Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 27

„Open House Vilnius“ organizatorė Vita: „Atrasti Vilnių galima iš naujo ir iš naujo“

Ar Vilnius svetingas? Vienareikšmiškai – taip, įsitikinusi viena iš „Open House Vilnius“ organiztorių Vita Soltonaitė-Puslienė. Miestas turi būti atviras, įdomus ir patrauklus ne tik svečiams, o visų pirma – vietiniams. O Vilnius – toks ir yra! Jau metus inicijuojamas festivalis „Open House Vilnius“ susilaukia vis daugiau susidomėjimo – žmonės kviečiami užsukti į pastatus, kurie neatveria savo durų kasdien, susipažinti su jų architektūra, istorija.
Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras
Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras / Norbert Tukaj nuotr.

Vilniečiai pradeda vis labiau domėtis savu Vilniumi. Žmonės atsiveria miestui ir miestas atsiveria žmonėms. Iniciatyva, kuri 2018 metais buvo pripažinta Vilniaus svetingiausia, gimė 2015 metais, Londone vykstančio panašaus projekto pagrindu. Vilnius kasmet renka savo svetingiausius, už juos balsuoti galime ir šiemet.

Parodyti Vilniaus spalvas

„Open house Vilnius“ iniciatyvos gairės atkeliavo iš Londono, o Lietuvoje inciatyvos renginį organizuoti ėmėsi septyni jauni architektai. „Nežinojome, ar tai žmones tikrai sudomins, tačiau kituose miestuose tokios iniciatyvos sveikintinos. Seniai svajojome atverti Vilniaus pastatus vilniečiams, ypač tuos, kurie įprastą dieną nėra taip lengvai pasiekiami. Dabar matome, kad idėja labai pasiteisino. Prieš kelis metus atverti savo duris sutiko 30 pastatų, o praėjusiais metais turėjome jau 70. Kad festivalis įdomus visuomenei rodo ir didėjantis savanorių skaičius, 2019 m. „Open House Vilnius“ jų turėjo net 500“, – pasakojo viena iš renginio organizatorių Vita.

A.Slapikaitės–Jurkonės nuotr./Vita Soltonaitė-Puslienė
A.Slapikaitės–Jurkonės nuotr./Vita Soltonaitė-Puslienė

Pasak Vitos, džiugina ir tai, kad miestas vis atviriau pasitinka „Open House Vilnius“, anksčiau festivalį pastatai „įsileidavo“ vos kelioms valandoms, dabar jau duris atveria ir visam savaitgaliui. „Kasmet sulaukiame vis daugiau teigiamų atsiliepimų – džiaugiasi ir pastatų savininkai, atvėrę duris visuomenei, savanoriams patinka vesti ekskursijas, o vilniečiai labai džiaugiasi galėję pažvelgti į Vilnių naujomis akimis, atrasti kitokių jo spalvų“, – džiaugėsi pašnekovė.

Viena iš festivalio sumanytojų atkreipė dėmesį, kad pro nemažą dalį Vilniaus pastatų praeiname kasdien net nesusimastę, kokią istoriją pasakoja jo eksterjeras, kokių statinys tyri paslapčių, kas slypi jo viduje – ištaigingas ar atvirkščiai labai kuklus interjeras. „Open House Vilnius“ būtent ir kviečia pažinti Vilnių per architektūrinę prizmę.

G. Akelio nuotr./„Open House Vilnius“ savanoriai
G. Akelio nuotr./„Open House Vilnius“ savanoriai

Labiausiai pamėgti

Kasmet nuo 2015 metų festivalis vis ūgteli, organizatoriai gali pasiūlyti susidomėjusiems vis naujų objektų, o taip pat ir tų, kuriais susidomėjimas neblėsta jau keleri metai. Paklausta, kokie Vilniaus statiniai susilaukia didžiausio srauto lankytojų, Vita sutiko pasidalinti po festivalių sudarytais praėjusių metais „top‘ais“. „Prieš kelerius metus populiarūs buvo Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas (Vileišių rūmai), Pirklių klubas – verslo centras, k29 – administracinis pastatas, Gaisrinė ir bendrosios pagalbos centras ir Swedbank centrinė būstinė. O praėjusių metų top penketukas būtų toks: Vilniaus koncertų ir sporto rūmai, Pirklių klubas, Juozapo Montvilos kolonija Lukiškėse, VU Botanikos sodo Žaliasis pastatas (augalas) Kairėnuose ir Vileišių rūmai“, – vardino pašnekovė.

Vita pasakoja, kad „Open house Vilnius“ kviečia vilniečius ir Vilniaus miesto svečius susipažinti su išskirtiniais XX ir XXI a. pastatais ir interjerais: „Ypač norime žmones supažintinti su modernizmo, postmodernizmo ir šiuolaikiniais, naujai mieste pastatytais pastatais.“

Paklausus, ar yra tokių statinių, kurių dar nepavyko atverti, bet labai norisi. „Net jei ir būna sunku prikalbinti, vėliau labai džiaugiamės. Pavyzdžiui, ilgai įkalbinėjome atsiverti Vilniaus koncertų ir sporto rūmus ir Lietuvos nacionalinį operos ir baleto teatrą. Gal Nuo pat festivalio pradžios, penkerius metus. Pavyko tai padaryti praėjusiais metais ir jie sulaukė tikrai nemenko susidomėjimo“, – atviravo Vita.

Nobert Tukaj nuotr./Vilniaus koncertų ir sporto rūmai
Nobert Tukaj nuotr./Vilniaus koncertų ir sporto rūmai

Svetingiausia iniciatyva

2018 metais Vilniaus svetingiausiųjų rinkimuose „Open House Vilnius“ išrinkti svetingiausia miesto iniciatyva. Pasak Vitos, tai labai malonus pripažinimas – kartu įrodantis, kad iniciatyvą kurti buvo verta, o ir skatinantis dirbti dar labiau, plėsti ir auginti festivalį.

Ar projektas suteikia Vilniui svetingumo? „Be jokios abejonės. Mes turime stengtis, kad miestas būtų įdomus ne tik turistui, bet ir kiekvienam čia gyvenčiam žmogui. Man kartais atrodo, kad Vilnius yra neišsiamiamas, kad gal jį pažinti iš naujo ir iš naujo. Tokius potyrius ir norime suteikti festivalio dalyviams. Jie tikrai labai mielai prisijungia prie ekskursijų, vis labiau domisi miestu. Iš tiesų, kai pradeda pažinti miestą iš kitų pusių, visai kitaip jame ir gyveni. Kitoks jausmas net ir kasdieną eiti gatvėmis ir matyti tuos pastatus, matyti jau ne tik eksterjerą“, – kalbėjo Vita.

S. Žiūros nuotr./Vilniaus svetingumo apdovanojimai
S. Žiūros nuotr./Vilniaus svetingumo apdovanojimai

Vilnius turi tiek istorijų ir spalvų, kad sugeba nustebinti kiekvienais metais – ir dalyvius, kurie lankosi festivalyje ne pirmus metus, ir net organizatorius. „Aš ir pati nustempu, kiekviename festivalyje ir ne vieną kartą. Pamenu visai neseniai teko apsilankyti Šiuolaikinio meno centre, atrodo, tiek apie jį žinai, esi lanęsis ne sykį, bet per ekskursiją sužinojau tokių dalykų, kurie mane iš tiesų sužavėjo“, – atviravo organizatorė.


Atiduokite balsą už Vilniaus svetingiausius –www.vilniaussvetingumas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius