-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 12 /11:52

NŽT vadovas iš darbo veja stebuklingai pralobusį savo pavaduotoją

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktorius Danielius Kuprys nemato galimybių savo pavaduotojui Tomui Ladukui likti pareigose. Tokį sprendimą NŽT vadovas priėmė 15min atskleidus, kaip T.Laduko šeima pasitelkė NŽT įspūdingam praturtėjimui.
Danielius Kuprys
Danielius Kuprys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip atskleidė vasarį publikuotas 15min tyrimas, NŽT direktoriaus pavaduotojo žmona Jolanta Ladukienė su artimaisiais užvaldė sklypą Vilniuje, Laisvės pr. 26, prie „Sodros“. Nuosavybės teisės į šį sklypą atkurtos po to, kai centrinė NŽT administracija spaudė Vilniaus savivaldybę būtent šį sklypą atiduoti nuosavybės atkūrimo procedūrai.

T.Laduko atvejis – ne vienintelis?

Susipažinęs su šią istoriją lydėjusiais NŽT veiksmais ir sprendimais, D.Kuprys kategoriškas – T.Ladukas toliau dirbti tarnyboje nebegali. Tokią išvadą NŽT direktorius daro susipažinęs su vidinio patikrinimo medžiaga. Ji esą rodo, kad T.Ladukas galimai piktnaudžiavo tarnyba, siekdamas naudos savo artimiesiems.

„Matome, kad privatūs interesai nebuvo deklaruojami tinkamai. Atsiranda tokie sklypai, apie kuriuos visuomenė nežino, jie išdygsta kaip grybai po lietaus. Procedūros yra daromos skubotai ir apie jas sužino tiktai išskirtiniai asmenys, – patikrinimo rezultatais dalijosi D.Kuprys. – Tokius neteisėtus veiksmus darantys asmenys negali toliau dirbti tarnyboje.“

T.Laduko elgesį šiuo metu vertina ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). Kaip 15min informavo VTEK atstovė žiniasklaidai Eglė Ivanauskaitė, trečiadienio posėdyje nutarta paprašyti NŽT patikslinti tarnybinio patikrinimo dėl T.Laduko išvadas, nurodant, kokius įstatymo reikalavimus pažeidė T.Ladukas.

NŽT vadovo žodžiais, „einama link“ T.Laduko pasitraukimo iš posto.

Kiek anksčiau panašią poziciją išdėstė ir žemės ūkio ministras Bronius Markauskas. D.Kuprys teigia ministrui visiškai pritariantis. Tiesa, į skandalą iki ausų įklimpęs T.Ladukas praėjusią savaitę buvo komandiruotėje, o dabar išsiruošė atostogų, tad kėdės atlaisvinimo klausimas bus sprendžiamas vėliau.

„Jis atostogauja šiuo metu. Manau, kad pirmą dieną po atostogų aš su juo rimtai pasišnekėsiu apie jo perspektyvą ir ateities planus. Bet, kaip ir ministras išsireiškė, tokie darbuotojai neturėtų dirbti toliau valstybės tarnyboje“, – sakė D.Kuprys.

Be to, NŽT vidinis patikrinimas esą išplėstas, siekiant plačiau ištirti, kaip buvo užvaldytas sklypas Laisvės prospekte. Kartu NŽT vadovas užsimena, jog šiuo metu ieškoma ir kitų panašių atvejų – o nustačius daugiau į nešvarius žaidimus su žeme įsivėlusių NŽT darbuotojų, su jais taip pat bus atsisveikinta.

„Labai keistai atrodo, kai [pretendentų į nuosavybės atkūrimą] eilės nejuda ir yra laukiama kažkokių konkrečių, ypatingos vertės sklypų. Ir eilės pajuda tada, kai tie sklypai atsiranda. O jie atsiranda staiga – tiesiai iš dangaus. Tokie dalykai tikrai neturi būti toleruojami. Jeigu dar bus nustatyta kažkokių panašių atvejų – tikrai su tokiais darbuotojais dirbti toliau galimybės nebus“, – į vatą nevyniojo D.Kuprys.

Prokuratūra siekia atimti pinigus

Generalinė prokuratūra praėjusią savaitė dėl T.Laduko artimųjų praturtėjimo kreipėsi į teismą. Prokurorai siekia panaikinti NŽT sprendimus, susijusius su sklypo atidavimu J.Ladukienei ir jos šeimai.

Tiesa, pats sklypas į valstybės rankas negrįš. Mat J.Ladukienė su kompanija žemę per kelis mėnesius pardavė bendrovei „Vakarų Vilniaus projektai“, kuri čia ketina statyti naują „Maximą“. Kadangi nėra duomenų, rodančių, kad „Vakarų Vilniaus projektai“ žinojo apie galimai neteisėtą žemės užvaldymo būdą, visiška restitucija prokurorams atrodo neįmanoma.

Tačiau Generalinė prokuratūra nusitaikė į T.Laduko šeimos kišenę ir restituciją vykdys ne per nekilnojamąjį turtą, o per pinigines lėšas. Teismo prašoma iš J.Ladukienės ir jos artimųjų atimti 608 tūkst. eurų – tokią sumą jie gavo už sklypo pardavimą. T.Ladukas deklaravo, kad vien jo sutuoktinė už savo sklypo dalį gavo 150 tūkst. eurų.

NŽT vadovas žada visokeriopą savo vadovaujamos tarnybos bendradarbiavimą siekiant restitucijos.

„Tokie dalykai neturėtų būti toleruojami. NŽT teikė ir teiks prokuratūrai ir teismui absoliučiai visą informaciją, kad šis atvejis būtų kuo greičiau visapusiškai ir išsamiai ištirtas“, – sakė D.Kuprys.

Į prokurorus po 15min tyrimo kreipėsi Seimo narė Agnė Bilotaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius