Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 16

Opozicija išklausė prezidento ir išėjo: laukia valdančiųjų kvietimo

Seimo opozicija ketvirtadienį po prezidento Gitano Nausėdos metinio pranešimo pasišalino iš plenarinių posėdžių salės ir nuėjo dirbti atskirai. Kovo 11-osios Akto salėje opozicionieriai galutinai sutarė dėl antiinfliacinių priemonių paketo, projektus ketina registruoti. Ketvirtadienį pozicijos ir opozicijos dialogo grupės posėdis neplanuojamas. Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Jonas Jarutis šio fakto nesureikšmina ir reiškia viltį, kad artimiausiu metu posėdis bus.
Prezidento metinis pranešimas Seime
Prezidento metinis pranešimas Seime / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Ketvirtadienį ryte Seimo opozicionieriai išklausė šalies vadovo pranešimo, registravosi plenariniam posėdžiui, tačiau balsavime dėl posėdžio darbotvarkės nedalyvavo.

Visgi valdantiesiems šį kartą užteko balsų vieniems patvirtinti darbotvarkę, Seimo rytinis posėdis įvyko.

Ruošiasi registruoti projektus

Tuo metu opozicionieriai dirbo Seimo Kovo 11-osios Akto salėje ir tarėsi dėl antiinfliacinių priemonių paketo.

„Mes pasiruošėm įstatymų paketus, jie, aišku, bus registruoti, kai grįšim į plenarinio posėdžio dalį, jeigu pavyks susitarti“, – 15min ketvirtadienį komentavo Seimo vicepirmininkas „valstietis“ J.Jarutis.

Seimo darbą boikotavusi opozicija valdantiesiems kelia reikalavimus ir teikia siūlymus. Jei jie nebus įgyvendinti, opozicionieriai grasina negrįžti prie įprasto darbo kad ir iki rudens sesijos pradžios rugsėjo 10-ąją.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Jarutis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jonas Jarutis

Opozicija siūlo:

  • taikyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą maistui;
  • atidėti elektros energijos rinkos liberalizavimą;
  • nustatyti, kad mokesčių pakeitimai įsigaliotų ne po 6 mėnesių nuo jų priėmimo, o po 12 mėnesių;
  • neapmokestinamųjų pajamų dydį prilyginti minimaliai mėnesinei algai;
  • visiems buitiniams energijos vartotojams (ne tik kūrenantiems malkas ir medienos produktus bei centralizuotam šildymui) taikyti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą;
  • nedidinti kuro akcizų iki 2024 metų.

Elektros energijos rinkos liberalizavimo klausimą opozicionieriai ketvirtadienį aptarė su energetikos ministru Dainiumi Kreiviu. Surengti tokį susitikimą pasiūlė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Šiandien siūlysiu kolegoms iš opozicijos, kad turėtų susitikimą su ministru D.Kreiviu ir būtų atsakyta į klausimus dėl konkrečių opozicijos reikalavimų, paketas buvo įvardintas pakankamai platus, jį reikia apsvarstyti“, – ketvirtadienį ryte žurnalistams komentavo Seimo pirmininkė.

Išklausė D.Kreivio

Susitikime su ministru dalyvavęs J.Jarutis teigė neišgirdęs jo konkretaus atsakymo, ar valdančiųjų gretose yra valios atidėti elektros energijos rinkos liberalizavimą.

„Mes siūlėm nukelti liberalizavimą ir netaikyti 25 proc. nuobaudos. D.Kreivys nepasakė ne, bet ir nepasakė taip. Aš manau, jis turi pasitarti Vyriausybėje“, – svarstė „valstietis“.

Mes siūlėm nukelti liberalizavimą ir netaikyti 25 proc. nuobaudos. D.Kreivys nepasakė ne, bet ir nepasakė taip.

Dar trečiadienį opozicionieriai užsiminė, jog ketvirtadienį turėtų įvykti trečiasis dialogo grupės, skirtos konfliktui tarp pozicijos ir opozicijos spręsti, posėdis.

Po to esą turėjo paaiškėti, kaip valdantieji vertina opozicionierių siūlymus, ar jie grįš dirbti į Seimo plenarinių posėdžių salę.

Tačiau Seimo pirmininkės atstovė spaudai Ilona Petrovė ketvirtadienį žurnalistus informavo, jog dialogo grupės posėdis šiandien neplanuojamas.

Seimo pirmininkė tikino, jog toks posėdis įvyks artimiausiu metu, bet nepatikslino kada.

„Tikrai grįšime prie dialogo grupės formato artimiausiomis dienomis“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Tikisi greitu metu susitikti

J.Jarutis sakė nežinojęs, kad dialogo grupės posėdis ketvirtadienį neplanuojamas, bet to nesureikšmino.

„Iš karto nesakyčiau, kad čia kažkoks signalas. Gal yra objektyvių priežasčių, gal dėl to, kad posėdis vyksta, tai yra objektyvu.

Tikimės, kad artimiausiu metu dialogo grupės susitikimas vyks. Jeigu nevyks, signalas aiškus, žiūrėsim, ką toliau daryti“, – komentavo parlamentaras.

Ketvirtadienio Seimo vakariniame posėdyje opozicionieriai, pasak jo, plenarinių posėdžių salėje ketina išklausyti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinio direktoriaus Arūno Bubnio atsakymų į klausimus, o vėliau planuoja eiti dirbti atskirai.

„Toliau turbūt nedalyvausime, turime savo darbotvarkę nebeilgą po pietų“, – teigė J.Jarutis.

Pas opoziciją į posėdį ketvirtadienį atvyko jaunieji žemdirbiai, kalbėjo apie problemas žemės ūkio sektoriuje.

Turi daugiau reikalavimų

Opozicijos ir valdančiųjų konfliktas Seime užsiplieskė po to, kai opozicionieriams nepavyko atstatydinti žemės ūkio ministro ir kai valdantieji jai atstovaujančius Seimo vicepirmininkus išbraukė iš pirmininkaujančiųjų Seimo posėdžiams grafiko.

67 parlamentarus jungianti opozicija boikotavo Seimo posėdžius, komitetus, komisijas bei kitą darbą parlamente ir Kovo 11-osios Akto salėje Seime posėdžiauja alternatyviai.

Reikalavimus valdantiesiems teikiantys opozicionieriai grasina, kad į juos neatsižvelgus, Seimo posėdžius jie gali boikotuoti iki rudens sesijos rugsėjo 10 dieną.

Tarp anksčiau opozicijos iškeltų reikalavimų valdantiesiems – spręsti žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko atstatydinimo klausimą, Seimo pirmininkei V.Čmilytė-Nielsen pasitikrinti pasitikimą, kiti mokestiniai siūlymai.

Prezidentas jaučia pareigą padėti

Apie pozicijos ir opozicijos konfliktą savo metiniame pranešime ketvirtadienį užsiminė ir prezidentas G.Nausėda.

Šalies vadovas teigė, kad jo, kaip valstybės vadovo, pareiga – padėti dialogui. Tačiau tam, anot jo, reikalinga „visų pusių gera valia ir noras ne rinkimų pažadais, o asmeniniu pavyzdžiu diegti kitokią politinę kultūrą“.

Kol kas jis tikino to stokojantis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Diana Nausėdienė, Gitanas Nausėda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Diana Nausėdienė, Gitanas Nausėda

„Deja, to gebėjimo išgirsti ir išklausyti vienas kitą nuolat pritrūkstame, kai kalbame apie Lietuvos žmonių gerovei būtinus sprendimus.

Net neprasidėjusios diskusijos nutraukiamos sausu „ne“. Ne toje Seimo salės pusėje gimę pasiūlymai nugula stalčiuose ar pražilsta, belaukdami Vyriausybės išvadų. Balsuojama ne už ar prieš konkretų siūlymą, o tam, kad oponentui būtų parodyta jo vieta.

Ir galiausiai pradedame posėdžiauti skirtingose Seimo salėse“, – žvelgdamas į parlamentarus Seimo salėje kalbėjo prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius