Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 23

Opozicija kaltina R.Šimašių „padėjus į stalčių“ raginimą nukelti P.Cvirkos skulptūrą

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos opozicijai priklausantys konservatoriai kaltina merą Remigijų Šimašių „padėjus į stalčių“ specialios darbo grupės parengtą raginimą nukelti rašytojo Petro Cvirkos paminklą sostinės centre.
Paminklas Petrui Cvirkai
Paminklas Petrui Cvirkai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Iš savivaldybės politikų, istorikų, kultūros tyrinėtojų sudaryta Atminties kultūros darbo grupė tokį sprendimą pasiūlė balandį, įvertinusi rašytojo vaidmenį įtvirtinant sovietų okupaciją Lietuvoje Antrojo pasaulinio karo metais.

„Mūsų grupė priėmė sprendimą nukelti P.Cvirkos paminklą, bet tą sprendimą, išvadą pateikėme merui, o jis tą išvadą padėjo į stalčių“, – BNS sakė darbo grupės pirmininkė konservatorė Paulė Kuzmickienė.

„Būtent iš jo buvo laukiama žingsnio, kad jis imtųsi kažkokių veiksmų“, – teigė politikė.

Darbo grupė tuomet nusprendė, kad miesto erdvė, kur šiuo metu yra paminklas, turi likti visuomenės reikmėms ir atverti naujas galimybes socialinei kultūrinei raiškai.

P.Cvirka 1940-aisiais Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą įstojo į komunistų partiją, buvo marionetinio Liaudies seimo deputatas, o savo kūryba prisidėjo prie sovietinės ideologijos stiprinimo.

R.Šimašius teigia klausimo dėl skulptūros nesvarstantis, nes „šiuo metu mieste yra svarbesnių darbų“.

„Šiuo metu šio klausimo nėra nei politinėje, nei administracijos darbotvarkėje. Meras nėra nei už, nei prieš nukėlimą, tiesiog meras mano, kad šiuo metu mieste yra svarbesnių darbų, nei griauti paminklus“, – BNS sakė mero atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas.

Vilniaus savivaldybės vadovas siūlė už P.Cvirkos skulptūros nukėlimą pasisakantiems politikams patiems registruoti rezoliucijos projektą.

Tačiau P.Kuzmickienė tvirtina, kad tai prieštarautų darbo grupės principams, ir kaltina merą „neparodant politinės drąsos“.

„Pati darbo grupė yra sudaryta mero potvarkiu ir mes esame atskaitingi merui, atliekame ir daugiau darbų, kurių nepriskiriame paskirų grupės narių iniciatyvoms, – kalbėjo tarybos narė. – Kadangi ta grupė yra iš įvairių partijų atstovų, visuomenės grupių, tai yra bendras reikalas, o ne vieno tarybos nario klausimas“.

„Meras neparodė politinės drąsos. Aš abejoju, ar jis gali ją parodyti, vis tiktai tokie sprendimai reikalauja tam tikro ryžto. Greičiausiai meras jo stokoja“, – tvirtino konservatorė.

P.Cvirkai skirtas paminklas stovi Vilniaus senamiestyje, greta Pylimo ir Pamėnkalnio gatvių sankryžos, to paties vardo skvere.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius