TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2008 10 14

„Obelėlė“ skęsta rūpesčių jūroje

„Situacija yra baisi ir kuo toliau, tuo baisiau“, – su tokiais komentarais apie darželį, kurį šiuo metu lanko jos keturmetis mažylis, į „15min“ kreipėsi trijų vaikų mama.
„Obelėlės“ direktorė A.Vainiutė pagalbos kreipėsi į savivaldybę.
„Obelėlės“ direktorė A.Vainiutė pagalbos kreipėsi į savivaldybę. / „15 minučių“/E.Jankausko nuotr.

Klaipėdietė pasakojo nebegalinti ramiai stebėti situacijos lopšelyje-darželyje „Obelėlė“. Šis darželis priskiriamas prie labiausiai apleistų ir remonto prašančių Klaipėdos darželių: įstaigos fasadas apsilupinėjęs, tvora išklypusi, langai nekeisti, būtina keisti vamzdynus.

Kaip pasakojo klaipėdietė, darželis metų metais nematęs jokio remonto. „Jį lankė mano vyriausias vaikas ir vidurinėlis, o dabar lanko ir mažasis. Vyriausiajam mano vaikui jau dvylika ir niekas nuo to laiko nepasikeitė. Netgi prasčiau – tuomet viskas dar nebuvo taip apleista“, – pasakojo klaipėdietė.

Šiaurinėje miesto dalyje, Valstiečių gatvėje, esantį darželį šiuo metu lanko 85 vaikai. Pasak į redakciją besikreipusios mamos, visi aplinkiniai darželiai yra perpildyti, juose sudėtinga rasti laisvų vietų. „Jeigu šioje miesto dalyje būtų uždaryta ir „Obelėlė“, situacija būtų labai kebli“, – sakė pašnekovė.

Artima klaipėdietės giminaitė, gyvenanti Miško kvartale, savo vaiką veža į Baltijos prospektą, nes artimesniuose darželiuose vaikui vietos nepavyko rasti.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Švietimo įstaigų ūkio tarnybos viršininkės Violetos Gembutienės, Klaipėdoje remonto šaukiasi beveik pusė darželių. „Tačiau „Obelėlei“ šiuo metu bene labiausiai reikia remonto”, – pripažino specialistė.

Be remonto – dešimtmečius

Darželis skaičiuoja jau 44 metus. Kaip teigė pastatą „15min“ žurnalistei aprodžiusi lopšelio-darželio „Obelėlė“ direktorė Asta Vainiutė, tai vienas seniausių darželių Šiaurinėje miesto dalyje.

Vaikų grupėse termometrai rodė vos vienuolika laipsnių šilumos.

Kol kas šioje įstaigoje nepakeisti nei langai – išlikę senieji mediniai, nei durys, o fasadas, dažytas prieš penkiolika metų, jau gerokai apsilupinėjęs. Neseniai vamzdynus tikrinę specialistai konstatavo – juos būtina keisti. „Būna, kad ima sklisti nemalonus kvapas. Išsikviečiame remontininkus, jie pataiso, sumokame pinigus, tačiau po kiek laiko vėl tas pats. Paskutinį kartą jie mums sakė, kad medžių šaknys gerokai apardžiusios vamzdžius ir juos reikia keisti“, – teigė A.Vainiutė.

Iš pinigų, skirtų pasiruošimui naujiems mokslo metams, ketinama nupirkti naujas duris grupėms.

„Tačiau vidaus remontas – jau „zuikio dainos“, palyginus su kitomis bėdomis“, – sakė direktorė.

Šalčiau nei lauke

Užklupus šaltam rugsėjui atsivėrė visos „Obelėlės“ „žaizdos“. Vaikų grupėse termometrai rodė vos vienuolika laipsnių šilumos. Paradoksalu, tačiau tuo metu lauke buvo šilčiau nei pačiame darželyje. Direktorė dabar svarsto, kad taip galėjo nutikti, nes darželis pastatytas ant pelkėtos vietovės.

„Tėvai buvo labai geranoriški ir sunešė elektrinius šildytuvus. Tačiau šiltos dienos baigėsi – „išmušė“ elektros skaitiklius ir išsijungė kompiuteriai, sustojo darbas buhalterijoje“, – prisiminė direktorė. Netrukus darželiui buvo įjungtas centrinis šildymas.

Pasipiktinusi klaipėdietė sakė, kad šildytuvai ir džiaugsmas dėl įjungto šildymo – jokia išeitis. „Reikia kuo skubiau keisti langus. Tai, kad imta jį šildyti – ne problemos sprendimas“, – aiškino ji.

Baiminasi, kad neuždarytų

Dėl beviltiškos padėties darželyje jo direktorė kreipėsi į savivaldybę. Rašte nurodomos visos bėdos: byrančios sienos, kanalizacijos vamzdynai, pasenę langai, sulaužyta tvora, išdaužyta kiemo danga.

„Esu optimistė ir viliuosi, kad viskas išsispręs. Juolab kad netgi gavome raštą iš mero“, - tikino A.Vainiutė.

Ūkio tarnybos vedėja tikino, kad remonto mieste laukia beveik pusė iš 52 miesto darželių. Visus juos sutvarkyti, pasak V.Gembutienės, prireiktų „milijoninių lėšų“. „Šiemet skirta maždaug 8 milijonai litų ir ne kažin ką padarėme“, – teigė ji.

Šiemet remonto sulaukė „Versmės“, „Vyturėlio“, „Ąžuoliuko“, „Aitvarėlio“ ir „Varpelio“ ikimokyklinės įstaigos.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius