Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 05

Nykstantis Piotro Stolypino dvaras Kalnaberžėje bus paimtas iš Viktoro Uspaskicho ir perduotas valstybei

Seimo nario Viktoro Uspaskicho verslo įmonei „Lukta“ priklausantis Kalnaberžės dvaras bus grąžintas valstybės nuosavybėn.
Nykstantis Kalnaberžės dvaras
Nykstantis Kalnaberžės dvaras / Audrės Domeikaitės / 15min nuotr.

Valstybei bus perduoti dvaro rūmai, arklidės, kluonas, tvartas ir rūsys. Taip trečiadienį nusprendė Panevėžio apygardos teismas.

Jis iš bendrovės „Lukta“ Kultūros paveldo departamentui priteisė beveik 340 tūkst. litų žalos, kuri atsirado dėl Kalnaberžės dvaro savininkų nepriežiūros ir neveikimo 2003–2010 metais.

Teismas pabrėžė, kad priteisti ir iš dvaro savininkės išieškoti pinigai turi būti panaudoti būtent Kalnaberžės buvusio dvaro sodybos penkių valstybės saugomų pastatų užkonservavimui ir avarinės pastatų grėsmės pašalinimui.

Dvaro savininkė pripažino, kad dvaru rūpinosi pagal savo finansines išgales. Tačiau teismas padarė išvadą, kad toks rūpinimasis yra nepakankamas, nes kultūros vertybė ir toliau nyksta, jos vertė mažėja. Teismas pažymėjo, jog siekiant visuomenės interesais išsaugoti nekilnojamąją kultūros vertybę, ją būtina paimti iš neatidaus ir nerūpestingo savininko.

Šį teismo sprendimą dar galima skųsti.

Valstybės saugomame Kalnaberžės dvare vaikystę praleido Rusijos imperatoriaus reformatorius Piotras Stolypinas. Maskvoje veikiančio Stolypino fondo vadovas tikina norintis Kalnaberžėje įkurti jo muziejų.

Neogotikinio stiliaus rūmuose buvo sukaupta turtinga paveikslų kolekcija, tarpukariu dvaras priklausė rašytojui Kaziui Binkiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius