-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 06 13 /16:50

Opozicija Kauno taryboje niršta: mero ataskaitą pristatė ne pats V.Matijošaitis

Kauno savivaldybės tarybos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovai kelia klausimą, kodėl Kauno meras Visvaldas Matijošaitis pirmadienį nepristatė savo veiklos ataskaitos pats, o tą padaryti delegavo vicemerą Andrių Palionį. Pastarasis paaiškino, kad kitaip ir būti negalėjo – meras atostogauja.
Kauno vadovų spaudos konferencija
Visvaldas Matijošaitis / Erikas Ovčarenko/BNS

Birželio 13-osios popietę Kauno savivaldybės tarybos TS-LKD frakcijos atstovai išplatino pranešimą spaudai, kuriame piktinosi, kad V.Matijošaičio veiklos ataskaita tarybos komitetuose pristatyta jam pačiam nedalyvaujant. Ataskaitą pristatė vicemeras A.Palionis.

Pasak TS-LKD narių, tai rodo atsainų mero požiūrį į darbą bei savivaldybės tarybos narius.

„Iki šiol buvo įprasta praktika, kad mero ir savivaldybės ataskaitą, kaip ir administracijos direktoriaus ataskaitą, privalu pristatyti kiekviename komitete. Šis meras įvedė naują „tradiciją“ – daryti bendrą komitetų posėdį, kad nesivargintų prisijungdamas prie kiekvieno komiteto posėdžio.

O šį kartą net nesugebėjo savo ataskaitos pristatyti pats, perleido šią privilegiją vicemerui. Sunku suprasti ir tai, kodėl miesto tarybos nariai mero ataskaitos sulaukia birželio viduryje, kai tarybos veiklos reglamentas aiškiai numato, jog ataskaita turi būti pateikta iki gegužės pabaigos“, – pranešime spaudai teigė TS-LKD frakcijos seniūno Kauno miesto savivaldybės taryboje pavaduotoja Jurgita Kupčinskienė.

Teigia, kad sunku bendrauti

Opozicijoje esantys konservatoriai itin kritiškai vertina miesto vadovo elgesį, kai užduoti klausimus V.Matijošaičiui neva sunku tampa ne tik opozicijai, bet ir žiniasklaidai.

„Prie mero ironiškų replikų opozicijos atžvilgiu ir klausimų ignoravimo per jo valdymo metus teko įprasti. Vis tik pastaruoju metu, Rusijos sukelto karo Ukrainoje kontekste, meras savo išsisukinėjimus ir komentarus ėmė laidyti jau ne tik opozicijos, bet ir žiniasklaidos atžvilgiu, siekdamas nurodinėti, kokie žurnalistai ir ko jo gali paklausti. Panašu, kad dabar miesto valdantieji imasi naujos taktikos ir vietoje į klausimus nesugebančio atsakyti mero, atsakinėti į juos siunčia kitus pareigūnus“, – pažymėjo J.Kupčinskienė.

Kauno miesto savivaldybės taryba savivaldybės veiklos ataskaitą, kurios sudėtinė dalis yra mero ataskaita, planuoja svarstyti birželio 21 dieną vyksiančio tarybos posėdžio metu.

Meras atostogauja

15min susisiekus su vicemeru A.Palioniu, šis paaiškino, kad kitaip būti ir negalėjo – V.Matijošaitis šiuo metu atostogauja, tad pats pristatyti ataskaitos negali.

„Žmogus atostogose, kaip jis gali pristatyti ataskaitą. Atostogos ir leidžiamos, ir priklauso visiems dirbantiems žmonėms“, – nusijuokė A.Palionis.

Kaip nurodyta V.Matijošaičio darbotvarkėje, meras atostogauja nuo birželio 10 iki birželio 16 dienos.

Jis patikslino, kad pagal tarybos reglamentą mero ataskaita, kaip parengtas sprendimo projektas, turi būti registruota iki gegužės 30 dienos.

Erikas Ovčarenko/BNS/Andrius Palionis
Erikas Ovčarenko/BNS/Andrius Palionis

„Taip ir buvo padaryta. Gegužę registruotas visas sprendimo projektas. Kadangi pastarasis tarybos posėdis buvo, rodos, gegužės 24 dieną, tiesiog prasilenkė ir atėjo į birželio tarybos posėdį. Dabar komitetai ir svarsto. Net ir praėjusiais metais lygiai taip pat birželio mėnesį taryboje buvo svarstyta ši ataskaita“, – paaiškino A.Palionis.

Anot jo, normali praktika, kad mero ataskaita pristatoma jungtiniame komitetų posėdyje, o ne kiekviename komitete atskirai. Savivaldybių įstaigų ataskaitos taip pat svarstomos jungtiniuose komitetų posėdžiuose.

Tai – tik tarpinė procedūra

Trumpą komentarą dėl šio konservatorių pranešimo 15min atsiuntė ir Tomas Jarusevičius, Kauno mero patarėjas ryšiams su visuomene: „Komentaras ne tik greitas, bet ir labai trumpas bei aiškus: meras šią savaitę atostogauja. Tačiau prieš išvykdamas atostogų jis pasidžiaugė, kad ataskaita šiemet tikrai stipri bei pozityvi – pilna nuveiktų darbų. Tai nuteikia išties optimistiškai, jog 2022-ieji Kaunui bus dar rezultatyvesni.“

Kauno mero patarėjas mano, kad tarybos nariai – tai tie patys kauniečiai, jų rinkti atstovai, todėl šiuo atveju verčiau drauge su miesto bendruomene tiesiog pasidžiaugti pasiekimais bei pokyčiais Kaune, užuot tuščiai politikavus ir bandžius ieškoti priekabių dėl to, kuris asmuo pristatė ataskaitą komitetams.

„Čia tebuvo tarpinė procedūra, o tarybos nariai dėl mero ataskaitos pasisakys artimiausiame posėdyje birželio 21 dieną, kuriame dalyvaus ir pats meras. Juolab kad dokumentas jau yra viešas, todėl kiekvienas gali su juo susipažinti išsamiau“, – patikino T.Jarusevičius.

Pažeidimo nemato

Ar jungtiniai komitetai ir tai, kad mero ataskaitą pristato vicemeras, yra normali praktika, 15min pasiteiravo ir Vyriausybės atstovo Kauno bei Marijampolės apskrityse Andriaus Cechanavičiaus.

Anot jo, savivaldybės tarybos reglamentas nėra įstatymas, o Vyriausybės atstovas apskrityje netikrina, ar jo yra laikomasi, tik prižiūri, kad visi teisės aktai, išleidžiami savivaldybės tarybos, atitiktų Vietos savivaldos įstatymą, Vyriausybės nutarimus, Konstituciją, ministrų įsakymus.

Tai yra politinio vertinimo klausimas.

„Kokią tvarką nusistato Kauno taryba, žinokit, mes negalėtume kreiptis nei į teismą, nei daryti kokią įtaką. Jei daromas jungtinis komitetų posėdis, nemanau, kad tai yra kažkoks pažeidimas. Patys turbūt suprantam, kad nėra normalu, kai pats savo ataskaitos nepristato. Bet ką tai galėtų pažeisti?“ – šyptelėjo A.Cechanavičius.

Pasak jo, merui yra numatyta pareiga pristatyti ataskaitą savivaldybės tarybai. Komitetų posėdžiai ir jų sprendimai – tik rekomendacinio pobūdžio. Jei komitetai kam nepritaria, galutinį sprendimą vis vien priima taryba.

„Tai labiau procedūrinis klausimas, o ne teisėtumo. Manau, teisėtumo klausimas čia nebuvo pažeistas. Kokia merui kyla atsakomybė, kai taryba nepatvirtina jo ataskaitos? Jokia. Tai yra politinio vertinimo klausimas. Noriu nuo jo atsiriboti. Teisėtumo šioje situacijoje jis tikrai nepažeidžia, bet politinis vertinimas gali būti. Gali svarstyti Etikos komisija, pavyzdžiui. Ar už pareigų nesilaikymą būtų tokiais atvejais interpeliacijos klausimas? Nelabai tikiu, kad teismas pasisakytų, kad pažeidė meras tokiais atvejais priesaiką“, – paaiškino Vyriausybės atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius