Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 14 /22:23

Oficialu: valdantieji naujuoju ministru nori matyti S.Skvernelio komandos žmogų

Premjeras Saulius Skvernelis antradienio vakarą patvirtino „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio žodžius, kad kandidatas į ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas yra jo patarėjas, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Lukas Savickas. Be to, paskelbta, kad valdantieji svarstys galimą kelių ministerijų sujungimą.
Saulius Skvernelis ir Lukas Savickas
Lukas Savickas / LRVK/ Dariaus Janučio nuotr.

Pirmiausia apie tai, kad kandidatas vadovauti Ekonomikos ir inovacijų ministerijai yra L.Savickas, antradienio popietę pranešė R.Karbauskis.

Antradienio vakarą susirinkusi valdančiosios koalicijos taryba apsvarstė L.Savicko kandidatūrą ir jai pritarė. Prezidentui Gitanui Nausėdai ji ir bus teikiama.

„Pristatytas galimas kandidatas į Ekonomikos ir inovacijų ministro poziciją. Apie šią kandidatūrą jau yra kalbėta su Respublikos prezidentu kaip galimą variantą. Tai viena iš tų alternatyvų be ministerijų sujungimo, galiu įvardyti tai, kas jau yra įvardyta, – L.Savickas“, – nurodė S.Skvernelis.

Po daugiau kaip pusantros valandos trukusio posėdžio premjeras taip pat sakė, kad pirmiausia valdantieji apsvarstė klausimą dėl Ekonomikos ir inovacijų bei Energetikos ministerijų.

Tarp kelių siūlymų ir svarstymų – jų apjungimas.

„Buvo priimtas sprendimas, kad bus teikiama ministro kandidatūra. Šitos ministerijos iki kadencijos pabaigos dirbs kaip atskiros, o iki kadencijos pabaigos bus pradėta diskusija dėl galimo ministerijų apjungimo, funkcijų perskirstymo tarp ministerijų. Tai pagrindinės – Energetikos, Aplinkos apsaugos ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijos“, – pareiškė premjeras.

Lauks galimybės susitikti su G.Nausėda

L.Savickas antradienio vakarą savo feisbuko paskyroje dėkojo S.Skverneliui „už galimybę daugiau nei trejus metus darbuotis jo patarėjų komandoje ir kartu įgyvendinti tuos pokyčius, kurių tikrai reikia Lietuvai“.

Jis aiškino labai vertinantis ministro pirmininko išreikštą pasitikėjimą siūlant tęsti pokyčius ekonomikos ir inovacijų srityje ministro pozicijoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Anot L.Savicko, tai – nelengvas iššūkis, užduotys yra labai konkrečios ir labai aiškus terminas, per kurį reikia jas įgyvendinti.

„Lauksiu galimybės Respublikos prezidentui pristatyti planuojamus darbus bei prioritetus. Esu pasiruošęs juos pristatyti ir koalicijos partneriams bei atsižvelgti į visus konstruktyvius siūlymus“, – feisbuko paskyroje rašė L.Savickas.

Lauksiu galimybės Respublikos prezidentui pristatyti planuojamus darbus bei prioritetus.

Su S.Skverneliu dirba trejus metus

L.Savickas nuo 2016 metų pabaigos yra S.Skvernelio patarėjas ekonomikai ir strateginių pokyčių valdymo klausimais.

Per 2018 metais vykusius savivaldybių tarybų rinkimus L.Savickas pagal Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų sąrašą buvo išrinktas į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą.

Jeigu būtų patvirtintas ministru, L.Savickas turėtų trauktis iš Vilniaus miesto savivaldybės tarybos, nes įstatymas numato, kad savivaldybės tarybos nario pareigos yra nesuderinamos su Vyriausybės nario pareigomis.

L.Savickas yra baigęs mokslus užsienyje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lukas Savickas

Nyderlandų Mastrichto universitete jis įgijo Europos viešųjų reikalų magistro laipsnį. Prieš tai Jorko universitete Jungtinėje Karalystėje jis baigė politikos ir tarptautinių santykių bakalauro studijas.

L.Savickas yra dirbęs užsienio investicijų plėtros agentūroje „Investuok Lietuvoje“, programos „Kurk Lietuvai“ metu įgyvendino projektus šioje agentūroje bei Vyriausybės kanceliarijoje.

Taip pat jis dirbo asociacijos „Investuotojų Forumas“ politikos bei viešųjų reikalų vadovu.

Atsilaisvino V.Sinkevičiaus vieta

Ekonomikos ir inovacijų ministro vieta liko laisva po to, kai šias pareigas ėjęs, „valstiečių“ deleguotas Virginijus Sinkevičius tapo eurokomisaru.

Jis nesiėmė vertinti, kas turėtų tapti jo įpėdiniu, tačiau pabrėžė, kad būsimam ministrui reikės ir Seimo, ir Vyriausybės paramos.

LRVK/Dariaus Janučio nuotr./Saulius Skvernelis ir Virginijus Sinkevičius
LRVK/Dariaus Janučio nuotr./Saulius Skvernelis ir Virginijus Sinkevičius

Premjeras S.Skvernelis anksčiau nurodė į ministro pareigas ieškosiąs patyrusio asmens:

„Liko metai laiko, ar šiek tiek jau ir mažiau. Tai nebus žmogus, kuris galėtų ateiti mokytis, bandyti temą pagauti. Iššūkiai tai ministerijai yra milžiniški, poreikiai milžiniški. Reikės surasti kandidatą, kuris būtų pasirengęs pačią pirmą dieną vykdyti tuos ministerijos uždavinius, kurie numatyti Vyriausybės programoje.“

Atrodo, prezidentas Gitanas Nausėda ministrui pirmininkui šiuo klausimu antrino.

„Prezidentas laikosi nuomonės, kad būsimasis ministras turėtų būti ne naujokas, kad jis turėtų būti iš sistemos vidaus, kad išmanytų ekonomikos ir inovacijų failą“, – anksčiau kalbėjo G.Nausėdos vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis.

Naujo ministro ieškantys valdantieji ne kartą užsiminė, kad Ekonomikos ir inovacijų bei Energetikos ministerijos galėtų būti jungiamos. Tačiau prezidentūra skubiai pertvarkai paprieštaravo.

„Net jeigu ir būtų sujunginėjama ministerija, tai turėkime omenyje, kad ji bus sujungta tik kitos kadencijos pradžioje. Todėl dabar ministro tikrai reikės“, – nurodė prezidento vyriausiasis patarėjas.

Pagal Konstituciją, ministrus premjero teikimu skiria ir atleidžia prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius