kad neatliksim tyrimų, neturiu“, – pridūrė ji.

Per praėjusią dieną šalies laboratorijos ištyrė 14 695 ėminius dėl įtariamo koronaviruso, bet 1105 ėminiai liko neištirti.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija anksčiau pranešė, jog laboratorijos pasiekė tyrimų pajėgumų ribas.

J.Petravičienė pabrėžė, jog turime siekti mažinti laboratorijų darbo apkrovas, o tai reiškia – labiau saugotis: „Reikėtų įsivertinti, kad tiek daug atliekama testų, daug nustatoma atvejų. Reiškia, mes turime labai saugotis, kad mažintumėm darbo apkrovas ir infekcijos plitimą Lietuvoje. Kitų išeičių nelabai yra.“

J.Petravičienė: statistika – tikrai teisinga

NVSC atstovė pabrėžė, jog visa viešai skelbiama, su COVID-19 susijusi, statistika yra teisinga.

„Suprantu, kad žmonės kartais galvoja, kad gal mes kažkaip ne taip skelbiam statistiką, tai aš esu tas pats paskutinis žmogus, kuris atiduoda visiems skaičius ir paskelbia. Tikrai galiu pasakyti, kad visi skaičiai yra visiškai teisingi, sužiūrėti“, – tikino J.Petravičienė.

Skaičių stabilizavimą matysime po 10–12 dienų.

Beje, ji neabejojo, jog COVID-19 atvejų skaičius artimiausiu metu augs: „Skaičiai – 1,6 tūkst., 1,9 tūkst., pereisim į 2 tūkst. – tad reikia imtis priemonių, kad mažintume tuos skaičius.“

„Matome daug atvejų, daug židinių, kitaip tariant – protrūkių. Puikiai suprantam, kad jeigu yra protrūkis, tarkime, darbovietėje, žmonės vieni su kitais bendrauja, yra daug asmenų, turėjusių rizikingą sąlytį, ir tikrai dalis tų asmenų užsikrečia. Tai taip, kaip mes turime labai daug protrūkių, galime labai aiškiai prognozuoti, kad bus ir daugiau atvejų.

Jeigu bus imtasi karantino priemonių ir žmonės jų atsakingai laikysis, darys viską taip, kaip paprašyti, <...> tik po kelių savaičių pamatysime rezultatus. Skaičių stabilizavimą matysime po 10–12 dienų, o jau mažėjimą tik vėlesniam laikotarpyje“, – dėstė NVSC specialistė.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Lietuvoje įsigaliojo karantinas, privalu imtis tam tikrų savisaugos priemonių: nesibūriuoti, viešose vietose dėvėti kaukes, negalima lankytis kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigose ir kita.

Šeiminiai židiniai ir nedrausminga visuomenė

J.Petravičienė apgailestavo, jog gyventojai šiais klausimais kol kas nėra pavyzdingi.

„Girdėjau iš kolegų žinių, kad prekybos centruose tikrai nepanašu, kad šiandien Lietuvoje karantinas – deja“, – sakė ji.

Aptardama šeštadienio statistiką, NVSC specialistė atkreipė dėmesį į didelius židinius, taip pat – infekcijos protrūkius šeimose ar artimoje aplinkoje.

„Tų šeiminių židinių atvejų anksčiau mes fiksuodavome, bet jų buvo tikrai gerokai mažesnis procentas.

Didelių židinių tendencija lieka. Turime gydymo įstaigas, socialinės globos, palaikomojo gydymo įstaigas, kur jau tikriausiai, kur Lietuvoje bedursi pirštu, ten tokioje įstaigoje rasi COVID-19 ligos atvejį.

Džiugu, kad vienur ta infekcija sustoja ir mes nebeskaičiuojame atvejų, kitur turime tikrai svarius infekcijos išplitimus – Stonaičių socialinės globos namai, Varnių palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė, Dūseikių socialinės globos namai“, – vardijo J.Petravičienė.

Siekiant valdyti COVID-19 plitimą, jos teigimu, turime vengti susitikimų: „Mes buvom labai mobilūs, vieni kitų išsiilgę, bendravom ir buvom primiršę, kaip infekcija plinta. Socialinis aktyvumas ir yra palankus infekcijai plisti. Dabar reikėtų prisiminti, jog norint sustabdyti infekciją, socialinio kontakto mažinimas yra esminė priemonė.“

Grėsmė visai sistemai

NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė šeštadienį perspėjo, jog iškilo grėsmė visai sveikatos apsaugos sistemai – ji gali perdegti, nes COVID-19 užsikrėtė daugiau kaip 1 tūkst. šalies medikų.

Pasak specialistės, gydymo įstaigų, kuriose fiksuojami koronaviruso židiniai, yra jau visoje Lietuvoje, nepriklausomai nuo jų pavaldumo, lygmens ar profilio.

Apie tai daugiau skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius