-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 30

NŽT detektyvas: stebėtini darbo tempai, žemės užvaldymas ir dokumentas iš ateities

Iš pareigų besitraukianti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovė Daiva Gineikaitė turi bėdų dėl to, kad tikriausiai neblaivi vairavo visureigį ir padarė avariją, tačiau susidaro įspūdis, kad NŽT garaže stovi dar viena transporto priemonė – laiko mašina.

15min gauti dokumentai liudija, kad NŽT vadovybės vaidmuo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) narstomoje istorijoje gali būti ne toks tyras, kokį kilus skandalui bandė piešti NŽT.

Visų pirma, pačios D.Gineikaitės autografu įtvirtinta NŽT pozicija, esą sandoriai dėl žemės Vilniaus Žvėryno rajone nuomos pagal įgytą betono luitą yra švarūs ir teisėti. Visų antra, NŽT tvirtina, jog gerokai iki STT kratų buvo imtasi priemonių dėl nuomos sutarčių nutraukimo. Tačiau oficialūs NŽT raštai kelia dvejopas mintis – tarsi kokioje pranašystėje, NŽT dokumentas grindžiamas įvykiais, kurie tuo metu dar nebuvo įvykę.

NŽT tikina, kad jokių stebuklų neįvyko, o žemės ūkio ministrė išvadų daryti kol kas neskuba.

Kas čia neteisėto? 

15min redakciją pasiekė pluoštas dokumentų iš NŽT. Savo tapatybės atskleisti nenorintys NŽT darbuotojai surinko aibę duomenų, keliančių abejonių dėl tarnybos veiklos legalizuojant pusės hektaro valstybinės žemės nuomą bendrovei, įgijusiai kone bevertį betono luitą Žaliojoje gatvėje sostinės Žvėryno rajone.

Prieš keletą savaičių dėl žemės Žaliojoje gatvėje kilo didelis triukšmas. STT atliko dokumentų poėmius NŽT Vilniaus miesto skyriuje bei betono luitą pardavusioje Vilniaus savivaldybės bendrovėje „Vilniaus vystymo kompanija“ (VVK).

STT akiratyje atsidūrė ir verslininko Edvino Lukaševičiaus bendrovės: auksiniu virtusį „gyvenamąjį namą“ iš VVK nusipirkusi įmonė „Jungtiniai projektai“ bei iš jos turtą žaibiškai perėmusi bendrovė „Rinega“, kuriai ne mažiau žaibiškai išnuomoti du valstybinės žemės sklypai – apie pusė hektaro prestižiniame Vilniaus rajone.

Tą pačią dieną NŽT paskelbė, kad žemės nuomos sutarčių teisėtumu suabejojo Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), o sutarčių su „Rinega“ nutraukimas esą jau senokai inicijuotas. Tikra tiesa – ŽŪM tikrai domėjosi, ar du sklypai Žaliojoje gatvėje „Rinegai“ išnuomoti švariai ir teisėtai. Tačiau NŽT nutylėjo dalį informacijos.

2 mėnesiai – tiek laiko praėjo nuo „namo“ Žvėryne pardavimo iki jo virsmo teise į pusę hektaro valstybinės žemės.

NŽT darbuotojų 15min pateikti dokumentai rodo, kad dar šių metų spalį NŽT gynė sandorius su „Rinega“. Atsakydama į liepos pabaigoje ŽŪM pateiktą užklausą, NŽT oficialiame dokumente atsako, jog Vilniaus skyrius „turėjo ne tik teisinį pagrindą, bet ir pareigą“ išnuomoti žemę įmonei, kuri įsigijo oficialiai iškart dviejuose sklypuose stovintį betono luitą, registre pakrikštytą „gyvenamuoju namu“.

Remdamasi Vilniaus skyriaus informacija, NŽT ministerijai dėsto, kad žemės nuomos sutartys „sudarytos nepažeidžiant teisės aktų reikalavimų“. Dokumentą savo parašu tvirtina NŽT vadovė D.Gineikaitė.

Apsivalymas sutapo su STT apsilankymu

Šių metų gruodžio 3-oji buvo paprastas ketvirtadienis. Visiems, tik ne kai kuriems NŽT darbuotojams. Pas vienus tądien beldėsi STT agentai, rinkdami dokumentus, susijusius su betono luito virsmu į nuosavybę pusei hektaro žemės Žvėryne. Dar kiti tą pačią dieną plušėjo, rengdami raštą, plaunantį NŽT vadovybės mundurą.

Būtent gruodžio 3 d. NŽT parengtas dokumentas, įpareigojantis tarnybos Vilniaus skyrių „kuo skubiau“ inicijuoti „Rinegos“ užvaldytų žemės sklypų nuomos sutarčių nutraukimą. Ar dokumentas su D.Gineikaitės autografu parengtas prieš STT pareigūnų vizitą NŽT Vilniaus skyriuje, ar po jo, belieka spėlioti.

15min.lt nuotr./NŽT raštas dėl žemės nuomos sutarčių nutraukimo sutapo su STT pareigūnų vizitu
15min.lt nuotr./NŽT raštas dėl žemės nuomos sutarčių nutraukimo sutapo su STT pareigūnų vizitu

Tą pačią dieną, kai STT agentai purtė NŽT Vilniaus skyrių, tarnyba suskubo pranešti, kad procesas dėl nuomos sutarčių nutraukimo jau senokai vyksta. Tačiau oficialūs pačios NŽT dokumentai liudija, kad prie šio proceso galėjo prisidėti ir laiko mašina.

Priimkite sprendimus lapkritį – pagal tai, ką nuspręsite gruodį

NŽT darbuotojų 15min pateikti dokumentai liudija, kad laiko mašina D.Gineikaitės kabinete galėjo stovėti būtent gruodžio 3-ąją. Tądien NŽT vadovė arba kas nors iš jos pavaldinių turėjo pasiimti jau minėtą raštą dėl žemės nuomos sutarčių nutraukimo, sėsti į tik fantastinėse knygose egzistuojančią transporto priemonę ir nusikelti į netolimą praeitį. Ar bent jau toks scenarijus galėtų paaiškinti dar vieną oficialų NŽT dokumentą.

Šių metų lapkričio 23 d. NŽT surašytas pranešimas dėl galimo tarnybinio nusižengimo, padaryto Arvydo Juškos – buvusio laikinojo NŽT Vilniaus skyriaus vadovo, kuriam vadovaujant NŽT palaimino sutartis su „Rinega“. Viskas lyg ir aišku – dėstomos betono luito alchemijos formulės, primenamas oficialus susirašinėjimas. Tik staiga – sakinys iš laiko mašinos.

„Nacionalinė žemės tarnyba 2015 m. gruodžio 3 d. pavedimu Nr. 1PAV-410-(1.8.) pavedė Vilniaus miesto skyriaus vedėjui inicijuoti aukščiau minėtų valstybinės žemės nuomos sutarčių nutraukimą“, – rašoma dokumente.

15min.lt nuotr./NŽT raštas su laiko mašinos elementais
15min.lt nuotr./NŽT raštas su laiko mašinos elementais

Štai taip. Lapkričio 23 d. NŽT vadovavosi dokumentu, kuris buvo parašytas beveik dviem savaitėmis vėliau. Jei norėtumėte sužinoti laimingus šio sekmadienio „Teleloto“ skaičius, kreipkitės į NŽT.   

Biurokratų darbas – svajonių tempu

Kai kalba eina apie biurokratiją, daugeliui pirmiausiai į galvą šauna mintys apie lėtą darbą, iš stalčiaus į stalčių keliaujančius dokumentus, mėnesių mėnesius trunkančias procedūras. Tačiau Žaliosios gatvės istorijoje NŽT darbuotojai pasistengė paneigti šiuos stereotipus – laikinasis Vilniaus skyriaus vadovas A.Juška dirbo kaip bitutė.

VVK „gyvenamąjį namą“ Žaliojoje gatvėje pardavė gegužę. Prieš tai, balandžio mėnesį, A.Juška pasirašė raštą VVK, kuriuo neprieštarauja, kad „būtų perleistas valstybinėje žemėje, kurioje nesuformuoti žemės sklypai, Vilniaus m. sav., Žalioji g. 3, esantis pastatas“. VVK pastatą už maždaug 15 tūkst. eurų pardavė gegužę. Analogišką A.Juškos palaiminimą gegužės 21 d. gavo ir E.Lukaševičiaus bendrovė „Jungtiniai projektai“.

Netrukus „gyvenamojo namo“ savininke tapo kita E.Lukaševičiaus įmonė „Rinega“. Ji jau birželio 11 d. kreipėsi į NŽT Vilniaus skyrių dėl žemės kadastro duomenų patikrinimo ir žemės nuomos sutarčių sudarymo. Neprireikė nė poros savaičių, ir tą patį birželio mėnesį A.Juškos parašais įtvirtintas sklypų suformavimas.

Laikinasis NŽT Vilniaus skyriaus vadovas apsukų nemažino ir toliau. Liepos 16 d. jis ir E.Lukaševičius padėjo parašus ant dviejų valstybinės žemės sklypų nuomos sutarčių. Pusė hektaro Žvėryne „Rinegai“ išnuomota 55 metams.

Ministrė išvadų daryti neskuba

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė 15min patvirtino, jog spalį NŽT jos vadovaujamą ministeriją informavo neradusi pažeidimų išnuomojant valstybinę žemę „Rinegai“. Anot ministrės, tokie paaiškinimai ŽŪM teisininkų neįtikino, ir jau lapkričio pradžioje ministerija liepė imtis sutarčių nutraukimo.

„Mūsų departamentas tikrino, žiūrėjo, analizavo tą medžiagą. Ir yra mano pasirašytas raštas, kad, mūsų nuomone, tai yra neteisėta. (...) Lapkričio pačioje pradžioje“, – prisiminė V.Baltraitienė.

Paprašyta įvertinti NŽT dokumentą, kuriame remiamasi kitu, dar neegzistuojančiu NŽT raštu, „darbietė“ išvadų daryti neskubėjo. Vis dėlto ministrė neslepia, jog nuorodos į dar neegzistuojančius dokumentus nėra dažnas reiškinys.

„Na, taip neturėtų būti. Iš viso – teisiškai“, – nusistebėjo V.Baltraitienė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė

NŽT: nėra jokios mistikos

NŽT 15min pateikė komentarą, kuriame dėsto, jog jokių neatitikimų dokumentuose nebuvo. Esą buvo laikomasi atitinkamų terminų, ir būtent taip lapkričio 23 d. dokumente atsirado nuoroda į kitą, po pusantros savaitės atsiradusį dokumentą.

Anot NŽT, D.Gineikaitė iš tiesų davė pavedimą pradėti tyrimą dėl A.Juškos veiklos ir sykiu davė „protingą terminą“ žemės nuomos sutarčių su „Rinega“ nutraukimui ir kitiems reikalingiems veiksmams. Esą būtent iki gruodžio 3 d. turėjo būti parengtas pavedimas dėl nuomos sutarčių nutraukimo.

Anot NŽT, jokio dokumentų klastojimo nebuvo ir būti negalėjo. Tarnyba taip pat tikina, jog nėra nieko keisto tame, kad pačios NŽT spalį ŽŪM pateiktame dokumente ginamos sutartys su „Rinega“. Esą atsakymas buvo parengtas pagal A.Juškos vadovauto NŽT Vilniaus skyriaus pateiktą informaciją, o specialiai ŽŪM komisijai su paaiškinimais nesutikus ir rekomendavus sutartį nutraukti, buvo imtasi atitinkamų veiksmų.

D.Gineikaitės rašto, kuriuo būtent gruodžio 3 d. pavesta nutraukti žemės nuomos sutartis, NŽT nesieja su tą pačią dieną vykusiomis STT kratomis.

D.Gineikaitės bėdos nesibaigia

Pirmadienį NŽT vadovė D.Gineikaitė pasiprašė atleidžiama iš darbo. Visa tai vyksta naujo skandalo įkarštyje: NŽT direktorė Kaune padarė eismo įvykį, jai nustatytas girtumas. Moteris pareiškė nebuvusi girta, o Kaune duotas kraujo mėginys tai esą įrodys.

Netrukus STT pradėjo tyrimą dėl galimo medicininių duomenų klastojimo, siekiant nuslėpti D.Gineikaitės girtumą. Specialiosios liudytojos statusu apklausta NŽT vadovė nutarė trauktis iš pareigų.

Vis dėlto tuo jos bėdos nesibaigs. V.Baltraitienės teigimu, nepaisant NŽT vadovės sprendimo trauktis, tarnybinis patikrinimas dėl jos veiklos tęsiamas ir, pasitvirtinus įtarimams, gali turėti labai rimtų padarinių.

„Tarnybinis patikrinimas dėl šito įvykio yra tęsiamas. Ir mes jai registruoti laišku išsiuntėme pranešimą, kad jis tęsiamas ir prašome pateikti paaiškinimus. Tai, kad jinai prašosi atleidžiama ir bus atleista, nereiškia, kad nebus vykdomas tarnybinis patikrinimas“, – reziumavo ministrė.

Su D.Gineikaite 15min nepavyko susisiekti. NŽT vadovė į skambučius neatsiliepė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius