Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 23

Opozicija „Gabrieliaus žaidime“ nedalyvaus, V.Čmilytė-Nielsen iniciatyvos dėl Seimo paleidimo nesiims

Šalyje – politinė krizė: premjerei Ingridai Šimonytei paskelbus, kad jeigu nebus išankstinių Seimo rinkimų Vyriausybė trauksis, konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis pakvietė parlamentines frakcijas tartis dėl galimos rinkimų datos. Opozicinės partijos tokį susitikimą, rengiamą antradienį, boikotuos. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, kurią, tarkime, socdemai mato kaip turinčią burti galimą paramos išankstiniams parlamento rinkimams, to nedarys, nes pirmalaikiams rinkimams nepritaria.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie tai, kad nedalyvaus susitikime G.Landsbergio kvietimu, pranešė socialdemokratai, demokratai, „darbiečiai“.

Pasak Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos atstovės Rasos Budbergytės, tam yra aiški priežastis.

„Neisime pas Gabrielių“

„Pirmą kartą mes išgirdome tokį kvietimą susitikti, aptarti kažkokios situacijos Lietuvos valstybėje per šituos visus metus, kiek dirba šios kadencijos Seimas. Iš tiesų ne Gabrielius ir ne konservatorių partija turi organizuoti tokio klausimo aptarimą, jeigu jau iškyla klausimas, ar reikalingi priešlaikiniai Seimo rinkimai.

Socialdemokratai tikrai galvoja, kad tokios iniciatyvos turėtų imtis Seimo pirmininkė, kuri yra antras asmuo valstybėje, kad V.Čmilytė-Nielsen turėtų kviesti ir opozicines frakcijas, ir valdančiojoje koalicijoje esančias frakcijas pasitarti, ar reikalingi priešlaikiniai Seimo rinkimai. Todėl mes neisime dalyvauti pas Gabrielių ir padėti jam įgyvendinti kažkokią strateginę jų darbotvarkė, kurią jie susikūrė penktadienį per savo prezidiumo posėdį ir, matyt, labai dėlioja taktinius žingsnius, į kuriuos nori įtraukti ir opoziciją“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo socdemė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rasa Budbergytė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rasa Budbergytė

R.Budbergytės teigimu, viskas turi vykti nuoseklesne tvarka: premjerė, kaip žadėjusi, turi atsistatydinti, pasitraukus Vyriausybei prezidentas Gitanas Nausėda turi formuoti naują ministrų kabinetą ir tik jeigu tai nepavyks, turėtų vykti išankstiniai parlamento rinkimai.

Tačiau jeigu konservatoriai registruos nutarimo projektą dėl išankstinių Seimo rinkimų, socdemai žada paremti tokią idėją.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Saulius Skvernelis

Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Saulius Skvernelis sakė, kad diskusiją dėl išankstinių parlamento rinkimų pasiruošę pradėti tada, kai konstituciškai ir politiškai bus žengtas logiškas žingsnis: pasitrauks Vyriausybė.

„Arba valdantieji suformuoja naują Vyriausybę, arba, jeigu jau nesiseka nieko padaryti, tada galime kalbėti apie pirmalaikius rinkimus. Ir tokiu atveju mes jau palaikytumėme. Jeigu nepavyktų suformuoti Vyriausybės, palaikytume pirmalaikius rinkimus“, – nurodė buvęs premjeras.

„Kodėl aš?“

„Kodėl aš? Aš nepritariu šiai iniciatyvai, todėl nesuprantu, kodėl turėčiau burti frakcijas ir burti palaikymą jai“, – į socdemų matymą, kad partijų diskusiją dėl išankstinių Seimo rinkimų turėtų inicijuoti ji, sureagavo V.Čmilytė-Nielsen.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Ji pasakojo, kad koalicijos partneriai buvo susitikę šeštadienį.

Konservatoriai pristatė savo prezidiumo sprendimus, I.Šimonytė patikino, jog po NATO viršūnių susitikimo ketina atsistatydinti, o partija inicijuos pirmalaikius Seimo rinkimus nelaukdama NATO sumito.

„Aš kolegas informavau, kad Liberalų sąjūdžio valdyba svarstė šį klausimą tik pasirodžius informacijai apie jų prezidiumo sprendimus ir kad iš esmės mes nematome pirmalaikių rinkimų kaip teisingo sprendimo.

Manome, kad tai yra skubotas sprendimas, kad sprendžiama ne visai ta problema ir ne visai toje vietoje ir, matyt, neketintume pritarti“, – komentavo Seimo pirmininkė.

G.Landsbergis sakė, kad jeigu opozicinės frakcijos neketina dalyvauti jo šaukiamame susitikime, konservatoriai eis pirmyn: registruos Seimo nutarimo dėl išankstinių parlamento rinkimų projektą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

Klausiamas, iš kur gaus 85 parlamentarų palaikymą, jeigu jo neskuba žadėti net valdančiosios koalicijos partneriai, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas teigė, kad G.Landsbergis neturi gauti tiek balsų, Seimas turi apsispręsti, ar jo, kaip institucijos, standartai atitinka keliamus Vyriausybei.

„Tai yra vienintelis mano klausimas. Jeigu yra keliami skirtingi standartai Seimui ir Vyriausybei, tuomet, kaip premjerė sakė, matyt, reikia ieškoti kitos Vyriausybės, kuri atitiktų labiau Seimo įsivaizdavimą, kokia turi būti Vyriausybė“, – dėstė jis.

Ministrė traukiasi

Pirmadienį I.Šimonytė pateikė G.Nausėdai J.Šiugždinienės atsistatydinimo prašymą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

Kartu premjerė priminė, kad tuo atveju, jeigu Seimas nepriimtų sprendimo dėl priešlaikinių rinkimų paskelbimo iki sesijos pabaigos, pasibaigus NATO viršūnių susitikimui ji teiks prezidentui savo atsistatydinimą, kas reikštų ir visos Vyriausybės atsistatydinimą.

„Todėl kita švietimo, mokslo ir sporto ministro kandidatūra prezidentui teikiama nebus. Iki Vyriausybės įgaliojimų pabaigos šias pareigas laikinai siūloma eiti teisingumo ministrei Ewelinai Dobrowolskai“, – nurodė I.Šimonytė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

Didžiausios valdančiosios partijos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis pirmalaikius Seimo rinkimus siūlo rengti rugsėjį.

Dėl to jis kviečia tartis parlamentines partijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius